"Внасяме" инженери от Тунис, нашите не стигат

Наемаме и консултанти от Македония, учители от САЩ и IT от Украйна
25 окт 2016 07:20,
80
"Внасяме" инженери от Тунис, нашите не стигат
Снимка: архив, Reuters

Родните строители борят кризата за инженери с кадри от Тунис. Тази година за първи път около 30 служители от африканската държава са получили разрешение да проектират и строят сгради у нас.

"Заради кризата за инженери и квалифициран технически персонал от години внасяме кадри от чужбина. Досега разчитахме главно на тези от Турция, Русия, Украйна и Сърбия", обясни пред "Монитор" експертът по подбор на персонал Николай Христов. От началото на годината до септември Агенцията по заетостта (АЗ) е издала разрешение за работа на 517 служители от 47 страни извън ЕС. Това означава, че всеки месец фирмите у нас наемат по 57 чужденци.

"Най-много разрешения са издадени на граждани на САЩ, които работят основно като преподаватели в средни и висши учебни заведения", обясниха от АЗ. На второ място по численост са турските инженери и технически персонал, следвани от сръбските им колеги. От Западната ни съседка и от Македония българските работодателите внасят предимно спортисти.

Тази година няколко фирми са поискали да наемат македонски консултанти. "Консултанти са наети основно в сферата на финансите и то във фирми с македонско участие. Това е практика и в повечето международни компании, които, идвайки в България, водят мениджъри от фирмата майка", заяви още Христов. Най-много чуждестранни високопоставени служители има във финансовия сектор, където всеки пети мениджър идва от чужбина.

Според статистиката в България работят над 23 000 другоземци. 1/3 от тях са висококвалифицирани граждани от страни извън ЕС, получили синя карта, даваща им право на труд в следващите 3 г. Ако през това време служителят остане без работа, той има право да търси нова заетост в продължение на 6 месеца. Миналата година правителството реши да облекчи процедурата по издаване на синя карта. Така документите се издават за 30 или 3 дни, вместо досегашните 6 месеца.

Работодателите, които искат да наемат служители от трети страни, обаче трябва да им гарантират минимално заплащане от поне 2 средни работни заплати. Това означава, че в момента фирмите, които искат да наемат руски или китайски кадри, трябва да им предложат поне 1800 лв. От облекчението ще се възползват предимно IT компаниите, в които към момента има над 6000 незаети работни места.

"Все повече фирми, които разкриват офиси у нас, командироват софтуерни инженери от дъщерните си компании. Така у нас има стотици IT експерти от Индия, Китай и Латинска Америка", заяви експертът по подбор на персонал Цветелина Красимирова. Десетки са разрешенията на наемане на IT специалисти от Украйна и Русия, които Агенцията по заетостта е издала през деветмесечието.

"Това са двете дестинации, за които издаваме най-много разрешения в тази сфера", обясниха от АЗ. Други над 180 разрешения са били дадени за наемане на камериерки, бармани, сервитьори и готвачи това лято. "Колегите от черноморските курорти бяха много доволни от служителите от Украйна и Македония. Ако за зимния сезон не успеем да намерим достатъчно кадри, пак ще прибегнем до внос на служители от тези страни", заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плащайте по 500лв на БГ инженер и питайте що ги няма.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от Северозападачемодан, вакзал, масква
37
0
 
17
 
! Отговори
... преди 7 години
Ми ко може да се каже! Тука един инженер, ако може да се нарече такъв, първоначално работи за около 400 - 500 лв. Естествено те не се заплащат всеки месец! Но пък за сметка на това този инженер отишъл на бригада в USA и работещ като обикновен разносвач на пици има възможност да взема да кажем повече от 15 пъти повече! Естествено ако пък го признаят за добър инженер някъде в белите държави то това число нараства значително повече! И сега защо се чудим, че инженерите не са тук!!??
36
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
И това доживяхме
35
0
 
23
 
! Отговори
смешен плач преди 7 години
бе те така ни плашеха, че ще ни наводнят с виетнамски заварчици преди няколко години. Даже давааха репортаж за русенска фирма, наела виетнамци. ама само така си остана... Нема робиии, мъкааа! Аве аз като учих в МЕИ-то питах араби за ква заплата ще работят в родината си. Казаха 1000 $ за Йемен (който е зле) Така че, не се надайте , олигарси ! И в Африка го няма това инженер да взима по-малко от заварчик! Набийте си го в *** кратуни!
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инжинери има, балъци няма да им бачкат за тези пари :)
33
0
 
