"Виетнамското чудо" - какво стои в основата му?

Държавата винаги държи 51% дял при приватизация
58
"Виетнамското чудо" - какво стои в основата му?
Снимка: архив, БТА

През последните 25 години погледите ни бяха насочени на Запад. Така в България пропуснахме да забележим как един изстрадал народ възстанови и изгради своята страна, коментира Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство с Виетнам, пред БНР.

Много малко от българите четат за Виетнам и тяхната представа е преди всичко от това, което бяха във филмите за войната - за един изостанал и гладен народ, който в момента дели първо и второ място в света заедно с Тайланд по производство на ориз, каза още той.

В момента в Ханой има 40-60-етажни жилищни сгради, магистралите им нощем светят като Цариградско шосе. Освен това в държавата има 39 милиона мотоциклети при население от 94 милиона, разказа Симеон Димчев.

В страната се сглобяват по лиценз 11 марки автомобили, сред които японските "Тойота", "Хонда", "Мазда", "Нисан". Заводът в град Хошимин е единственият в света извън Германия, в който се сглобява по лиценз "Мерцедес" S класа. Заложени са за следващите 30 години да бъдат изградени 15 атомни централи.

Във Виетнам има приватизация, но при тази приватизация държавата винаги държи 51% от собствеността, каза още Симеон Димчев.

"Това позволява тя да контролира приходите и да ги насочва в области, които са потребни на обществото – здравеопазване, образование и инфраструктура. Най-важното е, че в тази държава правителство и парламент имат един огромен хоризонт, с който работят за развитието на страната до 2030 г., а за някои по-важни въпроси – и до 2050 г.", допълни той.

Виетнам, заедно с още 11 страни, е подписал договор за "Транс тихоокеанското икономическо споразумение". Основен акцент в това споразумение е, че в тази част на света ще се развива държавно направляван и контролиран капитализъм. Така както е сега в скандинавските страни и в други държави в Европа.

Само за първите осем месеца на 2016 година сумата на преките чуждестранни инвестиции в страната възлиза на 14,3 милиарда щатски долара. Освен това през 2003 година Виетнам е обявен за най-сигурната туристическа дестинация и такава продължава да е и досега.

Преди два месеца авторитетното списание "Форбс" пък класира на четвърто място виетнамците по показател "щастие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: виетнам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Скромна преди 6 години
Мерцедес, не си купих оттам, но се сдобих с кецки Converse- за има, няма 25лв. Тук, и другаде- за същите-140 лв. Е...
45
3
 
3
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Тоя дявол който е писал тази статията, защо не вземе та да си купи /ако има пари разбира се/, MERCEDES S класа сглобен в . . .Хошимин !?
44
0
 
4
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До статията послъгваНе е важно какъв е дохода в доларово изражение, а как живее населението с него.
43
7
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
50 Държавната собственост ражда предимно корупция
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизма си е тръгнал и държавата разцъфнала! Тук за съжаление комунистите си останаха по всички звена, особенно силно са се впили в най-важните ресурси на икономиката ни. С две думи ще се оправим, когато ни цъфнат налъмите. Комуниста е крадец и престъпник, той няма морал и ангажименти към заобикалащия го свят.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че не са в съюз с изедници толерасти.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мизерияЗа това, че във Виетнам е мизерия мога да поспоря. Вярно, че не съм ходил там от 12 години, но още тогава бяха в някои отношения много, много по-напред от нас!
39
13
 
9
 
! Отговори
Петър преди 7 години
В основата на виетнамското чудо стои това, че Виетнам успя да се дистанцира от Русия след разпадането на СССР и да игнорира от властта всички зависими от Кремъл. Дай боже всекиму!
38
1
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До СпецаПросто комунистите им са борци за свобода, а не обирджии на мандри като нашите.Крадецът си остава крадец и при социализма и при капитализма !Целият "преход" у нас е дирижиран от БКП и ДС! ДС винаги са държали Кобуг Готски за чепките, иначе нямаше да е жив, а СДС беше инфилтрирано още в зародиш от агенти на ДС! Още преди Костов предприятията бяха ограбени и докарани до фалит от управляващите ги комунисти, а МВФ го изнудиха да разпродава безогледно на безценица и пак ДС ги купиха !
37
3
 
17
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Ами като си нямат СДС , Цар и мутра за премиер , така ще е - богата държава с бедни управници !При нас е обратното!
36
14
 
8
 
! Отговори
мизерия преди 7 години
Не се лъжете - във Виетнам е пълна мизерия, като изключим някои райони на по-големите градове.
35
22
 
7
 
! Отговори
статията послъгва преди 7 години
Статията създава впечатление, че Виетнам е доста по-напред от БГ. Фактите сочат обаче точно обратното. Средната заплата във Виетнам е 260 долара, БГ - 500 длр. Имаме 2 пъти по-високи доходи.
34
13
 
8
 
! Отговори
факт преди 7 години
Виетнам е доста по-зле от България. Номиналният брутен вътрешен продукт на глава е 2300 длр., в в България е 7000 длр. Както сами виждате разликата е огромна.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в Норвегия е ТакаДържавата държи в Ръцете си Печелившите сектори затова и Норвежците са ДобреИ не само те
32
0
 
5
 
! Отговори
Марин преди 7 години
По вашата логика ние сме икономическо чудо спрямо страни като Исландия, Андора и Сан Марино. Просто отворете уикипедията и направете справка.
31
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 7 години
"развива държавно направляван и контролиран капитализъм". Това е разковничето на нещата, а не див и либерален, с вихреща се престъпност и ограбване на работниците и хората. Нека това не ви заблуждава, че е вид демокрация, държавата контролира всичко.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
далеч от САЩ равно на просперитет
29
11
 
2
 
! Отговори
Брахмапутра преди 7 години
Не заблуждавайте хората с разни мерцедеси и смарфони. Виетнамското чудо се държи на малките червени кутийки с крем познат у нас като виетнамско чудо, което всяка българска баба държеше на етажерката у тях си.
28
3
 
12
 
! Отговори
нали преди 7 години
До SpaceXНе може да има сдобряване с страна която ги нападна гори и убива,всичко е само формално като с Куба.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато хора и политици мислят едни за други и работят едни за други така става,когато политиците ограбват народа като при нас прехода не свършва,само българите ще свършат като се изнесат оттук