"Данък уикенд" остава отворена тема

С приетите промени фирмите ще дължат само 10% данък
13 сеп 2016 11:44, Екип на Bloomberg
2
"Данък уикенд" остава отворена тема
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приетото на второ четене решение в Бюджетна комисия относно ползването на фирмени активи за лични цели дава конкретни правила за тяхното облагане от гледна точка на данъка върху печалбата или данъка върху доходите. Останаха обаче и някои проблеми, така че темата данък уикенд не е затворена. Това каза старши мениджърът „Данъчни услуги“ в Deloitte Пламен Донев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Една от основните спънки фирмите да признават случаите, в които имат лично ползване от служители или собственици на фирмени активи, беше тежкото облагане от гледна точка на данък общ доход и осигуровки, отбеляза още той. По думите му с приетите промени се очаква фирмите да бъдат "по-откровени" към данъчните власти от гледна точка на това, че ще дължат само 10% данък върху доходите без допълнително осигурително бреме. Освен това в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха приети конкретни числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване и каква за служебно, допълни експертът.

За всички останали активи извън автомобили и недвижими имоти Законът ще работи с хипотеза за облагане с 20% ползването на фирмени активи за лични цели, което може да бъде твърде проблематично от гледна точка на бизнеса, тъй като няма минимален праг за отделни активи.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да ги бавят.Тези със служебните коли взимат заплати до небето а нито кола купуват, нито гориво плащат докато обикновения работник се гърби и за него все няма.То да кажеш, че са някакви големи умове и са си заслужили , ами те са по-*** от ниско платените бачкатори.Пък и обичат да демонстрират и да заяждат хората с това.Данъка там да им слагат та свят да им се завие, че са такива житомамци, малко да видят и те зор.