Банките орязват таксите за банкомат, да са "приемливи"

Евродиректива кара банките да понижат таксите си
22 авг 2016 08:04,
22
Банките орязват таксите за банкомат, да са "приемливи"
Снимка: архив Reuters

Банковите такси трябва да поевтинеят от 1 февруари 2017 г. и да бъдат съобразени с доходите в страната. Така с едно изречение може да се обобщят промените в банковото законодателство, приети на последното заседание на УС на БНБ.

С тях се урежда банките вече да начислявт "приемливи такси" за най-често използваните операции по платежните сметки на граждани. Такива операции са откриването, ползването и закриването на сметка, внасяне и теглене на пари в брой (включително с карта от банкомат и онлайн), плащане с банкови карти (и в интернет), кредитни преводи и месечни вноски по кредити. Ниските такси ще важат за неограничен брой операции, пише "Стандарт".

Промените се налагат заради евродиректива, според която достъпът до банкова сметка е право на потребителя и той трябва да може да се възползва от него, дори да е беден. Спор няма, че банките в последните години непрекъснато вдигат таксите и комисионите и не са малко парадоксалните случаи цената на превода да превишава няколко пъти сумата, която се превежда по банков път. Поради това голяма част от по-бедните граждани и пенсионерите изпитват големи затруднения да ползват не само основните банкови услуги, но и собствените си средства в трезорите заради скъпите такси.

Наредбата задължава банките до 1 октомври 2016 г. да представят в БНБ информация за размерите на таксите по основните си операции, а централната банка до 15 октомври трябва да изчисли и публикува на страницата си в интернет средния размер на таксите. След което на кредитните институции се дава срок от 1 февруари 2017 г. да въведат новите такси.

През юни т. г. подуправителят на БНБ и шеф на управление "Банково" Нина Стоянова оповести като срок за намаляване на таксите 18 септември 2016 г. и обеща създаването на специален безплатен сайт, където гражданите ще могат да видят какви са таксите на тяхната банка и да ги сравнят с цените на услугите на останалите трезори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: банкибанкомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 77777Стига бе. Тук толкова паралии има, програмисти с 10000 лв заплата разни синчета на богаташи които не знаят какво е работа. Богати са българите.
19
1
 
1
 
! Отговори
Клиент на Фифи рифи преди 7 години
Доволен съм от БЪЛГАРСКАТА ФИФИ ,никакъв проблем !!!!
18
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До АнонименСелчо, даже не знаеш как ти се казва ибаната ти BARCLAYS ! ПФРОСТАХ!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги там където има неразбория и анархия има замесена ЖЕНА на отговорна длъжност . Вън жените от управлението на икономиката .
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най -после след 26 год. банките се наканиха да правят реформа . Грабете бе , кой ви бърка .
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банките променят някои промени, ще ги минат като уж някакви реформи, с цел да се вкара изневиделица еврото. Не мислете че всичко става просто ей така, за ваше удобство. Нищо подобно!
14
2
 
5
 
! Отговори
Мда даааа!!!!! преди 7 години
Евродирективите има и за правилата на топлофикациите, но никой не ги спазва. Правителството си прави оглушки, макар че са публикувани и в държавен вестник. Бойко като е толкова уж справедлив защо не се заеме и да спре тия своеволия и съдене на невинни хора?! А съдебната министърка Маргарита Попова защо се правеше на глуха и сляпа?!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно - кога ще натиснат PayPal за "приемливи" такси? 8% такса върху сумата за да я прехвърлиш обратно към карта е наистина нагло.
12
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Така или иначе - В статията "каруцата е поставена пред коня" защото банките управляват държавите, а не обратното. Така че ако това се случи - Ще се случи защото банките го искат. Например - За да стимулират хората да се отказват от парите в брой. Това е стратегията на "новия световен ред". Няма да "виждаме" и да разполагаме със собствените си пари. Ако "много знаеш" - Изключват ти акаунта и това е!
11
1
 
11
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Всъщност трябва да е обратното - доходите да са приемливи, а сегашните такси ще се окажат даже ниски, ако доходите са приемливи.
10
0
 
12
 
! Отговори
oko преди 7 години
До Анонименусещаме се, но е премерен риск - едно е да носиш 2000 лева в джоба, друго е в карта. Освен това плащането с банкова карта е безплатно. Ако човек знае какви са таксите, може да планира тегленията така, че да плаща минимални такси. Иначе в днешно време не може да се избегне ползването на бакови услуги за съжаление.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BARCLAYS SORRY
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползвам Barcleys в Англия,почти няма такси за никакви ослуги.Тегленето от банковат в 90% от случаите е безплатно независимо към коя банка си.Плащането с карта е безплатно в 90% от магазините.Онлайн банките,там мисля,че също почти всичко е безплатно......Само,че тази банка е на 250год ако не се лъжа а в България банките са.....
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дерат ви яко, а вие не се усещате.
6
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Браво! така трябва да бъде и с увеличяването на цените на стоките,и на данъците и на всичко.Да е съобразено с доходите на хората.
5
1
 
18
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Нямам нищо против таксите, но в България са прекалено задължителни. По Европата като решиш да преведеш пари за да си платиш ток,вода ,данъци , за университет - таксата на превода е за сметка на получателя.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такса за проверка на сума по сметка, такса за теглене, такса за интернет банкиране?! Доста хора си теглят заплатата наведнъж защото тя е толкова голяма че може да се изтегли от банкомат, пък и на всичкото отгоре удържат и такса. После се чудят защо хората нямат спестявания в банки?! Еми щото гледате да ги одерете живи!
3
1
 
12
 
! Отговори
Той е преди 7 години
Ей туй е нещо точно, ясно и конкретно - приемливите такси! Колко точно, на процент ли ще е или фиксиранна, сума, не е важно, щом е "приемлива"! Сега ако вземат и разяснят, що е то "приемливо", и има ли почва у нас, ще ги аплодирам публично! Мяза ми, като една промоция в магазин, която видях неотдавна, с цяла 1(една) стотинка намаление!
2
1
 
18
 
! Отговори
банките преди 7 години
разсипват и икономиката и гражданите в България с небивала антиевропейска лихварщина
1
1
 
17
 
! Отговори
инструктор преди 7 години
Боряна Павлова до кое отделение си ходила на училише..................какво е това неграмотно заглавие.... нещо за словоред да сте чували?....................

Спонсорирани публикации