Как да се справим с корупцията в България?

Юристът Любомир Авджийски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
16 яну 2017 10:00, Екип на Bloomberg
35
Как да се справим с корупцията в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пълно деполитизиране на съдебната система, преосноваване на прокуратурата и влизането на нови лица в политиката и съдебната система, които не са замесени в корупционни схеми, са трите основни стъпки, които трябва да се предприемат за справяне с корупцията.  Това коментира юристът Любомир Авджийски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му последните социологически проучвания показват, че като проблем №1 за българите се посочват бедността и безработицата, а на второ място - корупцията.

Ако се направи сравнение между различните индекси за корупция на една страна и нейния БВП на глава от населението или доход на глава от населението на домакинство, се вижда, че бедните страни са най-корумпирани и непрозрачни, коментира от своя страна Тихомир Безлов от ЦИД.  

"Когато говорим за мерки срещу корупцията, трябва да знаем границите, в които една страна може да постигне успехи", отбеляза още той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
mhm преди 7 години
До Нас "В САЩ е най голямата демокрация ,но има смъртна присъда !!!"Tazi parodiq li e "nai-golqmata demokraciq" ? :D:D:D
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаления в бг има само живи организми от семейството на ***.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е необходимо да е изкуствен интелекта, казвал съм го и преди, и силно го вярвам, охлюви да управляваха за 27 години щяха да създадат по-развита и модернизирана държава, сега България вече е толкова назад, че няма смисъл да се опитва, да не говорим, че половината от работоспособното и население се изнесе на запад, сега работят най-мн едни излъгани българи, които до 10 години ще се пенсионират, след това няма да има кой да ги замести, само роми от махалата.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ще ви кажа как, като искуствен интелект, поеме управлението на държавата.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 10 години бг ще е най-бедната и изостанала страна в Европа, не в ЕС, Европа, няма как да ги спрете, корупцията е навсякъде и всеки се е забъркал в системата, оттук нататък само на добра воля може да се оправим, никой няма да допусне доброволно честни хора да развалят статуквото, че те стават милионери без да правят нищо, само няколко документи се обработват, страната трее да фалира едно хубаво, ама е така, всички да се уплашат, да се стреснат, че да им дойде акъла, като гледам ще се случи.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С АК-47.
22
0
 
0
 
! Отговори
От 25 Факт преди 7 години
Поправка, не е реално за България да има революция или жестока диктатура, която да ликвидира корупцията.
21
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Корупцията и бедността са в неизменна връзка. Голяма корупция - голяма бедност! Само че как в най-корумпираната и съответно бедна държава в ЕС това на практика може да се промени? Като се има предвид че корупцията я залагат още в т.н. НС - в самото законотворчество! Защото законите се изготвят в интерес само на oпределени кръгове - лобита! Как "бащите" на корупцият "народните" представители трябва да бъдат принудени реално да работят с- нея?!
20
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Корупцията е сред тези, които ни управляват. Няма как управляващите да се борят сами с себе си. За борба с корупцията, трябва първо да смъкнем от власт и да пратим в затвора, целия така наречен политически елит, а този елит няма сам да се смъкне от власт и да влезе в затвора. Единственият вариант е революция или жестока диктатура, но те са нещо реално за България. Всякакви предложения за съдебната система, за затвори, за съд, бесило и т.н. са очевидно невъзможни.
19
0
 
2
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Така, хората които искат да пишат закони, ще се специализрат и ще пишат закони. Депотати няма да стават куцо кьораво и съкато. Дори за цяла българия това да са 3-*** човека е по-добре и ще са по-ефективни от 300, които не правят нищо... същото важи и за министри и за съдии. Как ще станеш министър на МВР примерно, ако не си работил поне в едно регионално РПУ. Когато имаш достатъчно стаж и записи за добре свършена работа, всеки кандидат, ще бъде избран по умения и знания, а не по парт.принадлежност
18
0
 
2
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Колкото повече се замислям за тази независимост на 3-те власти, все повече ми се струва следната схема по-подходяща:1. Народния глас избира на отделни изборни дни (през различни години) членовете и на 3-те власти, Законодателна, Изпълнителна и Съдебна.2. Никой кандидате не може да се кандадитира на по-висока инстанция ако няма достатъчно опит на по-ниска, т.е. за да се избере член на законодателната власт на национално ниво, той трябва да е работил първо на регионално, да се види дали е добър.
17
0
 
1
 
! Отговори
Нас преди 7 години
В САЩ е най голямата демокрация ,но има смъртна присъда !!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Истинската демокрация се дефинира като независими една от друга 3 власти. Законодателна, Изпълнителна и Съдебна. В България Законодателната власт е Народното събрание, Изпълнителната е Министерски Съвет, а съдебната е Висшия касационен съд. Когато има избори, народния глас определя партиите те от своя страна определят Министерския Съвет и членовете на Висшия Касационен съд (членовете са обвързани с партии). Това е една псевдо-демокрация. Каква независимост имат изпълнителната и съдебната власт ?
15
0
 
2
 
! Отговори
къде я няма????? преди 7 години
Ако няма корупция няма да има политици .Това накъде ви праща -няма корупция,няма престъпления,няма кражби и убийства???????????
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много лесно - строи се затвор с капацитет 50 000 места и който се фане вътре .
13
0
 
7
 
! Отговори
До 15 @@@... преди 7 години
Всъщност си прав - корупцията се харесва на демократите, които от 27 години управляват в България и ще си остане без никой да се бори реално с нея. Не виждам примерно как една мутра-демократ ще се бори с корупцията.
12
0
 
1
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Като не участваме! Да, но хората не са равни! Доста различни са, както научихме от демокрацията и следователно ако аз не харесвам корупцията, другият може да я обожава...Ако не се вземем в ръце, обществото ни е обречено...От нас зависи дали ще оцелеем като едно достойно общество , заслужило място под слънцето или ще се удавим в мизерията на материалния Свят, погубвайки и душата....
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сори ама Няма какСамо чрез Разтрел както в някои Азиадски държави [Китай] примерноВсички държавни служители трябва през 6 месеца да минават през Детектора на Лъжата за корупция не го ли вземат уволнение.Да видите като знаят че след 2 месеца ще имат контролен ще вземе ли пари.
10
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 7 години
В България корупцията ще си е все така голяма, а може и по-голяма да стаен. Относителното ниво на корупцията е право пропорционално не бедността в държавата. Колкото по-бедна е държавата, толкова по-голяма е корупцията. Изводът е *** - с корупцията има смисъл да се бориш, само ако преди това си преборил бедността. В България престъпността е изпусната от контрол след 1989-та година, така че нищо добро не ни очаква поне в следващите 50-100 години.
9
3
 
6
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Единственият доказан от историята начин е военен режим Пиночет !При останалите варианти, нашенеца всичко ще побългари(съсипе) !!