НЕК плаща с държавна помощ глобата за "Белене"

Ако не го направим, сумата ще нарасне, обяви Теменужка Петкова
20 сеп 2016 13:22,
58
НЕК плаща с държавна помощ глобата за "Белене"
Снимка: архив Булфото

Правителството планира да отпусне държавна помощ за НЕК, с която дружеството да покрие задължението към руската "Атомстройекспорт" по проекта за АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думите на енергийният министър Теменужка Петкова. Преди началото на днешното заседание на правителството тя съобщи, че ако проектът на Закон за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на НЕК бъде подкрепен, ще се реши един от основните наследени проблеми на дружеството.

Още по темата

Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата /цяла сума - главница плюс лихва/ е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихва, ще достигне 646 230 132 евро, изчисли БТА.

"Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната", обясни Петкова.

Тя припомни, че страната ни има претенции по отношение на размера на лихвата, които са предявени пред международния арбитраж, защото е установена техническа грешка при изчисляването на лихвите, заради която според българската страна сумата е завишена. Арбитражът все още не се е произнесъл.

Въпреки това Петкова обясни, че ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 000 лева на ден.

Освен това, има възможност "Атомстройекспорт" да поиска обявяваното на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени 2013 и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми.

Друг риск е свързан с това "Атомстройекспорт" да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи, каза министърът.

Тя напомни, че от "Атомстройекспорт" вече са изразили категоричното си мнение, че трябва да се направи плащане, макар и частично, което ще ни позволи впоследствие да се водят разговори за постигане на определени споразумения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са тези които ни загробиха с договорите нали се знае кой и какво е подписвал. Намерете ги, вземете им имуществото и с парите плащайте на руснаците. Като има отговорност, трябва да има и персонално отговорни за тоя резил.
19
2
 
10
 
! Отговори
ЖАЛКО , НО! преди 7 години
ЖЕНЕВА ни осъди , точка!
18
1
 
13
 
! Отговори
НЕ САМО РУСИЯ преди 7 години
До Анонимен-17Русия ни осъди в Европа ,...питай Европата.ЗАЩО ПЛАЩАМЕ НА САЩ ,ЗА ТЕЦ и ВЕЦ-овете в България ,....А ?
17
0
 
25
 
! Отговори
От миналото преди 7 години
Питам се още как по времето на Тодор Живков имаше едно предприятие "Електроснабдяване" което издаваше фактури на амбалажна хартия с матрични принтери по 2 реда на фактура - разбирай дневна ел.енергия + нощна ел.енергия, нямаше НЕК, БЕХ и електроразпределителни дружества като ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, и как нещата вървяха без проблеми, без сложни и неразбираеми фактури, без лъскави офиси и безкрайни формалности.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така наречената държавна помощ от 20-те милиарда заем ли са?Така или иначе винаги ние плащаме за далаверите на управляващите.Ама кой ни е виновен като си избираме такива.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата сага около АЕЦ Белене прилича на телефонна измама на някоя бедна бабичка
14
1
 
16
 
! Отговори
ОТНОВО ТЪП ВЪПРОС преди 7 години
За каква дейност се дават заплати , в НЕК и БЕХ ?МОЛЯ ЗА ОТГОВОР!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С държавна помощ НЕК не е ли съкратено название на НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧНА КОМПАНИЯако в действителност е Национално Държавно предприятие. Е излишно да пишете че плащането ще стане с помощ ит ДържаватаЗащо държавата в случай че предприятието е частно и неспособно да плати загубите на РусияНЕ ГО НАЦИОНАЛИЗИРА И ПРЕВЪРНЕ В ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТМммммммл
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви пари за кремълските убийци на жени и деца
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големият шлем, ловните подвизи на гоце, учредяването на АБВ и т.н.Цена: $10 000 000 000
10
0
 
14
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Питам се ако средностатистически българин имаше 800 милиона лева дългове, дали щеше да получи "държавна помощ" за да ги изплаща.
9
0
 
16
 
! Отговори
тъпа ИСТОРИЯ преди 7 години
Защо ни е необходимо , да имаме БЕХ и НЕК ?Когато преди време зададох този въпрос към КАБИНЕТА , отговорът беше:---АКО ПРЕМАХНЕМ БЕХ и НЕК , ЩЕ ИМА БЕЗРАБОТНИ ???Тогава , защо не назначим в НЕК и БЕХ ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ В БЪЛГАРИЯ , ЗА ДА НЯМА БЕЗРАБОТНИ ?
8
0
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Защото са на власт.
7
0
 
11
 
! Отговори
избирател преди 7 години
КОЙ ПОДПИСА ДОГОВОРИТЕ И КЪДЕ Е СЕГА.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквайте повишение цената на тока.
5
0
 
13
 
! Отговори
Омерзен преди 7 години
А тези които ядоха кюфтетата, когато подписваха и блажиха по всякакъв начин от тези безумни договори защо никой не ги потърси. Всичките са отговорни за настоящото положение и всичките са достатъчно богати и имотни за да си поемат отговорността и сега да плащат за тези дългове. За пореден път всички последствия ще се прехвърлят на изпосталелия обикновен български данъкоплатец.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедни и ***
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз имам дългове, може ли и на мен да се отпусне държавана помощ за да се издължа
2
1
 
16
 
! Отговори
прост въпрос! преди 7 години
Защо виновните не са в затворите?
1
0
 
14
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Който е подписвал договорите от страна на НЕК, БЕХ, ЦЕХ, МЕХ ... - прокуратурата да му повдигне обвинение в държавна измяна, защото за това плащаме и страдаме всички! Цял народ!