Българският гъши дроб завладя пазара в Белгия

80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български
27 дек 2016 19:25, Елка Василева
34
Българският гъши дроб завладя пазара в Белгия
Снимка: архив, Reuters

Гъши дроб, произведен в България, завладява пазара в Белгия, съобщи телевизия Ер Те Ел в репортаж от с. Милево, област Пловдив.

Деликатесът от нашата страна изпреварва по продажби традиционния производител Франция. Същевременно Франция остава първенец по производство на гъши дроб с 20 000 тона добив годишно, а на второ място се нарежда българското изделие.

Внасяният в Белгия гъши дроб от България струва едва 25,70 евро за килограм, докато френският е с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца внос от Франция.

Анкетираните в репортажа граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради разликите в отглеждането на гъските. Докато във Франция птиците живеят свободно, в нашата страна те отрастват във ферми. Телевизията уточнява, че 80 на сто от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
ЛАТАЛ преди 4 години
До Анонимен Отглеждането на гъски/патки заради дроба им се извършва в България още от началото на 60-те години. И всичкото количество беше износ за Франция. Имаше цели райони в Плевенско и Пловдивско, за които това беше поминък на хората и си докарваха за онези години добри допълнителни доходи.
28
3
 
3
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Проверете методиката за отглеждане на гъски и за омазняване на черния им дроб. Завързват ги, слагат ги в супер малки клетки, пълнат им гушите насила за да дебелеят. Дори има държави които са забранили отглеждането ан гъски за гъши дроб, защото са супер нехуманни. Така, че не се радвайте, просто пак са ни прецакали.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА НИ СЛОЖАТ СЕГА КВОТА ОТ БРЮКСЕЛ.
26
4
 
3
 
! Отговори
амони преди 7 години
който е опитвал от двата, знае за какъв бг *** става дума.
25
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Ми те и 70 % от дрехите им се шият у нас, а другите в Китай
24
1
 
15
 
! Отговори
лецемор преди 7 години
Отдавна сме на първо място, ако не се брои препакетирането от нашите френски "приятели".
23
5
 
7
 
! Отговори
Shperz преди 7 години
Боли мъ щперца,л****** да ядът
22
6
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Все в гадните класации сме на челните места. Това с гъшия дроб е такава класация. Ако някой ни плаща добре да отглеждаме ху*ове и те се култивират на челото на човека съм сигурен, че ще сме в челото на класацията.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''съобщи телевизия Ер Те Ел'' - хахаха малко звучи като Си Ен Ен ама има разлика между английския и немския
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пише се RTL но се чете ''ер те ел''
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жа или Г-ца *** Василева вие подигравате ли се Българския народ или по добре казано с 7 Милиона българи , първо RTL е германска ТВ и няма нищо общо с Белгия , второ статията ви пак за пореден път е копирана от сайта на Дойче веле на български от 18.12.2012 година , питам ви аз не ви ли е срам да лъжете
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Телевизията уточнява, че 80 на сто от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция."Типично поведение на колониална държава- приписва си всички заслуги. Естествено при първата проблемна пратка ще се дистанцират и ще сочат нас.
17
4
 
19
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Този "деликатес" е хапка след хапка садизъм. Няма как да ядеш такава болка и да си останеш здрав. Махнете ги французите, те и жаби ядат...
16
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гъските се угояват с тръба в гърлото се впръсква храна докато се подуе стомаха и от преяждане. След седмица две се получава цироза, черния дроб се уголемява до 10 пъти - това е прословутия деликатес гъши дроб - foie gras, в ютюб има ужасяващи клипове как се произвежда. Но "веганите" протестират срещу клането на прасета за Коледа, за гишия дроб никой нито дума...
15
3
 
7
 
! Отговори
Цонко преди 7 години
Последното изречение кърти мивки,като превеждате нещо гледайте да има смисъл гъшият дроб във Франция е със статут на национална икона ,не си измисляйте глупости само за да ви четат мили и непосветени хора.Вместо това вие просвещавайте но само с истина.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз с тая цироза и уголемен черен дроб.. да взема да резна малко за износ, че вече бъбрек продадох.
13
4
 
10
 
! Отговори
Сп??нс до 11 преди 7 години
В Испания си купувам сирене от лидъла , около 5-6? килограма и жалкото е че толкова хубаво е почти невъзможно да намеря когато си ходя в Бг. , разликата е че по европата хората произвеждат и КАЧЕСТВЕНИ продукти , особено такива ,които са характерни за определен географски район.
12
5
 
16
 
! Отговори
!? преди 7 години
Колко зле трябва да си за да ядеш раково убразувание , преди време разправяха за тея гъски ,че им провокират някаква реакция за да им расте дробът , та се отвратих.
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 % от гръцкото саламурено сирене е произведено в България. Изнасят го в тенеции, режат на бучки и пакетират в найлон. Испания е зарита с гръцко балкарско сирене. Произвежда се в с. Катунци и района.
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гъските живеели във ферми - хубаво, ама я да уточним: там на гъските им връзват главите да са изпънати и им тъпчат храна в гушата колко може. Така се прави тоя деликатес - на който му харесва, да яде.