Кристалина - откъдето дошла, там отишла

Два мандата тя бе в Еврокомисията, пробва се и за шеф на ООН
Обновена: 28 окт 2016 18:39 | 28 окт 2016 18:34,
93
Кристалина - откъдето дошла, там отишла
Снимка: Reuters

Кристалина Георгиева се връща в дома, откъдето "отлетя" преди години, а именно - Световната банка.

През 2010-година тя дойде в Еврокомисията на пожар, за да замени злополучната кандидатура на България за еврокомисар, тази на Румяна Желева.

Тогава тя пое ресора на кризите, после се издигна до дясната ръка на председателя Жан Клод Юнкер, бе номинирана и за шеф на ООН в последния момент от правителството ви, но...

Откъде започва всичко:

Още по темата

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Майка ѝ е от град Любимец, а баща ѝ е внук на революционера и политик от Елена Иван Кършовски.

Завършва политическа икономия и социология във ВИИ "Карл Маркс" (днес Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г.

През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". Започва научна кариера в УНСС през 1977 г., където се издига до доцент.

Специализира корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и в Харвардското бизнес училище по учебна програма за кадри на Световната банка.

Започва работа в Световната банка през 1993. От 2000 до 2004 е ръководител на отдел за устойчиво развитие към Световната банка. От 2004 до 2007 е ръководител на отдела за Русия, а от март 2008 е вицепрезидент на Световната банка по въпроси, свързани с устойчивото развитие.

Встъпва в длъжност като европейски комисар на 9 февруари 2010, когато комисията Барозо II е одобрена от Европейския парламент.

На 19 януари 2010 г. от кабинета на Барозу съобщават, че българското правителство номинира Георгиева на мястото на Румяна Желева, след като тя се проваля при изслушването в Европейския парламент.

Министър-председателят Бойко Борисов потвърждава, че ресорът на българския еврокомисар се запазва, но отказва да посочи конкретно име, докато не разговаря още веднъж с председателя Барозу.

По-късно Георгиева споделя в интервю, че "международното сътрудничество, хуманитарната помощ, реакция при кризи е работа, която ѝ е позната, тъй като Световната банка работи много близко със системата на организацията на ООН, с Червения кръст" и затова с благодарност приема предложението на правителството.

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание European Voice. Отличена е за своя принос в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.

При следващия си мандат в ЕК, вече при комисията "Юнкер", тя стана заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси.

На свое заседание от 28 септември 2016 правителството на България, начело с премиера Бойко Борисов, обяви, че издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за главен секретар на ООН.

При единственото й изслушване тя не събра нужните й гласове, даже се нареди под другата номинирана, но неподкрепена кандидатура от България, тази на Ирина Бокова.

Впоследствие Георгиева се върна в Брюксел, до днес, когато обяви, че поема Световната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега Бойко, който ти даде акъл и те подкокоросваше за "битката за ООН" прати го в 10-та глуха, или най-добре на борсата на труда.Това ще да е някой гербаджийски велможа около теб - опитващ се да се покаже полезен.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко, викай Румяна Желева да я замести! Вкарай златната си резерва на терена!
21
1
 
15
 
! Отговори
Питам преди 7 години
"Впоследствие Георгиева се върна в Брюксел, до днес, когато обяви, че поема Световната банка."А сега де, сама е обявила, да не би и сама да е решила да напусне Брюкселското кресло ?
20
4
 
30
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Въпросъсът не е в образованието а в моралът , честа и достойнството както видяхме при Кристалина отсъстват тези качества.Има много по стойностни хора без никакво образование.
19
1
 
18
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Кристалина се провали и се върна. Защо и Румяна да не направи същото? Герб ще я подкрепи, защото няма да намери читав, съгласен на това. Справка-президентсткият им кандидат.
18
3
 
28
 
! Отговори
грубиян преди 7 години
Започва тайният търг за овакантеното комисарско място. Скоро ще разберем, кой гербер е най-заслужилия целувач на брюкселски деликатни части.
17
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво !!!!! Радвам се за НЕЯ!!!!
16
2
 
36
 
! Отговори
Голем смех преди 7 години
Вече стана ясно какво са обещали американците на Кристалина в мръсната сделка "анти Бокова" и сега си плащат. Просто бизнес.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците откога я чакат да отговаря пак за тях.
14
2
 
19
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
тая е за миньор ама на....
13
0
 
13
 
! Отговори
ira преди 7 години
Lovec na visoki postove. Dembelchtina i lakomia. No hubavo e ce zabsega se krotna. A zachto ne ostana v Evrokomisiata?
12
2
 
48
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Има едни бабички,дето са луди по такива постове!Готови са на всякаква мерзост само за да се докопат до тях.Наш'та КриСталинка е от тях-дялан камък,навсякъде става....Впрочем и в САЩ имат една такава и я гласят за президент.
11
2
 
21
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Странно и как е работила там?
10
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, благодаря ти. Толкова много радост за един ден.
9
3
 
49
 
! Отговори
wild horse преди 7 години
XA<XA<XA край на болните амбиции. Световната банка има над 30 заместници,също така световно неизвестни,така,че нашата леля се върна от където тръгна. Господ си знае работата...
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, тя отговаряла само за Русия.
7
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая какво е учила в Хамерика, като не знае английски???
6
3
 
44
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Отврат .....но на квадрат!
5
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, не гласувайте с "не подкрепям никого".Това е капан.Гейберуги.те ще си присвоят гласоветв ви.