Накъде оттук нататък с казуса "Белене"

Делът на ядрената електроенергия в потреблението е намалял до 11%
12 дек 2016 21:53, Екип на Bloomberg
48
Накъде оттук нататък с казуса "Белене"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тримата потенциални инвеститори заявиха под една или друга форма, че всъщност нямат интерес към проекта за АЕЦ "Белене" и тук говорим по-скоро за PR шум. Това обяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му делът на ядрената електроенергия в потреблението е намалял до 11% и на фона на това растат мощностите от възобновяеми източници. "Ние сме се вторачили в ядрената енергетика като единствената панацея на енергийните проблеми, а всъщност по-скоро тя създава повечето от тях", посочи Владимиров. 

Той допълни, че в момента цената на нашата електроенергия не е конкурентна на регионалния пазар заради ниското потребление и никой не знае на каква цена ще се продава новата в бъдеще. 

"Към настоящия момент правителството работи само по една опция - завършване на Белене на принципа на частен проект. Няма политически интерес за търсене на алтернативи например за продажба на оборудването", каза на свой ред Антон Иванов от Български енергиен форум

Според него опцията за ядрена енергетика ще остане в Европа. Експертът препоръча България да вземе пример от методиката на съседните страни като Унгария и Румъния.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
12
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
поредния дърдорко, зсщитавсщ ВЕИ интересите в Бг.Че тя енергията на АЕЦ е тотслно за износ, ние в Бг им купуваме измисленста енергия на тез кърлежи с перки и панели.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да подгряваш една вода , която да подгрява друга вода, при АЕЦ, и да повтаряш опорната точка за евтино ? АЕЦ е за отбранителната ни сигурност необходима. Колко милиарда струва АЕЦ? Колко струва, например ВЕЦ?
9
5
 
15
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Всъщност е точно обратното - тока от АЕЦ е най-евтин, най-малко вредни са АЕЦ,, а за опасност може да се гвоори само като вероятности. Ето как един влак помете Хитрино. При спазване на стандартите за безопасност, АЕЦ не са по-опасни от един ТЕЦ да кажем.
8
3
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
В общи линии нямаме голям избор: АЕЦ или ... АЕЦ. Оставаме без базови мощности, а базови мощности са само АЕЦ и ТЕЦ. С ТЕЦ Варна знаете какво стана. Тецовете доста замърсяват и остава какво? Остава само АЕЦ за базови мощности. ВЕИ-тата - те не стават за базови мощности, а и не са чак толкова безвредни, както ги представят някои пишман еколози. Засега най-чистата енергия е от АЕЦ.
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-евтина , но без амортизациите. Най-скъпата и най-опасната и най-вредната.
6
1
 
6
 
! Отговори
Lenin преди 7 години
Na men mi e.stranno kato yadrenata energetika e bita karta i triabva da vzimame primer ot sasedi koito izgrazdaha centrali sega ni pouchavat kolko e losho kogato imame oborudvaneto i terenite za izgrazdaneto a kade ni e darzavata ? Za tova turcia kadeto izkupuvashe balgarskata energia investira v niakolno AEC i vze trabite. Iavno investiraha v greshnata strana :(
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига с този казус. 30 години крадене са повече от достатъчно. Нямаме 10 излишни милярда, които да придължим да наливаме там.
4
4
 
16
 
! Отговори
Един преди 7 години
Този не знам какво разбира от енергетика, но аз със сигурност знам,че ядрената електроенергия е по евтина от всички други, освен от ВЕИ,но у нас тя е най скъпа, защото всички дупетати притежават по една такава ВЕИ, а вие се сещайте кога ще се промени нещо.За съжаление живеем в България.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не направят 7ми реактор в ѝКозлодуй, като толкова исакт? Има инфраструктура, зощо все този гьол - повече ще се краде?
2
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 и 2,вие май не сте добре.главата не ви слуша,нали?атомната енергетика заминава лека -полека в историята. Забравете за руска технология.
1
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажници. Ще внасяме на Ердоган он вовия АЕЦ! ПУУУУ, предатели!!!