22% е руският икономически отпечатък в България

През 2014-а у нас е имало над 2000 компании с руски собственик
18 окт 2016 12:44, Екип на Bloomberg
147
22% е руският икономически отпечатък в България
Снимка: Reuters

Икономическият отпечатък на Русия върху икономиката на България е 22% за десетте години, 2005-2015, за които Института за изследване на демокрацията е направил анализ. Това каза Тодор Галев от Център за изследване на демокрацията (ЦИД) в ефира наBloomberg TV Bulgaria.

"Това е най-високият дял на икономически отпечатък върху страна, като за другите изследвани държави, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, той е по-нисък. Границата е 12%. Можем да смятаме, че над 12% води до засилено политическо влияние", пресметна той.

"Втората държава, която има най-голямо икономическо влияние в България, е Германия. Тя в част от показателите изпреварва Русия, но има много по-ниско политическо влияние", настоя експертът.

Галев коментира прокета на ЦИД по изчисляване във финансови и икономически стойности на руското влияние в България и в още четири държави от региона - Централна и Източна Европа така:

"Ние се спряхме на четири основни индикатора. Преки чуждестранни инвестиции, наличие и операции на компании, които имат краен собственик Русия. За компаниите ползваме стандартните финансови показатели, като оборот, броя заети, капитал и т.н. Международната търговия с Русия - внос и износ и нещо, което е специфично за целия регион - вноса на енергийни суровини - най-вече петрол и газ. По тези показатели се вижда ясно, че руското икономическо влияние в България започва да намалява след 2012 - 2013, което съвпада с налагането на санкциите и контрасанкциите спрямо Русия".

През 2014 в България е имало над 2000 компании с краен собственик Русия, които са инвестирали в българската икономика, каза Галев.

"От 2005 руските чуждестранни инвестиции са нараснали от 0,8% от БВП на 4,4% от БВП. Оборотът на компаниите, регистрирани в България, но с краен собственик Русия, от 5,4% са нараснали до 8,5% през 2012, но през 2014 намаляват с около 2%, именно заради санкциите. Експортът е нараснал от 1,3% от БВП през 2005 до 2,7% - малко над двойно, през 2012. След това има спад с около 0,5% до 2014".

Тодор Галев коментира и бъдещето на проекта Турски поток в съпоставка с Южен поток.  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 15.................Рософилът е много повече българин от колкото американофила...........Няма американофили. Има българи и национални предатели-русофили. Русия е враг на България и всеки , който защитава нейните интереси, подобно на русофилите също са врагове на България. Толкова е просто, че дори и русофилите могат да го разберат.
19
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 15Русофилът никога не може да бъде българин.
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чист българин русофил няма. Всичките са ***.
17
12
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Рософилът е много повече българин от колкото американофила.
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците с фирми са икономически мигранти крадци.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Родна промишленост?И как ни ограбват чуждестранните фирми? Обясни, моля?Как ме ограбва чуждестранната фирма, в която работя, която развива бизнеса си в чужбина и плаща заплати на около 300 човека???Плаща данъци тук, наеми, потребява български услуги, стоки и т.н. и т.н.Та...обясни, ***?!!
14
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринаРусофилите никога не сте били, не сте и няма да бъдете Българи! Вашата родина е Русия и защитавате първо нейните интереси.
13
4
 
4
 
! Отговори
Родна промишленост? преди 7 години
Доколкото разбирам от коментарите всички чужди фирми на наша територия ни грабят. Сега големият въпрос е кой граби повече. И който успее да докаже тезата си е победител. Или май трябва да се обърнем към онова нещо...Национален интерес май му викаха. А не да се спори чии фирми ни обират до шушка и кои ни оставят трохите. Това е икономически сблъсък на чужди сили на наша територия. Същото е като при военния- големите си мерят нещо, *** при всяко положение губят.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две трети са се натегачи от първия ден гледам шефове се лигавят евтиния бизнес в малките градове да върви кои контролира арменския поп писна ми от натегачи и мошенници но тука нее герб виновен виновна е бсп че ги търпи а докога тия некъдърници фъфлещи докога ще ги траят а искат да са първи как с тия няма да стане чистка из основи трябва
11
7
 
5
 
! Отговори
гтф преди 7 години
До Анонимен 8кога най-сетне ще разбереш, че за евро*ейският съюз сме само пазар. Всячески се опитват да измъкнат и последното скътано левчем, било то с услуги или калпави стоки и храни.. главно чрез банки и хипермаркети. Труда също се ограбва - повечето немски фирми трупат огромни печалби, докато заплащането варира около средното за страната. Това е обещаният "просперитет". Така ще е докато имаме корумпирани безмозъчни управници, като бх.
10
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще ги изберем? Стига са ни ограбвали. Предлагам в петък протестът срещу мигрантите да прерастне в протест срещу руската инвазия. 2000 мигранти срещу 2000 руски фирми с нам колко си руски служители грабещи България.
9
2
 
6
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До Анонимен 6щото енергоразпределителните и големите хипермаркети си декларират цялата печалба, нали ?
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога най-сетне България ще излезе от евразийския СССР и ще стане член на Европейския съюз ? А проруските метежници все питат защо сме най-бедни !!!
7
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Нека да видим и западния отпечатък, който е с много по-тежки икономически последици за нас. Всички тези големи вериги, които изнасят половината си печалба към фирмата майка в западна Европа и САЩ. Този център за изследване на демокрацията е ясно, че е прибрал едни хубави пари за това анти-руско "изследване".
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАП да не спи ами да направи проверка колко от руските фирми плащат датъци. Защото съм сигурен, че 99% от тях работят на "загуба" както Лукойл!
5
7
 
5
 
! Отговори
Отровено общество преди 7 години
Задача 1: Съставете изречени от следните думи и словосъчетания:ЕвроатнантизъмЗаплахаКремълска агресияПутинКримЕвропейски ценностиДемокрацияТиранияЕнергийна зависимостЗадача 2: Напишете есе от 1000 думи на тема "Светлото атлантическо бъдеще и мястото на освободена от Руско влияние България в него", използвайки горните думи и словосъчетания.Най-добрите автори ще бъдат наградени с пътуване до меката на светлата демокрация и поклонение пред нейния вожд.Успех на всички. Агент Ивайло Индж
4
15
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
2000 компании в България - собственост на руснаци, 400 000 имота в България - собственост на руснаци. Ало, патреoтите! Не ви ли прави впечатление, че чужденци са ви окупирали kletata mayka balgariq?!
3
8
 
9
 
! Отговори
2000 фирми преди 7 години
Да се национализират незабавно!
2
2
 
12
 
! Отговори
777 преди 7 години
Нито институт има нито демокрация има кой са тези хора знаем всички.
1
10
 
16
 
! Отговори
защо преди 7 години
Ей какво от това,защо се акцентира само върху Руските фирми?това е дискриминация имайки предвид от къде идва информацията...сега като се почне едно оплюване и писане на глупости!