Призракът "прогресивно облагане" отново на дневен ред

БСП настояват и за въвеждането на необлагаем минимум
16 ное 2016 13:22, Бойчо Попов
20
Призракът "прогресивно облагане" отново на дневен ред
снимка: Ройтерс

Въпреки заявките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че приоритет на партията ще бъде приемането на бюджета за 2017 г., данъчните закони, които имат пряко отношение към сметката за приходите и разходите, вече се превърнаха в зрелищен пазарлък.

На страницата на бюджетната комисия в Народното събрание са публикувани внесените от партиите предложения за корекции в данъчното законодателство и от документите личи, че предстои тежък дебат.

От БСП настояват за отпадане на т. нар. „плосък“ данък, като на негово място искат да се върне прогресивно подоходно облагане. Червените предлагат също и връщане на необлагаемия минимум и данъчно облекчение, изразяващо се в завишаване на необлагаемия минимум с 15% за първо дете и с 10% за второ и трето.

На масата за преговори е и по-ниската ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Всичко това показва нагледно защо само преди дни представители на ГЕРБ твърдяха, че след подаването на оставка на кабинета ще бъдат изтеглени всички законопроекти, които не са приети окончателно от депутатите, включително и данъчните закони и законът за бюджета. Целта, според финансовия министър, е била да се предотврати налагането да популистки идеи (като описаните по-горе), които биха застрашили фиска.

Нека припомним, че само преди 8 години именно правителството на Сергей Станишев въведе единната ставка от 10% за доходите на всички граждани. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност.

От КНСБ пък отдавна настояват за връщане на прогресивното облагане и необлагаемия минимум. Според синдикатите това би освободило огромен ресурс в нискодоходните групи, тъй като в момента общата данъчна тежест е непропорционално разпределена, а данъчната тежест е твърде висока.

Но вместо управляващите да отправят ясни и конкретни послания към бизнеса и гражданите (както обещаха и от ГЕРБ, и от БСП), по отношение на налозите пак падна мъгла. Така например основната промяна, която касае усъвършенстването на режима на облагане на личното ползване по Закона за ДДС, поставя редица неясни въпроси.

Досега хората, които купуваха имот през фирма, но го ползваха за лични нужди, можеха да си приспаднат целия начислен ДДС. От 2017 г. обаче ще може да се възстанови платеният косвен налог само пропорционално на степента на използване на имота за икономическа дейност. Срокът за коригиране на приспаданията на ДДС кредита за недвижимостите се запазва на 20 години, за останалите активи ще е 5 години, предвиждат новите предложения по закона за ДДС, внесени в парламента.

Предвижда се и въвеждане на праг, с който отпада въпросът за отчитане на личното ползване на мобилни телефони, компютри и други (въвежда се нова точка 83 от Допълнителните разпоредби). За активи под 5000 лв., като тук не влизат имоти и коли, първоначално лицето трябва да определи съотношение на личното ползване спрямо цялото ползване, след което ежегодно ще прави корекция на реалното лично ползване спрямо първоначално определената пропорция и ще коригира за разликата.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо господата от БСП не предложат по-висок данък върху печалбата на фирми с печалба за годината над определено число например? Според тях човек със заплата 1500 лв богат ли е, още повече ако има деца да храни? Целта да се стимулира още повече сивия сектор ли е ? Защо вместо да се посегне на наистина богатите, те пак искат да посегнат на средната класа? Истината е, че за БСП е угодно да няма такава средна класа. Всички обратно по работните лагери, пък те ще си взимат паричките. :)
15
0
 
35
 
! Отговори
Sando преди 7 години
До тоя дето ме обижда, чак адски глу пав, вместо да обиждаш, защо не обясниш, защо по активната част от населението отиде да работи в държави в които няма плосък данък, а инвестиций тук няма. Знаеш ли че потчти всяка сделка в държавата минава през нотариус. Въпреки че плащаш данък да изхранваш раздута и неефективна администрация в даден момент разбираш, че тя работи против твоя интерес. Учил съм в чужбина и знам много добре за какво говоря.
14
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Хвани единия - удари другия" се нарича това положение. Еми не, няма да въведете прогресивното облагане, защото ако го направите - всички ще гласуват отново за ГЕРБ. *** някаква.
13
0
 
31
 
! Отговори
панагюрище преди 7 години
До Зевзекпостът ти е право в десетката.явно иде време да се гласува за извън парламентарни партии(тези ги видяхме ) и то само ако предложат кандидати които могат да застанат с името си и да са постигнали нещо в живота си честно и почтено и да имат минимум магистърска степен на образование.да имат програма за управление (здравеопазване, образование, армия , полиция,социално осигуряване)
12
2
 
45
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Мислих, че сме ударили дъното вече. С тези свежи предложения навлизаме в тинята обаче със сигурност.
11
2
 
39
 
! Отговори
КПСС преди 7 години
Таааа... КОЙ? казахте, че наказвате с протестния вот ???
10
14
 
35
 
! Отговори
запомнете преди 7 години
БСП партията на мафията въведе плоския данък и никога няма да го отмени, за тези които забравят бързо.
9
4
 
56
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Какво е точното предложение на БСП:Хората с брутен доход между минималната заплата и 1000 лв. трябва ще продължат да се облагат с 10% данък. Горницата между 1000 лева и 2000 лева ще се облага с налог от 15 на сто, тази между 2000 лева и 5000 лева с данък от 20%. Облагането за възнагражденията от 5000 лева до 10 000 лева ще е 25 на сто, а над 10 000 лева 27 на сто.Познайте каква ще е събираемоста и с колко процента ще се вдигне сивият сектор!
8
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тия червени *** решат да въведат прогресивното облагане това означава по-високи данъци за всички заработващи над 1000 лв. месечно. А честито! Явно ще се протестира!
7
5
 
36
 
! Отговори
До 4 Sando преди 7 години
Отначало си помислих, че си доста съркастичен, но изглежда че се адски глу пав и изобщо не разбираш материята...
6
2
 
40
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
"...Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи..."Това просто не е вярно. Всички засегнати бюджетни заплати бяха повишени, така че нетно да не намалеят след въвеждането на плоския данък. В частния сектор или са значително по-високи, тоест с плоския данък се увеличиха; или пък ако са били ниски, то обикновено са се давали под масата (нали уж с това трябваше да се бори това облагане), следователно ефектът е бил минимален.
5
4
 
72
 
! Отговори
Зевзек преди 7 години
БСП се главозамаяха с Радев, но всъщност вотът беше против предложеното от ГЕРБ "магаре"! Да не си мислят, че на парламентарните избори ще постигнат толкова гласове! А ако това си представят, то те са толкова наивни, колкото Бойко с неговото предложение Цацева.
4
29
 
57
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Инвеститорите не идват тук, не заради данъците, а заради паразитната администрация и наглият корумпиран съд. Плоският данък обслужва нашите олигарси, които и без това не плащат данъци. При плоският данък богатите ще стават по- богати, а бедните по- бедни.
3
9
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП имат интерес да изгонят работещите хора в чужбина защото те не са техни гласоподаватели. Много стратегически ход. Ще плачите за Боко май.
2
0
 
36
 
! Отговори
десперникадос преди 7 години
Лоша работа, Бандерката стяга дисагите значи, а тамън беше свикнал на пернишкия темперамент.
1
13
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги, когато БСП дойде на власт данъците се вдигат!

Спонсорирани публикации