Газът поскъпна – всичко поскъпва, а България изнемогва...

Енергиен експерт: Няма нищо шокиращо в поскъпването!
3 апр 2017 09:37, Петя Славова
75
Газът поскъпна – всичко поскъпва, а България изнемогва...
Снимка: Bulgaria ON AIR

Скокът на цената на синьото гориво се отрази на всички сектори в страната, единодушни бяха енергийният експерт Васил Филипов и председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "България сутрин".

"Първи април е начало на регулаторен период, който КЕВР регламентира. Няма нищо шокиращо в това поскъпване", заяви Велев.

Още по темата

А неговият събеседник добави, че засиленото коментиране на темата е популизъм от страна на властимащите.

"Повече от популизъм! Трябва да се спре с тази истерия около вдигането на цените на горивото. Политиците милионери, трябва да са щастливи, че през януари КЕВР не вдигна цените с 13%, а само с 5", посочи Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт Филипов, това поскъпване ще се отрази най-много върху бизнеса.

"Газът се използва предимно от бизнеса, тъй като свърши периодът, в който се използва за отопление. Извън зимния период се използва за суровини и за продукция. Това ще рече, че ще трябва бизнесът да плати това поскъпване", даде мнението си той.

Той сподели съмнения, че високата цена на газа у нас се дължи на формулата, по която я определяме при закупуването му от Русия. Според него има политици, които той не назова, които печелят от това определяне на цената.

"Има политици, които живеят добре от тази по-скъпа формула, а България изнемогва. Цената на газа зависи от курса на долара и цената на петрола. Въпреки всичко това, у нас има много контролни институции, които безделничат или рекетьорстват", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на АИБК каза, че не бива да очакваме протести и фалити от страна на бизнеса поради поскъпването.

"Не се очакват протести, цената сега е същата като в Европа. Цената бе задържана, защото бяхме пред избори и беше зима", смята той.

Васил Велев заяви, че от АИБК планират да предложат промени в законодателството свързани с намаляване на цената на горивата.

"Мислим да предложим пакет от промени в законодателството, който ще бъде предложен на Парламента с идея да се намали цената на газа и горивата", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Вече минахме Европейските страни по цени на стоки и услуги. Кога ще стигнем и задминем техните заплати и социални придобивки и закони се пита в уравнението?
47
0
 
2
 
! Отговори
Робски народ.. преди 7 години
"Председателят на АИБК каза, че не бива да очакваме протести и фалити от страна на бизнеса поради поскъпването."Не се очакват протести, цената сега е същата като в Европа."- Ами защо заплатите не са европейски Отговор - какъвто е и ника
46
4
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 7 години
Не се поддавайте на долни инсинуации,а имайте търпение Бойко да сглоби кабинета и да оправи работата!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От българин и от дупе не очаквай нищо хубаво да излезе.................Народна мъдрост
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цените требва да скочат с 50 процента нагоре, та да почне да са затрива тоя робски овчедушен народ. Само за миг си представете какво щеше да се случи ако това е в Гърция.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да имаш възможност да се разведеш с Топлофикация,ако не можеш да плащаш.Но целта е да натрупаш дългове от неизползвани услуги и да ти вземат жилището.Такива са инструкциите.Бързат.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Спи спокойно българино, спи си", последния си дълбок сън за вечността...Натам отиваме май.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убийте пиявиците на вената, заради които цената се утроява и ще тръгнем нагоре като икономика, заплати и стандарт на живот.
40
0
 
11
 
! Отговори
naco преди 7 години
Очакваме с НЕТЪРПЕНИЕ да видим,колко ще бъде ПРОЦЕНТА на повишение на ПЕНСИИТЕ примерно от 01.07.2017г.,след като преди това УВЕЛИЧЕНИЕ,ТОЙ бе определен на 2.4%?!
39
0
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Ти специално с тоя акъл ше фанеш на пашата шнура!
38
0
 
0
 
! Отговори
Той преди 7 години
Ааа, ами аз съм си добре- не ме мислете.
37
3
 
21
 
! Отговори
оптимист преди 7 години
Не се ядосвайте от повишението на цените. Има нещо хубаво. Това води до повишаване основните заплати на част от работещите в тези отрасли, което ще води до поишаване на средната заплата в отрасъла. От повишаването на средната заплата в отрасъла ще се увиличат заплатите на регулатора, а след това до увеличение на средната заплата в обществения сектор. От средната заплата в обществения сектор зависи заплатата на елита. Накрая БНБ ще отчете драстично увеличение на спестяванията на домакинствата.
36
1
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 7 години
До АнонименАз от 50 години слушам как се разпада този съюз ама не ще.
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо шокиращо в поскъпването, шокиращо е затъпяването и затриването на нацията
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спи спокойно българино, спи си
33
1
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Точно така, е за цената на газта трябва да се "благодари" на тoзи управниk които e подписал този договор но никога не бива назоваван! Има договор поне в 2 екземпляра - има подписи! До сега не сме чули поне 1 журналист да поиска да разбере и огласи, кой е е подписал съответния договор! Или пак ще се окаже секретен, което е реално за да не се разбере кой и как се е облагодетелствал от Българска страна за сметка на целия народ!
32
2
 
15
 
! Отговори
дхртя преди 7 години
Поевтиня цената на газа, нищо не поевтиня(хляба си остана левче), започна да се вдига цената на газа, скочат ли цените отивам на протест...
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре дошли в Страната на Чудесата!Епизод от Завръщането на ББ или Кой ще ми връща заемитеВодеща песен Орешарски е виновен
30
1
 
21
 
! Отговори
Зен преди 7 години
Странна логика от страна и на двамата "експерти"! Значи увеличението щяло да се плати от бизнеса? Добре де, този бизнес, като плати цената на горивото с което произвежда някаква стока, ще ли се превърне в някакъв мало.умен филантроп и ще работи на загуба? Увеличената себестойност на продукта се включва в цената, която ще заплати консуматорът, т.е. населението! Успокоително и приспивателно се опитват да ни кажат, че "бедният и нещастен бизнесмен" ще плаща, а цената на хляба и шекеря ще е същата.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това го знаят и ецата от 1ви клас.Нищо ново не ни казвате.