Чакаш отговор на жалба за сметката за тока? Може да не я плащаш!

ЕРП-то пък няма право да ти спре електричеството
7
Чакаш отговор на жалба за сметката за тока? Може да не я плащаш!
Снимка: flickr

Потребителите не са длъжни да плащат сметката за тока до произнасяне по жалбата им, уточняват от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, следа да подаде жалба към електроразпределителното дружество.

До произнасянето на търговеца, което трябва да стане в срок от 30 дни, абонатът не е длъжен да заплаща оспорената фактура, а доставчикът няма право да преустановява предоставянето на електричество.

В случай че дружеството се произнесе, че начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят ще бъде длъжен да заплати месечната си сметка. Независимо от това, ако той продължава да счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си по съдебен ред.

До тази постановка се стигна след потвърдено от съда становище на КЗП, че електроразпределителното дружество няма право да спира електричеството на свой абонат подари просрочена месечна фактура преди да се произнесе по подаденото възражение на своя абонат. Същото важи и по отношение на топлофикациите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: електричествоКЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
То това е хубаво, че няма да ти спрат тока докато обжалваш един вид, но следва една тъпотия... Ако ЕРП-то се произнесе, че жалбата е неоснователна и т.н. какво правим? Пак си плащаме сметката и край? Ми то по тази логика всяка жалба ще бъде отхвърлена просто ей така според мен. Демек пак ще си платим за начислената сметка и готово. В тази държава законите са писани за крадците, а не за народа!
2
2
 
15
 
! Отговори
някой преди 7 години
Преди три години исках да подам жалба за надписана сметка и се оказа, че трябва да платя такса от порядъка на 30 лева за да видят отново показанията на електромера ми и да разгледат жалбата ми. Така, че високата сметка ще нарасне с още около 30 лева.
1
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега всички бай *** ще напускат жалби за да не плащат нищо.И това ако е държава ... стимулират се кражбите и крадците.

Спонсорирани публикации