Дянков: Финансови кризи идват на всеки 10-12 години!

"Популистите виждат проблема, обявяват го и печелят поддръжници"
21 окт 2016 12:44, Екип на Investor.bg
42
Дянков: Финансови кризи идват на всеки 10-12 години!
снимка: Ройтерс

При добре направен закон несъстоятелността е вид прераждане за фирмите - дава възможност за втори живот. Това пък дава смисъл на предприемачите да са по-активни и да поемат рискове в нови сфери, казва в интервю за "24 часа" бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той коментира съвместната си работа с Оливър Харт, който спечели Нобелова награда за икономика заедно с Бенгт Холмстрьом заради приноса си в развитието на договорната теория.

"Оливър е англичанин, но кариерата си гради в Харвард, където се запознахме. Типичен професор - много начетен, разсеян, може с часове да мисли по тема, която му е интересна, и след това да реши, че няма нищо интересно. Работихме заедно по голямо изследване на различните закони по несъстоятелност в света. Три години, 85 държави, в детайли изучихме законите от гледна точка на възможността компаниите да продължат правенето на бизнес и след като излязат от несъстоятелност. След толкова работа и публикуването на нашия труд Оливър заключи: Научихме май нещо. Шегаджия", разказва Дянков.

По повод съвместната си работа с Харт той допълва: "Без добър процес по несъстоятелност малко нови бизнеси могат да са успешни. В началото винаги се правят грешки и трябва закон, който позволява на фирмите да продължат след първия неуспех. Това отличава икономики като американската и шведската от по-тромави системи, където несъстоятелността се превръща в смърт".

Според Дянков разликата между добрите и лошите закони в областта е най-общо в това дали фирмата може да продължи да взема кредити и да работи и когато е в процедура по несъстоятелност. В България не може - най-често несъстоятелността означава продажба на активите и смърт. В САЩ е по-често обратното - фирмата преструктурира дълговете си и продължава.

Така по думите му се стига до повече иновации, което е особено важно за развитието. Иначе се работи само в традиционни сектори и се залага на изпитан, сигурен бизнес.

За договорната теория на Харт и Холмстрьом той разяснява: "Основният извод от трудовете на двамата най-нови нобелови лауреати е, че няма такова нещо като пълен договор. Винаги нещо ново се случва и трябва да се мисли за предоговаряне. Стига това да е ясно на предприемачите и на техните кредитори, ще се намери начин да се постигне съгласие. Така е и със законите за несъстоятелност - трябва да дават възможност на фирмите да продължат. Иначе, ако се следва само проба-грешка, няма иновации и нови сектори на икономиката".  

"Основният принос на Оливър и Бенгт е, че търговският закон и търговските отношения са в непрекъснато развитие. Затова в търговските договори трябва да се оставя достатъчна възможност за промяна. От това печели бизнесът. Банките обикновено са против, те искат сигурност и ясни правила, които не се променят във времето.

Но какво се случва например при голяма финансова криза? Фирмите нямат достатъчно бизнес и не могат да се разплащат с банките. Нормално е да се променят условията. Ако не стане, страдат и работниците, и предприемачите, и банките. В България в 2009-2011 г. банките не искаха да облекчат условията и се стигна до излишни фалити и трудности за бизнеса и за домакинствата. Нашите банкери има какво да се поучат от Харт и Холмстрьом", препоръчва финансистът.

На въпрос решаването на кой проблем ще донесе следващия "Нобел", той отговаря: "Нобеловите награди по икономика рядко са свързани с наболели актуални теми. Това ги отличава от наградите за мир, които често се дават под натиска на събитията и след време изглеждат странни. Например наградата за Обама, който я получи 2 месеца, след като стана президент. Но една тема, която заслужава Нобелова награда, е как да се разпределят по-равномерно печалбите от развитието на икономиката".

"Все повече се забелязва разслоение дори и в богати страни, където едно малцинство печели много за сметка на всички други. Този феномен може да обясни гласуването "за" Brexit, както и появата на популисти като Тръмп. Те виждат проблема, обявяват го гръмогласно и печелят поддръжници. Но не дават решение. Икономистите могат да предложат такива решения. Има няколко кандидати за такъв Нобел - например проф. Ричард Бландел от Лондонския университетски колеж", казва бившият финансов министър.

