България не е в Шампионска лига по корупция!

Тя не е регионална особеност, проблемът е, че се приема добре
28 окт 2016 11:00, Екип на Bloomberg
16
България не е в Шампионска лига по корупция!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма корупционна практика, която познаваме в момента и която няма своите корени в периода, непосредствено след Освобождението или първите 33-34 години от формирането на българската държава. Това каза преподавателят по Стопанска история в УНСС доц. Пенчо Пенчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Първото българско правителство е формирано на 5 юли 1894. На 9 юли е първото съмнение за корупция в съдебната система", отбеляза доц. Пенчев. 

По думите му България не е в Шампионската лига по корупция както в момента, така и в исторически план. През 17-18 век скандинавските държави са били образец на корупция. Във Франция една от причините за Великата френска революция е корупцията на стария режим. Във Великобритания – една от най-сериозните теоретични постановки, които имаме за корупция, е свързана с думите на лорд Актън, известен британски историк от края на 19 век, който казва, че "абсолютната власт корумпира", посочи той. 

Доц. Пенчев е скептичен по отношение на ефективността от създаването на държавна институция, която ще разполага с огромен административен апарат за борба с корупцията.

През 1894 в България се приема Закон за насърчаване на индустрията, който предвижда улесняване на безмитния внос на машини например. В резултат на това обаче, безмитният внос намалява и не биват оправдани очакваните резултати, отбеляза преподавателят. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протувозаконно е да ми слага кабел в звънеца
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така на тия извънземни ако ме кодират за което си плащам кабелари ще им изритам звънчевата система аман от простаци
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хехе добро утро и как ще се махне само с ядене и пиене даите и на тоя де го писал и тои готов
12
0
 
1
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До ЦиникА къде по света не е?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШАМПИОНИ СМЕ И ОЩЕ КАК.НЕНАПРАЗНО КАЗВАТ, ЧЕУ Н С С = Утре Носете Съответната Сума.
10
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"От 9 дерета вода се носи" в този коментар да ни обяснят че трябва да свикваме! Нищо че не сме нито в 17,18,19 дори 20-и век с които се опитват да сравнява днешната българска корпция ! Защо не я сравнява със сегашната на споменатите страни!? Можеше да спомене в тази връзка корупцията в Сингапур преди.... Само че сега сме 21 век и не е лошо преподавател Пенчев да се поинтересува как сто и този "?" в тези ширини!
9
1
 
1
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Електронното правителство ще реши много проблеми, а може даже и доста, зависи как е направено и какво включва. Крайно време е вече, в кои век живееме.
8
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ееееее....как така не сме на първите места?! Тамън си мислех, че поне в едно сме на първите места......Е нищо - спокоен съм остават ни поне - най-висока смъртност....най-малко бебета....най-много напускащи страната!Баси вица - че у нас корупцията е единствената ФОРМА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доценте, доценте, хубаво ги редиш времената - 17, 18, 19 век, крадяло се в Швеция, Франция или Нубия преди 200 години, не ни грее, сега сме 21век в ЕС, а се крадат милиарди!!! А за тези 30-40г. след освобождението българската икономика, производителност и раждаемост са били в световната "Шампионска лига". БГ е била уникална държава като ръст, развитие, интелигенция. И да се е крало - много е имало и много оставало. Това важи и за днешните богати европейски държави, не може да има паралел.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абсолютната власт корумпираВ България абсолютната власт принадлежи на Бойко Борисов.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРИКС ЩЕ ОСВОБОДИ СВЕТА ОТ ОТРОВНАТА АМЕРИКАНСКА ПЛЕСЕН.
4
0
 
2
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Да ние сме в лигата на необикновенните! Имаме си невидими, имаме си Джекил и Хайд, имаме си безсмъртни/безнаказани, Имаме си вампири (смучат от народа), имаме си и капитан Немо.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас голяма корупция нама, защото няма смисъл. Просто държавата и мафията са един организъм - бандитите така са се рафинирали, че са премахнали стъпката "предаване на нещо" което е смисъла на корупцията. Кратък новобългарски речник:политик - престъпник (синоними: бизнесмен)
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Първото българско правителство е формирано на 5 юли 1894."НИЕ МИСЛЕХМЕ, ЧЕ ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО Е НАЗНАЧЕНО ОЩЕ В 1879 г., но щом почитаемият доцент смята, че това е станало в 1894 г. - трябва да му вярване, все пак той е представител на новата българска наука, която пише и нова история на България.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШЛ по корупция са страните от БРИКС.

Спонсорирани публикации