Газът скача с 5% от 1 януари, токът и парното "замръзват"

"Булгаргаз" искаше цената на синьото гориво да се увеличи с 13,53%
30 дек 2016 19:58, Екип на Investor.bg
12
Газът скача с 5% от 1 януари, токът и парното "замръзват"
Снимка: Булфото, архив

Цената на природния газ за крайните потребители на "Булгаргаз" ще се повишава с 4,65 на сто от 1 януари при  поискани от "Булгаргаз" 13,53 на сто, съобщи шефът на КЕВР Иван Иванов, цитиран от Investor.bg. Решението е взето по време на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се по-рано днес.

Още по темата

 
Цените на топлинната енергия и на електоренергията няма да бъдат повишавани, подчерта Иван Иванов.
 
Припомняме, че от 1 януари 2017 година в цената, утвърждавана от енергийния регулатор, вече не се включва таксата за пренос на суровината. Причината е готвената промяна в наредбите за ценообразуването. Таксата е в размер на 19,73 лева за 1000 куб. метра и се събира от оператора на газопреносната мрежа - "Булгартрансгаз", като парите ще предоставя "Булгаргаз". Според "Булгаргаз" новата цена ще донесе загуби от над 35 млн. лв. на компанията. Според КЕВР компанията има 40 млн. лв. надвзет приход, а с новата цена ще бъдат компенсирани над 22 млн. лв. от тях.
 
Всяко тримесечие енергийният регулатор определя цените на природния газ по предложение на "Булгаргаз". При изготвянето на ценовото предложение газовата компания в качеството си на обществен доставчик взима предвид разходите, направени за доставката на суровината, доставната цена на газа, курса на долара спрямо лева и т.н.
КЕВР преценява имат ли основание тези искания и кои от направените разходи на "Булгаргаз", свързани с доставките, да признае и компенсира.

В началото на месеца"Булгаргаз" поиска увеличение на цената на природния газ с 13,53% до 302,99 лева за 1000 куб. метра за първото тримесечие на 2017 година. Основание за толкова рязко поскъпване е очакваната по-висока доставна цена от "Газпром Експорт" (с почти 14%) през следващите три месеца, както и по-високата стойност на щатския долар. От компанията се аргументираха и със случващото се на петролните пазари в последните месеци. Петролът е алтернатива на газа и участва в ценообразуването на суровината на световните пазари.

В КЕВР обаче не се съобразиха с това искане. По време на откритото заседание, провело се по-рано през седмицата, от регулатора признаха, че газовата компания има основание да иска по-високата цена на суровината. В същото време обаче, благодарение на регулаторните решения през 2016 година, в газовата компания има надвзети приходи в размер на 40 млн. лева.

Така, с решението за цената на природния газ от 1 януари 2017 година, ще бъдат защитени потребителите, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ако регулаторът се беше съобразил с искането на "Булгаргаз", от началото на годината трябваше да се увеличи още и цената на топлинната услуги, както и на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ. Според законодателството цените на парното и електроенергията могат да бъдат преразглеждани при значително изменение на ценообразуващите елементи, тоест с над 10% нагоре или надолу.

От "Булгаргаз" очакват 34 млн. лева загуби в резултат от решението на енергийния регулатор да не одобри в пълна степен искането им.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нали 27 години искаме назависимост от руския газ сега няма кьде да стьпиш оттрьби и потоци сега парното и тока трябва да са без пари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарна икономика в България - чакаме да ни вдигнат заплатите !
6
0
 
8
 
! Отговори
Малчо преди 7 години
А кога ще вдигнат заплатите и пенсиите?!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България-шампион на евтините цени?!?!?!?!?!Следствието-нови,по-високи цени!!!Европейците трябва да се догонват!!!Искате по-европейски-ще си плащате като такива!!Ама,че цените не ги определя пазарната икономика,а едни главници и лихви по външни заеми,които трябва в срокове да се връщат.....на кой му пука!!Я догодина се задава нов заем,от който следват нови/по-високи/ цени,данъци,такси,акцизи,глоби,разрешителни режими и така!!ДемоКРАДцията е скъпо удоволствие,треа се плаща,овчици!!!
4
4
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
само ми обясни какво общо има Путин с Булгаргаз , или просто се правиш на умен какъвто не си
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарим ти, Путин, че за пореден път ни вдигал газа, благодарим и на Овчаров и цялата кохорта руски наместници тук.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв ток е замръзнал? Я си погледнета сметките и ще видите че микса за пренос и превоз е литнал към небесата. За 300 кв.ч има 40 лева микс при реално потребена ел енергия за 30 лева с микса скачам на 70 лева.. Но това е станало тихо мълком никой не говори че микса е вдигнат. Даже Джурналистите не са видяли те гледат на майка си у фунтанелата и *** задни части на тиквите.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин - дядо Мраз: Да ви е честита октомврийската революция 2017 година !