Бюджет 2017: Пълен хаос с парите за пенсии и обезщетения

В парламента не приеха основни текстове от проекта на ДОО
29 ное 2016 19:34, Екип на Investor.bg
21
Бюджет 2017: Пълен хаос с парите за пенсии и обезщетения
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пълен хаос сътвориха депутатите от бюджетната комисия при второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). В крайна сметка комисията не успя да защити част от предложенията на кабинета и депутатите гласуваха "против" основополагащия чл. 1 от законопроекта, който обхваща приходната част.

От Патриотичния фронт и ДПС бяха “въздържал се“ и с това на практика оставиха бюджета на ДОО без приходи. Според вносителя на законопроекта, постъпленията и трансферите в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 година се предвижда да са в размер на почти 10,4 млрд. лева, или 11,2% от БВП.

Още по темата

"Заради безотговорността на някои колеги се дебалансира бюджетът на ДОО, което ще натовари и държавния бюджет и на практика ще увеличи драстично дефицитите. Защото, откъде мислите, че ще се плащат пенсиите, като няма приети приходи за ДОО", коментира пред Investor.bg зам.-шефът на бюджетната комисия Димитър Главчев.

Разходите обаче бяха приети, като максималният им размер се очаква да достигне 10,37 млрд. лева, от които за пенсии са предвидени почти 9 млрд. лева, а за социални помощи и обезщетения – 1,35 млрд. лева.

Депутатите не се споразумяха и за датата, от която законопроектът трябва да влезе в сила, което на практика "замразява" целия документ, докато не бъде приет на второ четене в пленарна зала. Очаква се това да се случи в следващите дни.

Исканията на Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ за увеличение на минималната пенсия от следващата година също не бяха приети.

Макар и на косъм, депутатите отхвърлиха искането на Патриотите от 2017 година най-ниската пенсия да бъде 300 лв., което щеше да струва на бюджета 808 млн. лв. годишно. Предложението за минимална пенсия от 200 лв. също не мина.

Бюджетната комисия отхвърли и исканията за индексация на пенсиите спрямо средния осигурителен доход за 2012 г.

В крайна сметка, остава първоначалното правителствено предложение и през следващата година се предвижда ръст на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1% до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 13,8% за родените след 31 декември 1960 г.

С 20 на сто се увеличава пенсионната вноска на служителите от системата на сигурността – до 60,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8% за родените след 31 декември 1959 г.

Същевременно обаче от следващата година се увеличават възрастта и стажа за пенсия за всички категории труд.

Пенсиите ще се увеличат с 2,4% заради увеличаването на тежестта на всяка година трудов стаж във формулата за изчисляването на пенсията, като се запазва “таванът“ на пенсиите в размер на 35% от максималния осигурителен доход (910 лева).

Предложенията за увеличение на обезщетенията за безработица от 7,20 лв. на ден на 9,60 лв, също отпаднаха.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да е хаос . Трябваше да се реши положително увеличаването на минималната пенсия на 300 лв . Животът на хората с ниски доходи е труден и унизителен . Нека сега на политиците да е трудно . Обществото , подобно на Природата , се стреми и намира Равновесие .
17
1
 
1
 
! Отговори
222 преди 7 години
До Анонименами от кого зависи това Точно тези парламентарни *** създават условия за безнис и правила Точно тези евро- ***
16
0
 
1
 
! Отговори
65 годишен преди 7 години
защо си анонимен? отговори ми - кой си каква ти е позицията. тук е просто клюкарник и си част от него.
15
1
 
0
 
! Отговори
65 годишен преди 7 години
До Анонименти пишеш най- големите тъпотии без да разбираш нищо - просто имаш нет!
14
0
 
2
 
! Отговори
Ре: Македония преди 7 години
Ами не само приятелю. В Сърбия, Албания и Македония са по-високи. Но най-важните приоритети на правителствата са: Постановление 208 - да подобрим гена на нацията, СЕТА, саниране, строеж на некачествени магистрали и пътища. Теглене на заеми. Отричането на комунизма! Да обявим за враг номер едно Русия. Е какво искаш от такива хора?!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 3 800 хора, които претендират, че са учени, се отпускат още 10 милиона /за БАН/. Знае се, че част от тях наистина са учени, а останалите са обикновени храненици на бюджета, настанени в БАН с връзки.За 2,5 милиона пенсионери - нищо, макар че повече от половината от тях са с по 35-40 г. реален трудов стаж и не са уж-пенсионери, за разлика от уж-учените. Не знам колко са реалните инвалиди от близо 900 000 пенсионери по болест, но и те мизерстват! Стотици хиляди хора не са уж-болни.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама не си намаляват депутатските заплатиНе ги връзват с минималната пенсия
11
1
 
9
 
! Отговори
Табак-оff преди 7 години
За глезотийки управниците си гласуват пари,за увеличение на МИНИМАЛНАТА пенсия...НЕ..Абе "Вашта мама докога" ?!Ако трябва да цитирам песента на Антон Радичев.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой може ли да обясни къде отидоха 20-те милиарда заеми. Горе пише, че ако минималната пенсия стане 300 лв ще са необходими 800 милиона лева. На фона на 16-те милиарда това не е голяма цифра. Гаргара си правят с народа. ***. Да им се връща и от болести да не се отърват
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бсп са хиени
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой може ли да отговори,от къде ще дойдат тези пари,след като почти нищо не се произвежда и което е още по-лошо,трудно се продава? На където и да се обърне човек,всичко е внос,от калпав по-калпав,въртят се едни виртуални алъш вериши,чака се по някой транш от ЕС и толкова!
7
0
 
16
 
! Отговори
валутен борд преди 7 години
Минималната пенсия не е вързана към дупетатската заплата.
6
7
 
8
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Аааа че те ако направят пенсията 300лв тия със 160 направо всеки ден ще мятат пачки от балконите.
5
4
 
24
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
160 лв минимална пенсия с 38г трудов стаж и 420 лв минимална заплата не ви ли стига?
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който дойде на власт, краде като за световно.Питам се, дали сегашното ни дередже е отглас от унищожаването на цвета на нацията ни преди 72 години или пък е следствие от 45 г. открито+27 г. замаскирано управление на каскетите с *** на бос крак, а после и на децата им?
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тотална мафия в България
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Увеличава се възраст увеличава се дълговете увеличава се осигуровки а заплатите и пенсии не
1
5
 
45
 
! Отговори
В бедната Македония преди 7 години
Там минималната пенсия е 206 евро.Освен това, пенсионерите ползват безплатно градския транспорт и получават безплатни лекарства.Кога Македония е била по-богата от България?Или може би е по-правилно да кажем, че никога не е била така безмилостно ограбвана така, както България беше съсипвана всеки път, когато на власт идваха червените.Сега пак точат зъби. А новият ни "Голям брат", в лицето на Европейската комисия, ни съсипва от критики, че не даваме достатъчно бонуси на ромите.

Спонсорирани публикации