Сред държавите с най-силен спад на заетостта сме в ЕС

Заетостта в Евросъюза като цяло се увеличава с 1,1%
13 дек 2016 20:40, Миглена Иванова
26
Сред държавите с най-силен спад на заетостта сме в ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

България е сред малкото държави в Европейския съюз (ЕС) със спад на заетостта през третото тримесечие, показват сравнителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Припомняме, че Националният статистически институт (НСИ) отчете първия спад на заетостта от няколко тримесечия насам през третото тримесечие на 2016 г. Тенденцията се потвърждава и от данните на Евростат.

През третото тримесечие спрямо второто заетостта у нас се понижава с 0,7% спрямо предходното. По този показател ни изпреварват само Латвия със спад от 1,5% и Естония с понижение от 1% за тримесечието.

На годишна база спадът на заетостта у нас е 1%. Лидер е Румъния със спад от 1,4%, следвана от Латвия и Естония, където е отчетено понижение на заетостта от по 1,1% за периода.

В ЕС като цяло заетостта се увеличава с 1,1% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година и с 0,2% спрямо второто тримесечие. За еврозоната ръстът е съответно 1,2% и 0,2%.

Според оценките на Евростат през третото тримесечие 232,5 млн. души в ЕС са били заети, което е най-високото ниво, отчитано някога. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари