Покойник, ама длъжник! Парното ни гони и в отвъдното

Наследниците са новите жертви на "Топлофикация"
23 ное 2016 10:52,
53
Покойник, ама длъжник! Парното ни гони и в отвъдното
Снимка: flickr

Наследниците на починали длъжници са новите жертви и източници за постъпления на "Топлофикация", твърдят пред "Телеграф" от Федерацията на потребителите.

Подобна практика имат и другите комунални фирми, както и компаниите за бързи кредити.

Все повече стават случаите, в които столичната "Топлофикация" гони за дълг на починал длъжник негови роднини по селата, които никога не са имали парно, както и родствениците им в чужбина.

Дружеството е осъдило и дало на частен съдебен изпълнител въпросните наследници, в резултат на което сметките им били запорирани.

"Топлофикация" София доскоро е била една от фирмите, които завежда дела срещу длъжниците покойници. От компанията обяснили във Федерацията на потребителите, че само чрез завеждане на иск срещу длъжника, макар и мъртвец, можели да се доберат до имената и адресите на наследниците и да насочат претенциите си срещу тях.

В момента обаче столичното дружество се снабдява с цялата информация от общината, Агенцията по вписванията, банки и други институции, и завежда дела и осъжда направо наследниците.

Иванка Петкова била дадена на съд от "Топлофикация" заради неплатени сметки за парно на починалата й майка. Жената е дадена на съдия изпълнител, който запорирал заплатата й и започнал да прави удръжки от нея.

Федерацията обаче завела дело срещу столичното парно и от името на потърпевшата го спечелва. Формулировката в решението на съда е, че дългът е бил на майката и Топлофикация е трябвало да предяви иска си към нея, докато е била жива, а не да чака смъртта й и тогава да търси парите от дъщеря й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
www преди 7 години
До Моряк и половинаПърво,По принцип има право да търси от наследниците му. Ако е оставена собственост, то има ред на усвояване на тази собственост. Да речем, че длъжникът има дълг към три банки, но само един панелен апартамент. По някое време спира да плаща към банките и т.н. Съдят го, осъждат го... Решението е нещо от рода: този има право да се обезщети пръв, онзи втори и т.н. Или, което е по-малко вероятното, тези тримата се обезщетяват в следните съотношения при ликвидация на имота...
20
1
 
29
 
! Отговори
123 преди 7 години
Въпросът е, че ти фактът че има дълг става ясен известно време след смъртта, т.е. ако си наследник и знаеш за задължението може да се откажеш от наследството, а дефакто ти разбираш след време когато нямаш право на отказ вече.
19
1
 
15
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До моряк и половинаАко наследството е прието от баба, то има възможност да бъде запорирана част от пенсията и ако е над МРЗ въпреки, че това е малко вероятно. Също може да бъде описано имущество, но не вярвам да покрие задължението. Единствено жилище е несеквестируемо за хирографарен кредитор.
18
29
 
10
 
! Отговори
pepe преди 7 години
Каква новина е това! Аман от сензации. Има дълг, наследниците го наследяват заедно с апартамента за много хиляди евро. Няма никакво място за каквото и да е жалване, че и за вестникарски статии.Ако на човек не му оттърва се отказва от наследство.Не знам какъв е тоя смешен съд, който отсъжда в полза на наследницата.Отвратителна държава
17
2
 
18
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До LanВсе пак би трябвало юристите на Топлофикация да установят, кой е приел наследството и да започнат съдебни действия срещу него. При прието наследство, ако не е изтекла давността е нормално да се събира задължението по съдебен ред.
16
3
 
12
 
! Отговори
KeБаб Ремувър преди 7 години
До моряк и половинастранно, същата тема я има и в бгмама. дали некой преписва или е на работа в двата ресурса?
15
4
 
