Да се разболееш по курортите ни – излиза солено

Летовниците по морето плащат над 100 лева за линейка
Обновена: 10 авг 2016 07:16 | 10 авг 2016 07:00,
37
Да се разболееш по курортите ни – излиза солено
Снимка: Архив Булфото

Летовниците в Слънчев бряг плащат между 100 и 120 лв. минимум за пристигането на линейка от частна клиника. По груби сметки излиза, че линейките вземат над 20 лева на километър. Транспортът с частна линейка от Златни пясъци е за около 50 лв., тъй като към базовата такса за превоз от 30 лв. в рамките на града се добавя левче за всеки допълнителен километър.

Най-потърпевши от космическите цени по морето за медицинска помощ са туристите, установява проверка на "Труд". Командировани екипи в частни медицински центрове им искат по 60 паунда за обикновен преглед.

Източник на изданието, даващ дежурства във въпросните центрове, разкри и схема за източване на здравни застраховки на западни туристи. След преглед чужденците задължително се пренасочват към лечебно заведение, чийто собственик държи и медицинския център. Там на пациента се извършват допълнителни изследвания и процедури, пише се епикриза и се представя пред застрахователя.

Цените за услугите са европейски – операция на апандисит например струва 10 000 евро. Частни лица също разкриват временни кабинети по курортите, защото през лятото това е един от печелившите бизнеси.

Лекарите в комплексите край Варна вземат тройно повече от колегите си в града. По традиция нито една от близо 20 сезонни практики няма договор със здравната каса.

Първичният преглед с рецепта за настинка или стомашно разстройство на Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена струва на българските почиващи 90-100 лв., но на места искат и по 140 лв., докато в поликлиниките във Варна цените са 30 лв. за европейци и 50 лв. за граждани на трети страни.

Още по-голяма е разликата за инжекции. За мускулна в града искат 4 лв., а в комплексите – 20 лв., а за венозна вместо 5 лв. в хотелските кабинети прибират 30 лв.

Обработката на рана в курортите излиза 40 лв., с 10 лв. по-малко е ваденето на кърлеж, докато във Варна тези платени услуги са двойно по-евтини. Сметката може да набъбне и над 500 лв., ако туристът е повален от чревен вирус и има нужда от вливания. Тежките случаи обаче се карат до болници във Варна.

Безбожно скъпа – 90 лева, е електрокардиограмата в курорта Слънчев бряг. Тя би трябвало да е 30-40 лева. Иначе прегледът струва 95 лева, венозна инжекция е 40 лева, а мускулна 30 лева. Вадене на зъб в курорта върви между 80 и 100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравето струва пари, ceляни. Да сте учили за доктори, като искате да имате думата.
21
0
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
Ами като ми дойде линейката и казвам да ме откара в болница във Варна/Бургас, а не в болницата на някой ***, който е решил да става милионер за 1 ден. И е крайно време на тия практики да им се сложи край - искаш да си частник по курортите - строги проверки и а сгафиш, а те разкостиха от санкции и дела. Следващия път да си имаш обица.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26Щото всичките ние останалите, сме все специалисти от сой и не лъжем, шикалкавим и не се интересуваме само и единствено от печалбата. Затова нека през август лекарите да са ни виновни, през септември - учителите, през октомври - служителите в чистотата, и т.н., а лично себе си ще туряме в подходящата и нетърпяща критика група. И не ни дреме, че в свързана новина разни хотелиери не сменяли и не поддържали чисто спалното бельо, разните инспектори избирателно вземали пробите и т.н.
19
1
 
15
 
! Отговори
Име преди 7 години
После се чудят защо няма летовници по българското черноморие и вс ходя по чужбина
18
0
 
4
 
! Отговори
Bit преди 7 години
И??!!!???Отново се констатира нещо нередно И????!!!!???
17
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Всички тук май си чешете езиците и нищо не разбирате от живота. Журналистите пишат глупави статии, за да може недоволните да коментират. Как пък само сте недоволни. Ами цените са по-ниски от европейските. Авз съм ходил в Гърция на доктор и прегледа е 100 евро. Ако не ти изнася отиваш в болница а не на частен лекар.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В бойколандия кое не излиза солено? А соленото е вредно!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
))))))))))))Еб..ти Златното Море )))!!!
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Бг всичко е МЕНТЕ.Като започнете от менте-премиера, минете през менте-докторята, менте-застрахователи, менте-съд, менте-магистрали и накрая менте-народ.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Хотелиер тарикат завивал туристи с мръсни чаршафи.Бълхи и дървеници щъкат в бельото, пестели от дезинфектанти"Това ви чака в Смърдеморие.А после и ще ви "лекуват"= ОГРАБЯТ.При повече късмет може и да оцелеете.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свиквайте на европейските цени. Скоро и в цялата страна.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Московски оставка, докога ще търпим издънките ти.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12Засраховка???Та после да се молиш на застрахователя а той да се прави на разсеян с обяснения от рода на "......ааами то това застраховката не го покрива, а за другото само на 30%" и т.н.Аре у лево.Ще пълня гушата на разни крадци и измамници.
9
0
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Напишете в GOOGLE просто доц. Николай Недков и ще Ви стане ясно за кого говоря.
8
0
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
До 12Задръстен гербаджия !!! Затова не ходиш на море навярно, ако не си опериран, щото после и киселец ще ти се услади, смотан !
7
13
 
17
 
! Отговори
До бай ПYтко преди 7 години
Застраховка, баце , застраховка!Ама нали си свикнал да гепиш от ТКЗСто 45 години и не ти се дават кинти
6
2
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
Винаги, когато ходя в чужбина си правя застраховка. Слава богу не ми се е налагало да я използвам, но приятели са чупили крак или са ходили на преглед и всичко им бе възстановено от застрахователя след това. В България като се замисля май вече не почивам, но и за тук май си струва да си прави човек застраховка. Преди 3-4г. приятелката се разболя от шарка на морето - прегледа в поликлиниката беше 4-5лв. Явно сме имали късмет да отидем в държавна, а не частна поликлиника.
5
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наври го *** социализма. Сега можеше да сме на нивото на Австрия или Франция, ама заради червените *** сме в трета глуха. Защо мислиш България фалира 3 пъти при социализма ?
4
4
 
7
 
! Отговори
gost преди 7 години
Като ида на море се болен абе аз на море или да храним доктора на морето съм отишъл лятото две години не съм ходил и кво поне спестих пари за лекарства уж морски климат уж нам кво си кво става
3
8
 
21
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Пак ревете, че при социализма е било лошо. Лошото е, че промивате мозъците на младите, до колкото имат, че тогава е било много лошо и за москвич се е чакало с години. Вярно, но всеки ден ли се е купувало кола. Болшенсво от *** влизаха по Димитров ден в болниците и излизаха по Георгьов ден , БЕЗПЛАТНО !