Гарсионера в София – колкото две във Варна

Цените в столицата драстично са скочили, отчитат експерти
28 ное 2016 09:22, Петя Славова
40
Гарсионера в София – колкото две във Варна
Снимка: архив, Булфото

С парите за една гарсониера в центъра на София могат да се купят 2 във Варна, сочи справка в сайтовете за недвижими имоти. Средната цена на апартаментите от сегмента в столицата е 59 хил. евро или почти двойно по-висока, отколкото в подобни райони на Варна, където тя е към 32 хиляди.

В най-големия ни черноморски град обаче броят на офертите в сегмента са 3 пъти повече, отколкото в София, където те са едва трийсетина, пише "Монитор".

Край морето само 7 от предложенията за продажба на едностайни в централен квартал са над 50 хил. евро, а в столицата - 17 или повече от половината. Във Варна над 50% от обявите в сегмента са на цена до 30 хил. евро, сочат данните на imot.bg. В София под тази граница на практика няма оферти за жилищна площ.

Най-скъпата гарсониера в центъра на столицата се продава за 247 хил. евро, на ул. "Велико Търново", край "Докторски паметник". Огромният едностаен с площ от 71 квадрата е на първи етаж в стара кооперация. Край морето най-високата оферта от 61 200 евро в сегмента е за партерен апартамент в строеж в Гръцката махала.

В центъра на София само 3 от обявите са за имоти на партера.

Близо половината от всички са за гарсониери, разположени от първи до трети етаж, а останалите на четвъртия и нагоре. Във Варна всяка четвърта оферта в сегмента е за апартамент на партера. 47 от всички стотина обяви в централните квартали са за по-предпочитаните от купувачите от първи до трети етаж.

При панелните едностайни - разликите в средните офертни цени между столицата и Варна не е чак толкова голяма. Близо 37 хил. евро се искат средно за този тип гарсониери в цяла София, а във Варна - около 28 800 евро. В столицата се търсят купувачи за 300 имота от сегмента, като от офертите под 25 хил. евро са двайсетина. В главния град край морето всички обяви са стотина, а 28 от тях са до тази ценова граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
27
 
! Отговори
майнатаун преди 7 години
В Катуница живея, пия ракия от грозде, имам салата и гювеч от двора, пресни яйца сутрин, по една щастлива кокошка/седмично за супа, съседът ми дава телешки суджук, аз му давам череши. Къща с топлоизолация, камина, двор и куче. Джумаята ми е на 10минути, където си правя тигелите по главната, и кльопам сладолед. Имам бус, бачкам като спедитор за 900-1300лв на месец. Да ходя ли в София се питам???
6
2
 
28
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В момента жилищния пазар в София е в ситуация на имотен балон -изкуствено силно завишени цени без реална основа за това.Банките са в основата на това раздавайки ипотечни кредити напосоки.Ако сте забелязали допреди година когато цените бяха що годе нормални все още нямаше активна кредитна политика.Сега сме заляти от реклами за "мечтания дом".Не се лъжете да теглите ипотечни кредити при тези космически цени.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниските лихви по кредите, демек "лесните" пари, отново надуват имотния балон. Като се вземе предвид, че при кризата от 2008 въздуха в балона не се изпусна напълно, сигурно е, че ни очаква нова криза. Единственото неизвестно в уравнението е кога ще се случи това.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нормалните държави, когато лихвите паднат на такива равнища, парите започват да работят в икономиката, в България обаче се юрваме да купуваме тухли и панелки( от това и ръстът, с който се хвали Батце), резултатът е срив на наемите, демек поредното помпане на балона, а икономиката и инвестициите са 0.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва е щото гърците почнаха да си крият парите от данъци в БГ и се чудят от кво да ги влагат.Никога не съм си мислел,че е възможно да станем бананова република-офшорка на хора живеещи на социални помощи но ето факт.
2
2
 
34
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Балонът се надува ... Надувайте момчета, да стане парчета...Банките пак си мислят че всичко, което се строи струва по 1000 евро квадрата. Кризата от 2008 год. съответно пак ще се върне.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги кори,и те от село са дошли за хлебеца.