Недоволни превозвачи затварят ГКПП-тата

Средният им престой по границите е от 12 до 24 ч., но при лоши условия
Обновена: 31 окт 2016 11:49 | 31 окт 2016 11:33, Анисия Иванова
2
Недоволни превозвачи затварят ГКПП-тата
Архив: Булфото

Национален протест, организиран от бранша на превозвачите в България, затваря за два часа днес граничните контролно-пропускателни пунктове - Капитан Андреево, Лесово, Калотина и Видин-Кулата /Дунав мост -2/ и моста при Русе. Това обявиха организаторите на протеста на пресконференция.

От Съюза на международните превозвачи - Пловдив, Националното сдружение на българските превозвачи, транспортните компании, членове на КРИБ, Съюз на българските транспортни работници и Асоциацията на българските износители бяха категорични, че протестът е тясно браншови.

Той има за цел компетентните институции да вземат необходимите мерки за подобряване условията на превозвачите при граничните им престой и по-бързото им преминаване през граничните пунктове. Средният престой е от 12 до 24 часа при изключително лоши условия, обявиха превозвачите.

"Протестът е браншови и е насочен към съответните органи. Шофьорите ни са живи хора и имат семейства. Вместо да отделят някой час да се видят с тях, те престояват десетки часове по полетата. На ден губим между 300 000 и 400 000 лв. Това са преките загуби, косвените са много повече. Конкретните ни искания са осигуряване до 2 часа на пропускателна възможност на българо-румънската и българо-гръцката граница и до 4 часа на българо-сръбската и българо-турската граница", обясни Христо Христов, председател на Комитета по транспорт към КРИБ.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев също подчерта, че дават един месец на компетентните институции трайно да решат проблема с престояването на товарните автомобили по границата. По думите му се обработват 700-800 превозни средства за 24 часа.

"Има лоша организация от страна на институциите. Има нежелание на служителите да работят качествено. Те са приели за даденост опашките и не решават проблеми. Не работят на максимална степен. За нас е важно нашите гранични органи да работят бързо и ефикасно. На ГКПП "Капитан Андреево" влизат 8 коридора и всички се събират само в един, където се проверява за бежанци. На "Дунав мост" 2 има шест коридора, от които два не работят, два работят за леки и два за товарни автомобили", каза още Арабаджиев.

По предварителна информация протестните действия ще обхванат от 10.00 до 12.00 часа днес зоните на шест контролно-пропускателни пункта: "Капитан Андреево" и "Лесово" на границата с Турция, на гръцката граница – "Кулата", на сръбската – "Калотина", и на румънската – "Дунав мост" – Русе и "Дунав мост" – Видин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: протестпревозвачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Пътищата с опасни коловози направени от тежките тирове. На границата вече и митничари няма. Пълен разпад на бойковата държава.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия тирове станаха прекалено много ,минават като на рали през страната ,трябва да им се наложат много големи такси и така да се ориентират към друг вид транспорт воден ,ЖП всички ще са доволни без тия убийци на пътя