Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45,
190

Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и колко давате на рецепционисти с два езика? две заплати? за 12 часови смени? болни мутри, с неадекватни мениджъри! от 2000 лв. нагоре почваме пазарлъка, иначе нека ви работат братчетките с по два езика - устен и писмен!
18
0
 
40
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
Ми за 500 кинта за робски труд 24/7 кой ще се хване ве , кръвопийци!
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17И ка се попълва бюджета на НОИ с осигуровки върху близки до минималната заплата доходи?
16
0
 
37
 
! Отговори
Чудомир преди 7 години
- Ся, като ги уплаша, че ще внеса роби от чужбина и ще останат и биз мизерните 500 кинта ще се спукат да ми бачкат и няма да мрънкат - си мислеше мутробизнесмена, пресушавайки поредната бутилка..
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАХАХАХВече и ромите не искат да работят за 300 лева и парче хляб на нашите робовладелци
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За персонал не знам ... ами кой ще ви плаща пенсиите другарки и другари като всички млади са навън.Сега Бойко ще вземе нов ЗАЕМ за да може да ви плаща пенсиите
13
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редно е подобни "работодатели" и "бизнесмени" да опъват каиша от айде до зайде, вместо да си развяват байряка колко са големи... Съгласен съм за внос на служители от други страни, но само при условие, че при предлагана заплата от поне 1500лв няма желаещи да я вършат.
12
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това на какъв език ще общуват шефчетата с персонала ? Щото хора владеещи езици работят по истински курорти за истински заплати.
11
0
 
33
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"Гладна кокошка просо сънува" и там глу.паците са на свършване.
10
0
 
31
 
! Отговори
украинката преди 7 години
Има ли безплатна водка на корем? Че много работя и после много пия
9
0
 
65
 
! Отговори
Hahah преди 7 години
Кой ще ви дойде за 600лв заплата, БГ "бизнесмени"????Много се радвам, че все по лошо става положението с човешките ресурси. Вярно че са бивши бармани и свинари елитът на БГБизнеса, ама крайно време е да започнат да вдяват, че тези заплати не става!! То и сега малкото читав бизнес си внася от чужбина, ама плаща 3000-5000 за да се навие все пак някой да дойде в България да работи. Вдявате ли разликата? Скоро ще я вденете, вместо да плащате по 1500 на бълхгари, трябва да давате по 3000 на чужденци
8
5
 
27
 
! Отговори
zeus преди 7 години
В ЕС ни е отредено място на обслужващ персонал на големите, така като гледам се движим по план.
7
10
 
21
 
! Отговори
морски преди 7 години
Палави камериерки заработват нощем добри пари със специални услуги.На печелившите, честито !
6
0
 
53
 
! Отговори
scbg преди 7 години
Ей сега като се засилят да идват.. не можем да ги спрем. Кой нормален човек от изброените страни ще дойде... човек като ходи в чужбина отива за пари... с 300 $ заплата преди данъци... такъв наплив ще настъпи. А това с 5 години дето си търсят крепостни ще имат да вземат...
5
0
 
79
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ааааахахаха....за 250 - 300 евро на МЕСЕЦ ...украинки, и молдовки ще си счупят краката да работят по 10 часа на ден у нас!Желая успех на бо клуците...ъъъ..упс...бизнесмени...в набирането на персонала!
4
7
 
51
 
! Отговори
1234 преди 7 години
И те ще избягат, като се убедят какво е заплащането и отношението на работодателите. Закривай този бар.дак наречен България, да го взема я султан Ердоган, я цар Путин, по добре ще е. Българина се оказа, ще е по жесток към собствения си народ и от най-големите тирани!
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внасяйте бе ! Преди 25 години си беше професия и зимата плащаха или имаше борса. Но имаше и туристи. Само от бакшиш и далавера за 12 часова смяна си докарвах 3-4 месечни заплати.
2
0
 
63
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Внасяйте, радвам се че все по-малко българи се навиват за такива мизерни заплати. А пък, ако имахме и свестни политици, нямаше и да има какво да внасяте. То вашата алчност е безгранична, просто се надявам да стане като щатите и да вкарват в затвора за укриване на данъци, тогава всички ресторантьори и други бизнесмени и мериндежи ще напълните няколко осторова като Белене.
1
0
 
86
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Добре дошли в България!Изгонихте всички професионалисти с ниско заплащане ,унижения и експлоатация с работни часове без да се плащат и сега ще внасяте чужди.Честито !

Спонсорирани публикации