6 млн. лева губи ЧЕЗ от кражби на ток

Най-сериозни са загубите в Западна България
9 авг 2016 12:44,
9
6 млн. лева губи ЧЕЗ от кражби на ток
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кражбите не само на електроенергия, но и на съоръжения са разпространено явление в България. Само за миналата година кражбите на електроенергия на територията на Западна България, обслужвана от дружествата на ЧЕЗ, достигат сумата от над 6 млн. лева. Това каза енергийният омбудсман на ЧЕЗ България Радослав Димитров в интервю на Димитър Вучев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му действащото законодателство стимулира икономически това явление. „Ако приемем, че средната цена на 1 kWh електроенергия е около 0,20 лв. и някой бъде уличен в кражба, то тогава той заплаща за три месеца назад количеството електроенергия, което се дотаксува по специални правила по около 0,10 лв.“, обясни енергийният омбудсман. КЕВР декларира своята готовност и желание да направи съществена промяна в тези взаимоотношения, отбеляза още той.

Кражбите на съоръжения са също бич за всички потребители, коментира още Димитров. Когато в един трафопост бъде откраднат прекъсвач или каквото и да е друго съоръжение, стотици потребители остават без електрозахранване. В същото време разпределително предприятие е принудено да инвестира в допълнителни съоръжения, обясни той.

Над 2/3 от запитванията и жалбите, получавани от институцията на енергийния омбудсман, касаят правомощията или лицензионната дейност на разпределителното предприятие, каза още той.

По отношение на енергийната ефективност Димитров коментира, че има две основни действия, които могат да бъдат предприети за  намаляване на енергоемкостта на потреблението в домакинствата. Първите, които са безплатни и бързи, изискват изключването на всички излишни електроуреди от контактите, както и гасенето на осветителните тела в помещенията, в които не се пребивава. Останалите стъпки са свързани с известни инвестиции и изискват подмяната на електроуредите с енергийно ефективни такива и саниране на сградите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕЗ нищо не губи, само префактурира към робите всички зелени, кафяви и бенбени загуби и разходи
8
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 7 години
боже, скъса ми се сърцето от мъка, довечера няма да спя!Да ги .... и у използвачите, две пъти вече ни сменят електромерите, ама трафопоста дето издава багажа по два пъти в седмицата - нещат, а иначе мноооооооооооого пари влагат. Измислили са си собствени външни фирми на които тропосват дийността си и така източват фирмата майка и я пишат все на загуба. Нашите *** к.а.п.ути естествено спят, сигурна срещу някоя не лоша сумичка.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подготвят ни за увеличение на тока.Ще го оправдаят с кражбите.Те ще си получат своето.А ние как да се отървем от тях?Свободния пазар алтернатива ли е ?
6
0
 
3
 
! Отговори
Унизен преди 7 години
А чез колко крадат от нас. Би ли ми отговорил този хубавец.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕЗ ако сложат СОТ по трафопостовете кражбите ще им намалеят с 90%, но нали плащат българите, какво им пука.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такава е държавата, крадлива, какво ревът от ЧЕЗ-ни.
3
0
 
6
 
! Отговори
Hermann преди 7 години
До заглавиетоЧЕЗ не губи :)
2
0
 
11
 
! Отговори
заглавието преди 7 години
ЧЕЗ губи, или ЧЕЗ нехае за 6млн. лева загуби които плащаме всички потребители???
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си санкционират крадците,щом са толкова много да налагат солени глоби и т.н.А кой ще ни спаси нас,съвестните потребители от кражбите на ЧЕЗ например изразяващи се в манипулация на електромерите?Констатациите ми не са голословни,а източника ми е бивш служител в ЧЕЗ.А изводите са:вземат от едни за да си покриват загубите от други.