Рекорд! 8 милиона чужди туристи на почивка у нас през 2016 година

Ангелкова се похвали, че това е пикът на посещенията, откакто има статистика
Обновена: 8 яну 2017 16:12 | 8 яну 2017 13:26, Камелия Цветанова
78
Рекорд! 8 милиона чужди туристи на почивка у нас през 2016 година
Снимка: Булфото, архив

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова се похвали с рекорден брой отмарящи у на с през изминалата година.

Още по темата
През ноември имахме 25% ръст в сравнение с ноември миналата година, което е около 400 хиляди чуждестранни туристи, отчете тя през БНТ.

Според нея това е изключително увеличение и то през месец, който традиционно не е силен за туристически бранш.

Тя окачва, че резултатите и за декември ще покажат увеличение на посещенията.

Ангелкова се надява за 2016 г. статистиката да покаже над 8 милиона чуждестранни туристи, което ще се случи за първи път, откакто има регистър в туризма.

По думите й около 400 хил. българи и 200 хил. чужденци са реализирали нощувки на територията на България по време на коледните и новогодишните празници.

Ангелкова отбеляза, че около 140 нил. българи са празнували в чужбина, като основно са предпочели да почиват в съседните ни страни.

Тя посочи, че основна цел на министерството е освен огромният ръст на чуждестранни туристи, е да има и увеличение на приходите.

"Към момента за 10-те месеца, за които имаме официални данни, имаме около 3 милиарда евро приходи, което е 15% ръст в сравнение с предишната година. Остават още 2 месеца и смятам, че ще имаме около 6 милиарда и 300-400 милиона лева приходи до края на годината от туризъм, което също е една впечатляваща цифра, един впечатляващ ръст", коментира министърът в оставка.

Ангелкова отбеляза, че за "Сезон 2017 г.“ се работи още от миналата година и затова очакват той също да бъде толкова успешен, колкото беше и 2016 г.

"За първи път усилията на правителството бяха фокусирани и насочени именно към развитието и подпомагането развитието на туризма, защото той е хоризонтален сектор, той зависи изцяло от всички други секторни министерства – инфраструктура, сигурност, социална политика, образование. Кадрите е един от най-големите проблеми не само в туризма, но и във всяка една от индустриите има недостиг от образовани хора – както високо квалифицирани, така и в туризма са свързани с изпълнителските позиции. Така че всичко това е плод на изключително много активна, ежедневна работа и диалог, не само с бранша, местните власти, не само на ниво правителство, но и с всички останали партньори", добави Ангелкова.

По думите ѝ със сигурност продуктът ни е станал доста по-добър от предишни години.

"Има много какво да се желае, разбира се. Ние предлагаме не само зимен и летен туризъм, но и културно-исторически, балнео и спа. Това беше едно от предимствата, смятам върху които се фокусирахме, именно за да имаме тези ръстове в крилата на сезоните, както летен, така и зимен. И вярвам че трябва да продължим да се фокусираме върху него, защото това ни отличава. Да не забравяме, разбира се и гурме-туризмът, който неизменно съпътства всеки един вид туризъм, виненият туризъм, голф-туризмът, еко-туризмът", каза още министърът в оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво ме топли мен това. Те парите се прибират от разни мафиоти които са си направили хотелите с крадени от народа пари.
40
1
 
3
 
! Отговори
Zevzek преди 7 години
До БГТочно така! Повечето работят на черно! А това тази *** не ги ли вижда.....
39
2
 
