Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България

Близо 300 млн. евро пратили от началото на годината до април
29 юни 2017 20:30, Екип на Investor.bg
190
Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България
Снимка: Reuters, архив

От началото на годината до края на април българските граждани, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си тук 293,9 млн. евро, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Преките инвестиции в България за същия период са в пъти по-малко. За първите четири месеца от годината капиталовложенията възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко спрямо януари – април 2016 г.

По-конкретно, през април 2017 г. инвестициите нарастват с 26,8 млн. евро, при увеличение със 178,4 млн. евро за април 2016 г., показват още данните на БНБ.

Данните затвърждават теориите, че емигрантите от години са най-големият инвеститор в България.

Парите от емигрантите се увеличават с 3,9 млн. евро за периода спрямо година по-рано. Само за четвъртия месец от 2017 г. гастербайтерите са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото през април 2016 г.

От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Според изследване на БАН най-много средства от чужбина влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район.

Редица експерти са на мнение, че парите, които българите в чужбина пращат у нас, не помагат за развитието на икономиката на страната, тъй като те се вливат именно в домакинствата, а не в бизнеса. Според доклада на БАН тези пари оказват и негативно влияние върху пазара на труда.

Факт е обаче, че тези средства играят огромна роля върху потреблението и безспорно имат стабилизиращ ефект върху доходите на населението.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
16
 
! Отговори
ДО ПЕНСИОНЕР 38 преди 6 години
Г-н Пенсионер, ще станат високи, когато се създадат работни места! Само се запитай колко автомобила плащат винетка ежегодно в България и защо се заплаща тази 97 левова винетка? А за пенсиите, ние няма как Ви помогнем, освен да ви изпратим пари от чужбина, та да сте живи и здрави. Вие, пенсионерите, съградихте България с двете си ръце, малцина изменници я окупираха, разпродадоха и дадоха на концесия, а ние имигрантите останахме без работа там.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато остарееш , което е неибежно да видим теб кой ще те защити от грабеж на ромите.. Така че господа не слагайте минуси , и не правете евала на предателите.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО28 И МЕНЕ МНОГО МЕ УЧИ БКП НА РУСКИ НА МСРКСИЗЪМ НА СОЦИАЛИЗЪМ НА ПЛАНОВО СТОПАНСТВО НО КАТО ОТИДОХ НА ЗАПАД СЕ НАУЧИХ НА НАЙ ДОБРО. И ТО НА СВЕТОВНО НИВО.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да задам един въпрос към плюещите излезлите навън българи-Вие колко пари вкарахте в българската икономика, че за хората навън го пише по-горе в статията?
38
2
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
ДО 16.Абе хашлак. В България колко безработни има бе? И защо има толкова безработни, а?Знаеш ли колко народ ще спре да съществува в България, ако този паричен поток спре?Щял да се увели чи с 50 милиарда... и как ще стане, тези 50 милиарда ще се материализират от присъствието на 3 милиона безработни?!?Поздрави от Холандия!
37
14
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Ама от тях не влизат данъци и осигуровки в РБ. Печелят само банките от преводни такси. А като се върнат за малко тук ревът, че пътищата били лоши, че пенсиите на родителите им били ниски. Как при това положение ще станат високи?
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде стига спорихте бе, ауу като децата..един стои пред компа в гърция, другия в българия и се нареждат..ами така са решили хората, всеки се оправя както може в този живот,защо пък всички трябва да правят едно и също, да не сме в северна корея?
35
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние храним майките бащите на предателите , а дали някой ще храни нас , когато остарем и останем едно на едно с ромите. Дали ще има пари за пенсиите и ромите ще ни хранят. Затова трябва да бъдем безпощадни с предателите , като през турско , отиваш в турско село зет или булка , всички се отричат от теб..
34
3
 
17
 
! Отговори
Емигрант до 23 преди 6 години
Радвайте се, че има такива предатели/емигранти, за да може да мятате гьобеци по кръчмите! Парите, които се пращат на роднини се вливат така или иначе в икономиката и затова още не си тръгнал/а да събираш по кофите, но и това време ще дойде...
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в българия смао наркомани и роми останаха, малкото свестни хора са 5-10 процента, всичко друго селляния....
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакви плюнки инвеститори се страхуват да направят 1-2 милиона евро инвестиции. По-сигурно е да откраднат от държавната поръчка. Има за всички да си инвестират в банковите сметки.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и нека сега да излезнат ония некадърници от правителството и да се хвалят колко пътища направили. Хората имат нужда от нормални доходи да съществуват. Докато това не се случи всеки ден от БГ ще си тръгват стотици хора. А пращането е до време. Нали не мислите че след 15-20 години навън някой ше го е грижа вече какво става в БГ. Имам вече много познати които са дръпнали цялата си фамилия както и приятелите си. Вече с години и на почивка не се прибират. За децата им да не говорим.....
30
1
 
14
 
! Отговори
Андрешко. преди 6 години
Защото балъците още не са се усетили,че в България банките вече ще им вземат по 2 лв,$2 или 2евро всеки месец и почти никаква лихва...Когато разберат ще има отлив от инвестиции.
29
0
 
0
 
! Отговори
Бесен преди 6 години
26 анонимен . Какво знаят по добре твоите
28
5
 
12
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
"Ние храним майките и бащите на предателите с осигуровките и данъците , защитаваме ги от ромски мародери.."точно ти едва ли някого храниш, сигурно теб те хранят...вашите или социалните...ти ако "хранеше" някой немаше да висиш и да драскаш тук
27
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко пари е дала българия за да се изучат тези гастарбайтери не се отчита. Като се тегли чертата сигурно ще се окаже че по добре да не са се раждали.
26
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние храним майките и бащите на предателите с осигуровките и данъците , защитаваме ги от ромски мародери..
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23моите знаят по-добре от твоите
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще е само временен ефект.От една страна децата на емигрантите нищо няма да ги свързва с България, от друга с времето емигрантите ще намаляват, защото и самото население се топи бързо.А, както каза някой , когато починат възрастните и няма да се пращат пари повече!А, за бизнес в БГ не може да се говори, всичко е отклоняване на средства или мутренски тип "бизнес",шуро-баджанащина и далавери. Изчанчена работа - викате му "бизнес'' , но НЕ е!!!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като Ви Спрат "програмките" от Европа и ако емигрантите спрат да пращат кинти -Ко'праим !?!?Само на данъци и такси ли ще е караме ?!?

Спонсорирани публикации