"Еърбъс" вдига завод за авиооборудване в Пловдив

До 1 г. ще заработи, обеща френският посланик Ерик Льобеден
16 дек 2016 13:14, Анисия Иванова
44
"Еърбъс" вдига завод за авиооборудване в Пловдив
Архив: Reuters
Френският авиационен гигант "Еърбъс" стъпва в Тракия икономическа зона в Пловдив и ще строи свой завод за уплътнения и изолации на самолетни корпуси, който ще заработи до една година. Новината съобщи новият френски посланик у нас Ерик Льобеден след среща с кмета Иван Тотев.
 
"Това е първото ми посещение в Пловдив, който е изключително привлекателен за Франция в културно и икономическо отношение", заяви 59-годишният дипломат, който говори 7 езика.
 
Категоричен е, че отношенията между Франция и втория български град ще се задълбочават.
 
"Моята страна присъства в Пловдив чрез културата, чрез къща "Ламартин" и Френската езикова гимназия. Очаквам броят на съвместните ни културни проекти да расте до 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата", каза Льобеден.
 
Според него и сега френският бизнес присъства в града на тепетата чрез предприятия като "Шнайдер" и "Мосю Бриколаж". "Но е важно да дойдат още по-големи предприятия от аероиндустрията", анонсира дипломатът. По думите му "Еърбъс" догодина ще открие свое предприятие в Тракия икономическа зона. "Идването на такива фирми ще доведат още", смята той.
 
Кметът Иван Тотев обясни, че Пловдив се е преборил с други градове, за да бъде предпочетен от "Еърбъс". "Това означава, че и авиоиндустрията навлиза в Тракия икономическа зона.
 
Предстоят финални разговори за закупуване на терен и изграждане на завод за авиооборудване", допълни градоначалникът. Френският посланик определи с три думи Пловдив - привлекателност, афинитет и близост.
 
Попитан ще следва ли поведението на своя предшественик Ксавие дьо Кабан, той отговори, че всички негови предшественици са били прекрасни посланици. "Четох книга на Цар Симеон Втори, който казва, че чуждите държави пращат чудесни дипломати в България. Надявам се да не опровергая това", заяви Ерик Льобеден, цитиран от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
18
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
познайте защо в Пловдив ще е завода? Мога ли от три пъти да позная...всички заплати в града за 500-700 лв. Или може би не е заради това,знам ли миже и да от любов към града на тепетата от страна на boening...
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето до какво води построяването на АМ Тракия и АМ Марица.Господа управляващи, ще помислите ли и за Северна България?
17
13
 
20
 
! Отговори
Русенец преди 7 години
В Русе също имаме френски завод. Пак посланикът го откри. Правим автомобили. Е, не целите, а двигателите им. Е, не точно двигателите, само леем блоковете за тях. Двигателите ги правят в Румъния защото това е по-отговорно, по-скъпо и ... по-екологически чисто. Та от няколко години не можем да дишаме в Русе. Та сега казвате, че в Пловдив заедно с братята французи ще правите самолети? Браво! Запасете се с противогази, че французите не си поплюват!:((( Жалко за хубавия ви град обаче!
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16ами качвай се на Ил бре. Само , че ще трябва да отидеш в "бртска' русия щото по световните летища ги няма:)
15
8
 
12
 
! Отговори
Kom Svinia преди 7 години
Каак винаги преди избори почват да е строят заводи в цялата страна******************************************************Явно са им трябвали 28 години да решат че уплътненията тоест гумите могат да се произвеждат и в Бьлгария... С тоя темп може да се очаква че след още 28 години дори и жичните изолациите могат да се произвеждат в Бг. Това е устрем в бъдещето и технологиите ... :D
14
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още една причина да не се кача в самолет...Още повече Еърбъс.
13
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно производството на тези уплътнения и изолации е толкова отровно, че са го бутнали в Пловдив да ги трови.
12
0
 
8
 
! Отговори
малий преди 7 години
ЛьобедеЛ не ЛьобедеН. Отсвирихте го от първия път.
11
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Таз година завод за полупроводници. Догодина за цели проводници!.."
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бавно и полека всички компании се изнасят от турската кочинка. С призива си обръщат валутата в лири Ердоганя се показа, че е слаб. При диктаторите няма силна икономика!
9
7
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 10, тия фабрики не са затваряли
8
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз очаквах братята руснаци да отворят поредната руска фабрика за лъжи, обещания и надежди в България пък то еврогейците и толерастите от ЕС пак ги изпревариха. Братушките можеха да отворят поне един завод за матрьошки и балалайки край Пловдив, ама еврогейците и толерастите им попречиха отново, както им попречиха да построят централата за вечно крадене от българския бюджет АЕЦ Белене. Господ да убие еврогейците и толерастите.
7
12
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Важното е да се дрънка колко сме зле.Кутев
6
10
 
4
 
! Отговори
реджеп ердоган преди 7 години
Тракия икономическа зона- все едно Ердоган го е измислил - с приятеля си франсетата
5
4
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
До сега понеже хич не падаха....
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сведение на днес.бг - френският посланик се казва ЛьобедеЛ
3
5
 
13
 
! Отговори
Г преди 7 години
Да не се окаже накрая, че без да има асфалт няма какво да се яде... Във връзка с "асфалта не се яде", де...
2
15
 
17
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво!Всеки ден нови заводи, нови участъци от магистрали, детски градини, спортни зали, два милиарда от контрабанда сме взели, пазим външната граница на съюза, Камерън видя, возих го с джипката, на пенсионерите дадохме
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси, станахме страна - производител на самолети!