4
 
! Отговори
No money No trolls преди 7 години
Ко стана е , къде са тролчитата днеска , да ни ринат сняг на пузитану ?
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22"Ангелакова пък с какво допринесе за този бум,та даже се и хвали"---Е, как с какво! Николинчето е РЕКЛАМНОТО ЛИЦЕ на туризма у нас. Те заради нея идват.
37
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 7 години
АЗ СЪЩО БЯХ ЧУЖДЕНЕЦ В ГЪРЦИЯ,НО НЕ МИ ДАДОХА КАСОВИ ДОКУМЕНТИ ЗА ДОСТА ПАРИ,НИЕ СМЕ ПО ЗЛЕ ОТ ГЪРЦИЯ,ЗНАЧИ РЕАЛНО ЧУЖДЕНЦИТЕ СА 16 МЛН,КАТО ИМАМЕ В ПРЕДВИД ,ЧЕ ОКОЛО 50 ПРОЦЕНТА СЕ РАБОТИ НА СВЕТЛО,ИЛИ СЕ ГЛЕДАТ ГРАНИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ, А НЕ ПАРИТЕ ОТ РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА ПО ХОТЕЛИТЕ,Т.С. ТОВА Е ЛЪЖА.
36
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А българите ходят на туризъв в Европа да мият keнефите на западняците а жените да работят ***.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПри "комунизма" пенсионерите не ровеха в контейнерите с отпадъци както днес при демокрацията и капитализма.
34
3
 
8
 
! Отговори
Tova mi haresa mnogo преди 7 години
Такаааа кратка справочна услуга относно руският туризъм . Рускините ходят в братска Турция заради един голем , Руснаците ходят в Турция поради същата причина и отчасти заради Украинките , факт , Рускините ходят в България заради един голем , а руснаците най-накрая да попаднат на жена :) Хахахахха А малките рускинчета обичат нестандартните работи и калотията :)
33
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ТЕЗИ ДАННИ ОТ КЪДЕ СА,ЩОТО В ХОТЕЛИТЕ ПОЛОВИНАТА СА НА ЧЕРНО,ПРИХОДИ НЯМА.
32
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Това число включва ли бежанците,или не?
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тогва недейте да ги каните руснаците бе, наложете им санкции - не ги пускайте в България. Защо им давате визи и министърката се мъкне в Москва да проси за руски туристи, а? Ама тогава ще изпукате от глад, защото само това имате, туризма а да изнасяте миячи на тоалетни и *** в Европа - ама от миячите и проституките само не можете да живеете.. Ако не са руснаците да ви хранят жив зян сте си.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната лъжа.
29
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Сега разбрах,защо всяка година /не/вдигат заплатите.НИКОГА вече комунизъм!Амин.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ГЪРЦИЯ ВСИЧКО Е ЧАСТНО С ЯСЕН СОБСТВЕНИК. ТУКА СМЕТКИТЕ СЕ НАГЛАСЯТ КАКТО В СОЦА.
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова ударно работи по изграждане на мостовете Европа -Азия.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СИ СМЕНИ МОДЕЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ. ДО ТОГАВА ВСИЧКО ЩО МОЖЕ ДА РАБОТИ ДА ОТЛИТА НА ЗАПАД ТУКА КАТО ОСТАНАТ СЛУЖИТЕЛИ, ПЕНСИОНЕРИ, ИНВАЛИДИ, УЧАЩИ. Държавата ще се преустрои.
25
1
 
6
 
! Отговори
В зимна снежна буря преди 7 години
при развитие на сватбен туризъм(според дугаркатах Бокова), хилядите младоженци от Азия биха били блокирани по Черноморието и щяхме да я ОПЛЕСКАМЕ !
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ ХОТЕЛИ НЕ СА ЧАСТНИ. ТЕ СА НА ПОСТАВЕНИ ГРУПИ. КАТО СЕ ОТЧИТАТ СЪЩО ТАКА КАДЕТО ТРЯБВА. И затова повишение на заплатите ЗАВИСИ ОТ СЪВСЕМ ДРУГИ.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 21 ДАНАЦИЯ ПЛАЩАТ САМО ФИРМИ. Ежедневно ДДС, както фирмата ако е на Светло и ДОД. Колкотп повече малки фирми толкова държавата печели.Те не са от БЮДЖЕТА , А ИКОНОМИСВАТ. От НЕГО.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с какво това повиши стандарта на живот на българите? Увеличиха ли заплатите в туристическия сектор? Това спомогна само на собствениците на хотели и заведения да си купят по-скъпи коли. На работиника никой не му увеличи доходите. В България има нужда от държавна намеса за повишението на доходите на хората. Няма да стане по друг начин. Хотелиерът потъва бавно, оплаква се, че няма хора за работа, но никога не е склонен да вдигне заплатата.

Спонсорирани публикации