14
 
! Отговори
www преди 7 години
Няма никакво правно основание да се търсят пари от близки на покойник. Единствената възможност тук е да се търсят пари от собственост на покойника, която евентуално може да се унаследи и да се вземе остатък от нея от наследника.Ако това ви се случи, да не дава Господ, то винаги приемайте наследството по обекти, не като цяло. Защото във втория случай наследявате както активите, така и пасивите, с които някой мушморок може да ви изненада, в това число и измамници.
14
3
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
умрелите-умрели а сиреньето било с пари. тва се коригира по един начин, подлагаме под общ знаменател (покойник) топлофикаторите от най малкия до най големия , и умножаваме по манарче .така, вече оттам ще могат да си съберат таксите от длъжниците, както се казва парцел в парцел
13
1
 
14
 
! Отговори
моряк и половина преди 7 години
До 13, благодаря за съвета, но случеят е малко по-засукан, защото съпругата му се е отказала от наследство и наследница се явява 80-годишната му майка. Баща ми е нормален човек и няма да изгони жената на улицата, но ми се струва че най-вероятно ще пие една студена вода, за дето е помогнал на човека!
12
3
 
8
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До Моряк и половинаПо принцип може, ако е приела наследство същото важи и за други наследници. Ако няма отказ от наследство, то задължението като част от наследството може да бъде изискано по съдебен ред. Записът на заповед има валидност 3 години от датата на издаване, в краен случай може да се опита с договора, но трябва да не е изтекла давността.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МорякДа, това е пасив за наследниците му, които наследяват при приемане на наследството. Изпълнителен лист, за да си съберете дължимото. Посъветвайте се с адвокат. Важното е да има документи.
10
7
 
9
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Не виждам сензацията в тази статия! Дълговете се унаследяват, точно както и активите! Ако някой няма желание да унаследи някого, прави отказ от наследство и се приключва! Не може някой да унаследи апартамента на някого, а да очаква някой друг да плати на Топлофикация, на банката или на друга институция!
9
5
 
18
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Баща ми даде на един човек 15 000 лв на заем, има си запис на заповед и договор за заем за съответната сума! Впоследствие парите бяха дадени за лек живот - ходене на почивки, живеене под наем в Лозенец и т.н. Длъжникът, обаче се самоуби! Според вас баща ми има ли право да си търси парите от съпругата му? Ако някой има мнение, моля да сподели!
8
4
 
34
 
! Отговори
bub преди 7 години
Е....добре де, това законно ли е? При взимане на кредит с поръчител, банките не закачат роднините, а само поръчителя. Съдят го и го гонят до дупка. Как така брат'чед ти (примерно от друг град) се топлил и починал , а ще ти запорират на теб заплатата...Смотана държава!Какво излиза, че трябва да следим дали са платени не само собствените ни сметки, ами и тези на близките ни. На луди ни правят!!!
7
8
 
21
 
! Отговори
Messi преди 7 години
Добре де ,ама всичките тия наследници иначе са първа писта за имотите на починалите!Дълговете също се наследяват!
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дам, аз затова преди 6 години си продадох апартамента с ТЕЦ и си купих такъв без. До гуша ми дойде от рекета на тези. Тогава сам живеех, цяла зима не пускам парно нарочно апартамента южен, аз млад не ми пречи 18 градуса да стоя и накрая ми идват сметки по 100 лева на месец? Като ползвам само топла вода. Ядосах се и казах баста, сега се топля с климатици, семеен съм вече и не съм плащал повече от 200 лева ток!
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за безобразие е това? Да заведеш иск срещу човек, който не съществува? Как е възможно това?
4
20
 
13
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 7 години
Но Иванка като цуна наследствения апартамент от майка си и беше готино а?В цял свят е така, като приемаш активите на наследодателя, приемаш и пасивите. Можеш да прецениш, ако пасивите(дългове, кредити) надхвърлят активите, можеш да се откажеш от наследството.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ей алкохол и женкарство до време, но парното до гроб та и след него!
2
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и така са тръгнали да ги дирят в отвъдното, дано и "Топлофикация" да отидат там.