Защо България има нужда от привличане на чужди кадри?

Хората с хибридни умения стават все по-търсени на пазара на труда
Обновена: 5 окт 2016 11:02 | 5 окт 2016 11:00, Екип на Bloomberg
36
Защо България има нужда от привличане на чужди кадри?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С навлизането на технологиите и дигитализацията все по-бързо започват да отпадат редица професии.Новите технологии налагат нов тип квалификация. Напазара на труда ще се търсят все повече хора схибридни умения, например маркетингова квалификация с технологична подготовка. Това каза Томчо Томов от БСК в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е необходима реформа в образованието, като то трябва да се отвори от формалното към неформалното, да се въведат нови модели за учене през целия живот и бизнесът да промени начина си на взаимодействие с университетите. 

"Много сериозен е проблемът с мотивацията иценностите. Ние имаме не икономическа, а структурна безработица. Цели поколения и общности са далеч извън пазара на труда", посочи още експертът.

"Дисбалансът между търсене и предлагане, разминаването в подготовката на дадени кадри и очакванията на работодателите е процес, който се задълбочава с годините и той е почти необратим освен ако нямаме целенасочена стратегия, която да подпомогне привличането на кадри извън България", заяви Надя Василева от Manpower. По думите й това ще създаде конкуренция на пазара на труда и ще мотивира хората да се преквалифицират.

Тя коментира още, че е напълно нормално заплатите в България и останалите държави да са различни, отчитайки различните икономики и покупателна способност на населението, данъците и издръжката на живот. Василева подчерта, че са необходими промени в трудовото законодателство.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
26
 
! Отговори
бокото преди 7 години
Да направят мин.заплата 1300 лв. Ще има и кадри и българите от чужбина ще се върнат и българия ще тръгне. Само че бат бойко не работи в тази насока
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнеса търси обучени и опитни специалисти ама обучени от някой друг. И да могат когато тези специалисти намекнат че искат по високо заплащане веднага да им бият шута и да наемат друг.
4
0
 
1
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Kaто мойта
3
1
 
31
 
! Отговори
Ъ преди 7 години
Много *** каните по телевизиите. Хора не работили един ден в реалния сектор, разсъждават за кадри. Те и кадри не са виждали, заплати не са плащали, но мноооого начетени.
2
1
 
34
 
! Отговори
Хехе преди 7 години
Вместо да оправят образованието и да дават нормални заплати те ще се опитват чужди кадри да привличат!!! СМЕШНИЦИ!Но това е нормално, като се има предвид, че 90% от "бизнесмените" са тарикати и мошеници, няма как да не е така!Повечето са щипнали по някой завод или цех и го доят до дупка, а като видят че не може просто продават и закриват!Ето за това нормалните хора ще бягат или ще пращат децата си в чужбина!
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тия смешни заплати дето дава, бизнесО има да чака някой да дойде да му робува.