"Финансови кризи идват на всеки 10-12 години. Ще дойде и следващата. Засега това не е основна опасност за България. Основната ѝ опасност е демографската криза и емиграцията. В Лондон виждам все повече българи. Икономически ръст от 3% е крайно недостатъчен да спре този поток. Особено когато съседите ни растат с 4-5% годишно", коментира още Дянков.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
10
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Този с неговата постна пица действително ни разката! Даже и крадливия Велчев не е толкова вреден !
17
4
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
ДАНО ДЯНКОВЦИ ДА СЕ РАЖДАТ ПО РЯДКО!!! ИЛИ ПОНЕ ДЯНКОВ ДА СЕ МЯРКА ПО-РЯДКО В бЪЛГАРИЯ ! ТОЗИ И МИЛЕН ВЕЛЧЕВ НИ РАЗКАЗАХА ИГРАТА! ФИНАНСОВО НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМЕ И СЛЕД ПЕТ ПОКОЛЕНИЯ СЛЕД ТЯХ !
16
0
 
7
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Ми то от предишната криза вече минаха горе долу толкова години ,вече следващата *** на вратата.Странното е че банките свалят лихвите и ни убеждават да харчим ,сякаш всичко е наред.Опитват се да рзадват пак кредити.Нещо се готви,както беше казал някой - музиката спря да свири но централните банкери продължават да танцуват..................
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този вместо да дава акъл, какъвто е доказал, няма, да каже сега от джоба си ли ще извади милиардите, които трябва да платим на руснаците за дето той щеше да ги пляска
14
1
 
10
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Лошото е че предателите идват всяка година и не си тръгват вече 27....
13
1
 
12
 
! Отговори
а фъф Бг ? преди 7 години
Фъф България всеки час , крадците са повече от парите .
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По делата ще ги познате"Евангелие на Матея глава 7
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам да питам - когато министър Стойнев съдеше Русия за Бургас -Александропулис (прекратен от Борисов), защо Дянков, който тогава бе на рабоат в руска фирма отказа да дойде като свидетел.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постоянно ни плашеха, че Орешарски взима един милиард Замен - горанов, заместникът на Дянков вез 16 миларда заем, без лихвите.Този заем ако бе използван за да се вдигнат залатите и пенсиите ефективон - с по 200-300 лева, потреблението отдавна щеше да се оживи.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали беше стабилен ве пицар пъпчив.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
говореше как се справя с контрабандата, а чухем ясно записи между СТраджов и танев как ги натискат да пускат горива на Валентин Златев.МВР получаваше милиард всяка година при просрочени заеми, а в същото вреем спряха стотици милиони от ЕС за наука, защото нямаше как да гушнат парите.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този как имат наглостта да го реабилитират като е най-слабият финансов министър и закопа България.говореше как ще шляпа русняци - отиде да работи във руска компания-гисак да закрива БАН - отиде да преподава в РАНговореше за стабилнос тна банките - едан година след като напусна КТБ изгърмя с 4 милиарда, и ПИ Банк се люшна с 0,6 милиарда (едвам я закрепиха)по негоов време бойко взе 2,5 Милиарда от НЗОК и ги наля в общия бюджет - върнати с само 100 милиона до днес.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква криза бе ***, как се стигна до тоз заем Орешарски ли ти е виновен на тебе или световната банка .
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Основната ѝ опасност е демографската криза и емиграцията. В Лондон виждам все повече българи. Икономически ръст от 3% е крайно недостатъчен да спре този поток." - колкото и да не харесвам г-н Дянков, думите му са извънредно намясто. В една добре работеща икономика финансовите сътресения не би трябвало да се посрещат болезнено. А когато няма кой да работи, нито кой да предлага работа, нещата се оплитат.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3Оплеска ги, сега са първи дружки!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само едно искам да го питам: как върви пляскането на руснаците?
2
9
 
13
 
! Отговори
][] преди 7 години
жалкият клоун бивш министър на зелките
1
4
 
20
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Ние сме си в криза от преди ,сега и като гледам и за вбъдеще...