Най-накрая морските ни курорти си върнаха туристите

За младите Бургаският залив е по-евтин конкурент на Ибиса
20 авг 2016 21:10, Екип на Investor.bg
116
Най-накрая морските ни курорти си върнаха туристите
Снимка: Булфото, архив

Благодарение на сигурността и разумните цени България се надява на рекорден летен туристически сезон.

"Имахме най-добрите шест месеца след политическите промени от 1990 г.", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в София.

Една от причините за това е голямото увеличение на туристите от Германия. Само през юни повече от 120 000 германци са дошли в страната, което представлява увеличение от 65 процента в сравнение със същия месец на миналата година. За цялата 2015 г. в България са дошли 825 000 туристи от Германия, пише в свой анализ по темата Deutsche Presse-Agentur GmbH (DPA).

Една от най-важните дестинации през лятото е Бургаският залив на Черно море, в близост до четвъртия по големина град в България. Районът е особено популярен сред младите хора като по-евтин конкурент на Ибиса.

Защото места като Слънчев бряг примамват младите с много клубове и дискотеки, предлагащи евтини за стандартите на ЕС бира и спиртни напитки.

Важна роля се отрежда също и на руските туристи, които се чувстват тясно свързани с България заради подобния език и общата православна религия с балканската страна.

"Ние си върнахме руските туристи", заяви Ангелкова.

През май броят на руските туристи се увеличава с над една пета в сравнение с предходния месец. За това може да има и политически причини - на фона на няколкомесечното политическо напрежение между Москва и Анкара Турция доскоро не бе предпочитана от руснаците. А също и иначе популярната дестинация Египет загуби значителна част от притегателната си сила след атаката над руски пътнически самолет над Синай.

"Надявам се, че ще продължаваме с това темпо, така че да можем да постигнем най-успешната година за българския туризъм от падането на комунизма", каза министър Ангелкова.

През 2015 г. България привлече около 7,1 милиона туристи от чужбина, което представлява по около един турист на глава от населението. През първата половина на 2016 г. в страната са дошли около 3,1 милиона туристи.

Секторът е важен фактор за икономиката на най-бедната страна от Европейския съюз. Туризмът генерира 13% от икономическото производство. Приходите през 2015 г. възлизат на 10,5 млрд. лева (5,36 млрд. евро), а за индустрията работят 338 000 души.

Освен на купонджиите България, която бе популярна морска дестинация в бившия съветски блок и преди политическите промени, залага и на по-взискателните туристи. С археологически обекти, курорти и уелнес центрове страната иска да се превърне постепенно в целогодишна дестинация, заключава DPA.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
23
 
7
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Ако някой не е забелязал, икономиката в цялата страна raste! Скоро ще стигнем европейско ниво. Нема начин по морето да е изключение. Не дишат само бесепарските фирми. Бойко доста загрижено успя да развие реалния независим бизнес
56
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не виждаме статии за реакторчето дето ни уредиха от Масква. Помните ли онези паметни дни на Февруари 2013 когато алчни и глупави манифестираха па улиците на големите градове? После Мая Костинбродска в завера с Прокурора направиха един панаир за да докарат Другаря Обещарски. Та той поименно подписа реактора дето нахлузиха на Герп. Защо да премълчаваме и Банката дето отнесе 5% от назионалния продукт на България? Пък и нали спряха ТЕЦ Варна защото нямало нужда от ток.
55
3
 
2
 
! Отговори
Шопа преди 7 години
Да, уби го, но пък създаде зависимия бизнес.
54
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селянино Василев, не името придава смисъла, името е само една обвивка. Идеите Василев, за Свобода, Човечност и Нормалност са същината. А ти пак се ловиш за салама.Агент Дон Кихот, Прованс!!!
53
2
 
23
 
! Отговори
лъжа поредна преди 7 години
Имам бизнес по морето, сезона е точно толкова куц ,колкото последните 3 години. Писна ми ,да ме лъжат някакви калинки, при положение, че туристите са по-бедни от нас и да кажат от къде вадят тези статистики, освен от там където слънце не огрява.
52
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Това герП ме размеква. Спомням си като младеж как пишех с ник мутра: Слава на Герп! А гражданките се възмущаваха, че не било написано вярно. Не, ама да, вярно си е било написано.Агент Климент, Магнаура!!!
51
0
 
7
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни! *** ме зверски! Плащам с буркани спържа!Агент Стивън Милър! ЦРУ!
50
0
 
4
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Пак легнахте да спите. Докога ще спиш българино? Докато някой рунтав не те гепи по бели *** ли?Агент Тъпчикуров, Строителни войски!!!
49
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Спели са на палатки, а други направо на плажа, с чужденки!Доволен ли си Ивчо???
48
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селянко, че те американските плувци пикаят в олимпийския басейн, ти се надяваш обикновените хора да се стискат в морето. Че откъде идва солта в морската вода? И не се смей моля те, помисли си за Мъртво море и чак тогава може.Агент Амстердам, ВИС 2!!!
47
16
 
7
 
! Отговори
Генади преди 7 години
Браво на ГЕРБ! Икономиката расте, БВП се увеличава, туризма просперира, безработицата падна под 8%Вижда се, че България е в добри ръце, не като при комунизите всичко да върви надолуБойко е голям държавник, не е като съсела Станишев или онзи пишман-експерта Орешарски, дето се криеше по задните входове от народнта любов
46
1
 
5
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Bg e nai iako...ne moje samo v bg no nie naniakude puk drugite v bg pak stava
45
0
 
5
 
! Отговори
Гръка Мехмедис преди 7 години
Тоя ще ме разпори. Помооощ!
44
1
 
3
 
! Отговори
Гръка Мехмедис преди 7 години
Сега съм на Слънчака и един рунтав вулгар ми разкъсва ***! Не правете моята грешка!
43
6
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 7 години
Не си ходил на Маслен нос... Приморско! Уникално е като Гърция, Хърватска....чисто море,безплатни шезлонги, чадъри!!Ще идеш някой ден и друга песен ще пееш!
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинете, но колко голям задръстеняк и мазохист трябва да си за да отидеш да "почиваш" в това нещо, което се вижда на снимката ?Ами то в София на Витошка има по-малко маймуни.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В края на юли бях в Несебър и Равда, то е едно цяло. Имаше толкова хора повече отколкото други години, а и никъде нямаше свободни места. Местните бяха усилили музиката и се радавх че има хора... Не че не се радвам, но и личните ми наблюдения потвърждават написаното
40
4
 
5
 
! Отговори
Приморско преди 7 години
Тука сезона е една идея по добър!
39
8
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Не знам,но ше ви кажа едно:в сезон на главната улица на Бургас "Александровска" отварят магазини в сезон-а там по принцип трябва някой да умре за да вземеш магазин.А по цялото черноморие от Крапец до Варвара е пълно и сега с туристи и заведения..това НИКОГА не е било,аз не съм виждал поне,а съм от Бургас...Заведения също отварят в центъра и по черноморието,,голям показател е това...мисляДа не говорим за тазгодишните записвания....навсякъде е...пълно
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от няколко години почивам във Варна, догодина мисля да пробвам в Несебър, но никога в Турция и Гърция в близките 20 години, когато стана пенсионер може би....