18
 
! Отговори
Коцко преди 7 години
Руските инжинери да не са пили нафта да идват тук. Те бачкат в Германия. Има опит с руски инженери , а мои колеги и с тунизийски. Тунизийските са зле, а руските също не са кой знае какво , но пак са по-добре.
32
0
 
15
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Нормално е да няма хора които да работят, като знам само колко мои колеги от университета избягаха на запад.
31
4
 
14
 
! Отговори
до 33 преди 7 години
Руски инженери има,но по времето на Путин заплатите на руснаците скочиха 20 и повече пъти,та значи те в Русия си стоят.Затова руснаците си харесват президента Путин.
30
2
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До DreamTheater 33 Рускиинженери, колега, няма, по две причини:По-слабо са квалифицирани от тунизииците, християни са повечето, а и езика им е много труден за учене и разбиране.Друго си е тунизиеца, наща кръв от където и да го погледнеш. Второ-ако не си забелязал, ние сме от Нато вече, и Русия ни е враг."Началниците" от там, а и от ЕС така са наредили, И ние за кой ли път казваме "слушам!", и изпълняваме безропотно, санкционираме ги до дупка, спираме проекти и дрънкаме оръжие срещу тях...-
29
2
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
За това има основно 2 причини. Инженер се става трудно, с много учене, и после-практика.Инженер се става още от техникумите, които вече не съществуват. Но за сметка на инженерите е пълно с обучени безработни социолози, политолози, журналисти, счетоводители,прависти и други полезни професии, които вдигат вътрешния брутен продукт с производство. Отделно, работодателите гледатдане плащат, ако може, а да им плаща инженера, че са го взели на работа. А частния предприемач е на колене ако е законен...
28
0
 
31
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
Ало, работодателите в строителния бранш, изтрезнейте бе! От една две години в УАСЕГ има нулеви випуски по сума ти специалности, ще се закрива Транспортния факултет, а ако случайно някое младо инженерче реши да се реализира, се оказва, че не го искат никъде на работа по специалността или го назначават по стажантски програми с 600 лв, които плаща борсата, ако в срок от година не си е намерил работа. И после го изхвърлят, защото тези програми са за 6 месеца...и ревете за кадри, изедници лакоми !!
27
0
 
23
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 7 години
Вместо да ръсите глупости и простотии по-добре им набийте в тъпите кратуни / на т.н. бг-работодатели/да плащат като хората. Тогава няма да имат проблеми! Сега раздухват идиотии и си мислят, че така ще вържат някои да им бечка за 500лв. Долу горе като това, че с мигрантите ще си решим демографският проблем. Колкото и да ми е мъчно, но действително тук са останали само ***!
26
0
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Истината е, че бизнеса иска някой да му бачка за без пари. Качеството остава на заден план. В един момент ще се усетят, че са допуснали голяма грешка, но вече ще е късно! Сериозните фирми обучават и създават свои кадри, но те са много малко в сравнение с печалбарите, които са дошли да грабят евтина работна ръка..
25
1
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, абе вие акъл имате ли??? После няма да можете да ги изгоните - първом - че подкарат нашенки - знаят как да ги лъжат - там са гении - хич и не чакайте работа - ще се захванат за друга работа - за фустите на жените ни... Луди хора.. няма що!!!!
24
10
 
1
 
! Отговори
Д-р.Радева преди 7 години
Въййй Руснаците вече в България си търсят работа нараво с Индийци и Пакистанци ,да не чуват русофилите...
23
1
 
29
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Аз съм инженер с два езика. Вече почти 10 години изпращам насам-натам документи и никой не ми обръща внимание. Проблемът при мене е, че съм на 59. Стар кон, излишен. Готов за кожодера.
22
0
 
23
 
! Отговори
ссс преди 7 години
Това звучи някак си като радостна нови така са го издокарили тук писушките. Инжинер от Тунис той до се пясък е ринал в пустинята инжинер тръгнал да става, замислете се какви глупости говорите и пишете постоянно.
21
0
 
24
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Да не се сте се объркали нещо?!?! "Инженери от Тунис"?!?! Това е като да внасяме банани от Норвегия ! Може би имате предвид тези инженери дето идват от Турция през границата ни ?!?! Да, де ама нали виждате в Харманли и те не искат в България!!!!Помислете по,добре от къде да внесете свестни капиталисти и работодатели! Тези назначените приватизатори, нали виждате ,че нищо не става от тях !!!!
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателите да вземат да даават заплати като хората и да видим дали няма да има работници. Работиме само за хляб и така не става. За да върви икономиката трябва още нещооо