Ограничението за плащания в брой е удар върху бизнеса

Нямало да се ограничи сивата икономика
23 юни 2017 21:55, Екип на Bloomberg
24
Ограничението за плащания в брой е удар върху бизнеса
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поетапното понижение на прагa за плащанията в брой е удар върху бизнеса. Това коментира адвокатът Емил Георгиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

С тази мярка бизнесът ще бъде задължен да ползва опция за електронно плащане, което ще създаде трудности най-вече за тези икономически агенти, които досега не са я имали. 

По думите му в сферата на авточастите и други малки търговски обекти ограничаването на плащанията в брой ще нанесе допълнителна тежест.

"Тези допълнителни тежести се калкулират в цената на крайния продукт, което неминуемо ще се отрази негативно на потребителите", обясни адвокатът. 

С приемането на тези промени няма да се постигне целта за ограничаване на сивата икономика, смята Георгиев. "Сива икономика има там, където има неприятни и тежки за изпълнение и много на брой регулации, които ненужно спъват бизнеса", подчерта адвокатът.

В ЕС преобладават държавите, в които няма горна граница на плащанията в брой - скандинавски държави, Германия, Австрия, Словения, Литва, Латвия. Ниските горни граници са приети в Португалия и Франция - две държави, които са известни със свръхрегулираните си икономики, отчето още Георгиев.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 6 години
В момента е 10000лв?? Искат доколкото разбрах да е 5000. И??? Колко от пишещите тук ходите с 6000 джобни пари да си купувата телефони??? Ай сиктир - се недоволни! Удря тия дето крият приходи, за потребителя е удобство!
19
0
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 6 години
Повечето тук коментиращи мишки, които смятат тази глупост за нещо хубаво явно не са виждали 1000 лв. на куп. С този праг от 1000 лв. се прецаква крайния потребител, ако искаха да ограничат истински измами, прага щеше да е 10000. Давам пример, излизате със семейството да се почерпите за юбилей, примерно 50, 60 год., само най-близките, 15 човека да кажем, спокойно може да минете една сметка от 1000 лв. Пример 2, зъболекар, една протеза спокойно ги минава, по банков път ли да я плащам.
18
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Моля ти се Бате Бойко смили се над народеца ни, та 1000 лв са джобни пари как да ходим по банки и да плащаме комисионни за ежедневни разходи и битови нужди.Спре този лобистки закон, че пак ще дойдат избори.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин 15И не всички са доволни от това. Гледах предаване в което се обсъждаше този въпрос и имаше много хора на които не им харесва това.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помислете! Аз съм беден пенсионер и нямям никаква нуждя от банкова сметка и кредитна карта. Ако веднаж през живота ми се наложи да купя нещо или направя ремонт в къщи за над 1000 лв, аз ще трябва да си открия банкова сметка и кредитна карта. След това трябва да ги закрия. Защо да правя тези разходи? Това не е ли тъпотия?
15
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне тези бизнесмени да си признаят че са престъпници и да не крещят против ограничаването на кеша
14
23
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"В ЕС преобладават държавите, в които няма горна граница на плащанията в брой"Е да, ама за сметка на това в една Швеция например хората си купуват дори вестник с кредитна карта от уличен търговец - от ония дето висят по светофарите и продават вестници!
13
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ако някой вече реши да си купи айфон, това трябва да става само по банков път?!?Абе в ГЕРБ и Опитомени патриоти има ли поне един който да не е КРЪГЪЛ ***-ОТ???
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук работата опира до големият вътрешен дълг на страната. Пари няма другари. В зоната скоро няма да ви пуснат, защото знаят какви гайди нещавени сте. Иначе добре си правите сметки за девалвация преди въвеждането на еврото, но тази попара вече я изядокме веднъж и се надявам да сме си взели поука.
11
2
 
8
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До Анонимчето 4Назначено джудже, смотано, ненужно и по соц-вежливо!Ти си настъпано по рождение, миличко! Не се гръмвай още, има да се учиш...
10
2
 
34
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
НЕ дръжте пари в банки! Въртете и инвестирайте, но НИКОГА в банки!
9
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая глупост пък от къде я измислиха. Наистина правят услуга на банките. Искат да принудят хората да държат и дребните си суми в банките и да плащат такси за кредитни карти.
8
2
 
10
 
! Отговори
Petel za koza преди 6 години
Minavame na stokova razmiana...kef...mineralna topla voda za priasno toplo mliako...
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те в сивата икономика не си издават фактури при извършване на сделка. Така че това ограничение за тях не важи.
6
1
 
21
 
! Отговори
Рик преди 6 години
Е някои оцеляват от спестените данъци , като виждат с внесените какво се случва . Разбираемо е . Откакто плащаме винетки , да не караме по по- добри пътища . Но като цяло са прави - 2 и 4 , трябва да се гледа перспективно и мащабно на нещата . Като КТБ например . Нали ???
5
2
 
40
 
! Отговори
пфффф преди 6 години
не стига,че няма лихви и ни взимат такси от влоговете ами сега и тази простотия.утре си тегля всичките пари и ги слагам в буркан банк.ше *** фанат за шперца да им плащам на тези ненаядени пиявици.това е лобистки закон.ползват парите ни безплатно,срещу такси,много такси,но и това не им стига.д.и.е.м.ск***пана политическа
4
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом бизнеса ***,значи са ги настъпили по мазола.Така,че това е правилният подход,смело напред!
3
9
 
17
 
! Отговори
Neviseviatrvaama преди 6 години
Teglete si parite ot bg banki...borisov i radev ste vi gi oberat...zaedno s eu i nato...
2
32
 
11
 
! Отговори
хахах преди 6 години
и туку виж се оказало, че т.н. "МАЛКИ ТЪРГОВЦИ" не били толкова малки. Ще цъфнат едни неочаквани приходи, удобно прикривани от липса на касови, истински, апарати...
1
1
 
49
 
! Отговори
БАНКИ преди 6 години
А за банките лимит при транзакции, или лобистите си платиха достатъчно?

Спонсорирани публикации