БСП иска да се спре процедурата за концесия на Летище София

Даването му на турска фирма е пробив в националната сигурност, смятат левите
18 ное 2016 14:32,
21
БСП иска да се спре процедурата за концесия на Летище София
Снимка: Летище София

Призоваваме служебния кабинет, който и да е той, да спре веднага процедурата за концесия на Летище "София", коментира в кулоарите на парламента депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев. Според него не може правителство в оставка, а след това и служебен кабинет, да се произнасят по толкова значими въпроси.

"По същество националното летище, според документи, трябва да бъде отдадено за концесия за 35 години", припомни депутатът.

БСП беше против тази процедура, а сега позицията на партията е, че редовно избрано правителство с ново мнозинство трябва да се произнесе по казуса. "Ако това не бъде направено, ще считаме, че това е поредната сделка на това отиващо си правителство", заяви Бойчев.

Сред кандидатите за концесията се спрягат две турски фирми – TAV, която участва самостоятелно, и Limak Holding, която влиза в състезанието заедно с руската "ВТБ Капитал" и швейцарската "Флугхафен Цюрих". Според БСП Лява България даването на летището на турска фирма е пробив в националната сигурност.

Правителството на ГЕРБ предвиждаше с част от приходите от концесията на летището да финансира дълговете на БДЖ. Очакванията са, че от концесията на Летище София в хазната ще влязат около 1,2 млрд. лева.

Началото на процедурата беше дадено през юни 2016 година. Срокът за набиране на оферти беше на удължен на два пъти.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: летище София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
ЗАРусия Демократ преди 7 години
Дупимазник да имаш! Това е важно! Нищо, че са ти го отмааали така размазващо като в стена! Когато ДЕМОКРАЦИЯТА се цени то значи, че се цени!
17
1
 
3
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Даването му на турска фирма е пробив в националната сигурност, смятат левите18 ное 2016 14:32, Деляна ПетковаДаването му на чуждестранна фирма- руска, турска, китайска- е престъпление!
16
0
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Процедурата не може да се приключи поради оставката на правителството, за не заради БСП. Палачинката се обръща, влезте в час! За радост не можаха да си вземат комисионните и да ограбят българската икономика, но са натворили достатъчно за съд!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко хлапе знае, че едно международно летище в една европейска столица винаги е на печалба даже и в държава като България. Затова да не се правят на голями математици защото съвсем спокойно може да се доразвие летището и да бъде в полза за изплащане на всякакви дългове на БДЖ т.н. Няма такъв филм за даване на летище София за някой друг да го развива и да печели на наша сметка.
14
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Нима това летище няма приходи сега? По какъв начин ще се увеличат приходите като се даде под наем? Ненаяли се & $&#*
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ НИ ПРОДАДЕ НА ТУРЦИЯ! ЗАЛИВАТ НИ ТУРСКИ ФИРМИ!
12
5
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Първо, концесия и продажба не са едно и също нещо, второ - сделка не се пише Зделка, това не ти е ЗЕЛКА :D. Неграмотност във всяко отношение....
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало др.Сибирски разбирач,(сделка) се пише със ,,с,,!
10
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП вече се виждат първи на държавната софра,а това означава руски фирми в стратегически важни обекти в БГ и много рубли под масата.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След ката Боко подаде оставка всички сделки /кражби/ трябва да бъдат спрени и подробно преразгледани. Доста бивши чиновници са за затвора. Какво значи това подаваме оставка не искаме да носим отговорност но искаме да крадем.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите трябва да знаят кой политик е отговорен за тази предателска зделка с Турция. Кой? Летището София е стратегически важен обект, можем да говорил само за инвестиции, но не и за продажба.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете да дрънкате неолиберални глупости от рода на " държавата е лош собственик, особено Вашата"! Които и да сте вие! Когато държавата беше лош собственик, в моя град работеха та се късаха всичките 30 ина големи предприятия в моя град, някои от които с 5 Хил. души персонал. Днес по време на добрите частни стопани работят 4-5 на десет пъти намален капацитет всяко. Е ние слепи ли сме?! А стига глупости!
6
0
 
5
 
! Отговори
до веселин преди 7 години
забрави да добавиш и топлофикация софия която дължи вече над 700 млн левакъм БЕХ
5
9
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
По добре концесия пред собственик държавата.ТЕЦ2 и АЕЦ Козлодуй като са държавни ,че да не са на печалба а???????Нали веднага от партиите ще почнат от там да си пълнят касите......по-лош собственик от държавата НЯМА.Има държави където не е така ,но тука си е така от край време...
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо даваме на концесия печалившо дружество? Защо държавата да не взима печалбата? Сега ще вземем 1.2 милиарда, а чуждите компании ще изкарат в пъти повече.
3
5
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
То пък като е шурнало това кранче досега таааа.... наводниха ни с пари. Само глупости . Не е зле предложението на Бсп. И най добрият вариант е да се даде на швейцарците за да няма русофили туркофили
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И правилно! Това е далавера на Бай *** и задължително да се спре! И да се провери какво е обещано от Тиквара и какво ще получава. Баси далавераджията издумкания премиер. Да се спре е крайно необходимо.
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда, трябваше да е на руска фирма дадено. Още по-добре - съветска.