Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост

КНСБ настояват за ежегоден ръст на заплатите с между 100-150 лева
165
Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост
Снимка: Dnes.bg

За ежегоден ръст на заплатите на всички работещи с между 100-150 лв. настоява КНСБ.

"Основният проблем на България е дълбоки неравенства, бедност, несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти. За по-високи доходи синдикатът ще се бори чрез всичките си 6800 организации.

Той постави и цел – постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството "Борисов 3", което по думите му да накара българите да се почувстват част от "богатия клуб на ЕС, а не неговия заден двор и периферия".

За да стане това от синдиката са пресметнали, че БВП трябва да расте със своя максимален потенциал годишно - между 4.5-5.5%, а инфлацията да е умерена – до 2%.

Пламен Димитров каза, че на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20-24 стотинки отиват към средната работна заплата. В нормалния свят половината отива към бизнеса, другата към труда, обясни той.

Любен Томев посочи, че синдикатът настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата от догодина и последователното й нарастване на 800 лв. до средата на 2021 г. при средна работна заплата от 1700 лв.

Пламен Димитров каза още, че ако от 15 млрд. лв. печалба след облагане във фирмите за миналата година само 20% - 3 млрд. се преразпределят, ще се постигне 15% увеличение на всички заплати на работещите в България.

Димитров каза още, че където има колективни договори, доходите са по-високи с 12-15% от фирмите, в които няма, което показва, че колективното договаряне носи по-добро преразпределение на доходите и трябва да бъде правно гарантирано и защитено.

От синдиката изчисляват, че за повишаване на работните заплати на заетите в системата на бюджетна издръжка са необходими 80 млн. към Бюджет 2017 и близо 920 млн. лв. към бюджета за следващата година.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха ръст на възнагражденията от 20% (100-120 лв.) за работещите в училищното и детско здравеопазване, за което са необходими малко над 20 млн. лв., както и повишение от 10% (70-150 лв.) в Спешната помощ, психиатричните болници, РЗИ и др.

Според КНСБ в централната и местната администрация ръстът трябва да е с 25%, за което са необходими приблизително 575 млн. лв.

В сферата на земеделието стана ясно, че 90% от работещите в Агенцията за борба с градушките са на минималната работна заплата за страната. В Селскостопанската академия 1230 заети вземат минималното възнаграждение. За да се увеличат заплатите с около 100 лв. за догодина са необходими 25 млн. лв.

КНСБ и Съюзът на артистите също искат ръст на разходите за персонал с близо 19 млн. лв.
Във висшето образование според синдиката заплатите трябва да се увеличат с 10%, а за млади преподаватели – с 20%.

От синдиката "Огнеборец" пък поискаха близо 277 млн. лв. за увеличение на заплатите с 25% от догодина, което означава ръст от 200-250 лв. Остават обаче исканията увеличение да има още от тази година, за което униформените излязоха на протест на професионалния си празник 5 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Залагам повече на хлеба,ама то щом основното ти е слабо.Повече да ядат Боко Тиквата и компания.Да ядат, да ядат, та да п....т.
15
0
 
19
 
! Отговори
политик преди 6 години
За хората с власт престъпленията са дело на другите.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно борбата с ниската производителност на труда започва с рязко оскъпяване на човешкия труд за мутрата-бизнесмен. Затова вдигането на минималните заплати е хубаво начало, но не е достатъчно.Казано по друг начин, за да накараш един работодател да използва машини, а не нискоквалифициран ръчен труд, трябва държавата да направи човешкият труд много скъп за работодателя. В България се прави обратното - под предлог, че така продукцията ни ще е конкурентноспособна, се заплаща мизерно,а не е така
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Минималната заплата е ниска, просто защото в България има МНООООООГО матрял, който НИЩО НЕ УМЕЕ, няма квалификация и не става ЗА НИЩО!..че то т.н. работодатели, не могат да свръшат и 10% от работата на "служителите си", просто защото нямат техните умения, защото са "учили" за меринджеи, за "управленци", а два пирона не могат да забият!аз на тяхно място бих се чувствал страшно уязвим - утре ако хората ми кажат - "еВи си майката", съм "жив умрял"
12
10
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Не съди по себе си, за другите. В света, процентът е основен, а не твърдото заплащане.
11
2
 
31
 
! Отговори
друго мнение преди 6 години
Цитат:Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост................нов цитат но на Софроний Врачански ...- "Робството е от глуповина и невежество". Ние сме ***, затова избираме *** и корумпирани, нагли и алчни, безкрупулни управници. Затова сме на това дередже. Избираме Бооко Тикваата, защото , цитирам мои приятели: бил забавен; борел се срещу мафията; само който е мафиот може да победи мафията; имал външен вид; действувал твърдо.... е не сме ли ***?
10
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ИТ сектора съм.Начинаещ, ама абсолютно начинаещ тестер, без особени умения, освен желание за работа, английски и компютърна грамотност, може да започне на 1000 лева чисто. Но няма хора.Ниско е образованието, там е проблема.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Процент, а не 100 лвПроцент, а не 100 лв==предложи ли ти някой % или "бонус при постигнати резултати"- знай, че се готви да те прецака! Важно е каква е "твърдото" заплащане, защото е сигурно и дали то, отнесено към работата е адекватно. "процента" е залъгалка и измама, и трябва да е само като "добавка, екстра", но не и основно перо от дохада
8
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нискоквалифицираният труд в България е изкуствено надценен с тия минимални работни заплати.Но нищо, има решение - масови уволнения и това което сега правят 5-има общаци, ще го правят 3-***.Иначе технически инженери се налага да си внасяме от Германия за по 4000 евро, и пак няма.Да го духат синдикатите!
7
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я не съм културен като Сидеров, ама съм пущил брада и съм забулил жената. Ако бием некой каурин още по добре. Стига за мастика и кибапчета. Верно, трябва да бием главата о цимента, ама кво да се прави, бизнес!
6
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя комунодебил не може да разбере най-елементарното нещо на света.Цената се определя от търсенето и предлагането. Цената на трудът също.Минималната заплата е ниска, просто защото в България има МНООООООГО матрял, който НИЩО НЕ УМЕЕ, няма квалификация и не става ЗА НИЩО!Иначе за програмисти, лекари (добри в частни клиники) или вискоквалисфицирани инженери, финансисти има заплати по 5 бона и ПАК НЯМА КАДРИ.Ние сме държавата на сервитьорки, продавачки на *** и общаци.
5
23
 
16
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
На който му сече пипето печели добре и в България. Няма нужда нито от първоначален капитал или кредит. Основаваш партия. Ставаш "десен, ляв" или "патриотин" и усвояваш партийните субсидии. Ето Волен беше беден журналист. Сега сигурно щеше да пише в някое сайтче да изкара за една туба бира и два кренвирша. Но направи партия, припечели добре и си има семейство, дете и телевизия даже.
4
8
 
3
 
! Отговори
Процент, а не 100 лв преди 6 години
Принципно да се искат абсолютни суми за повишение на заплатите за години напред е порочно. В такива случаи се работи с проценти - примерно искаме всяка година средната заплата да се вдига с между 10 и 15%. Ако средната заплата е 800 лева, това прави между 80 и 120 лева увеличение, но ако средната заплата е 2000 лева, увеличението трябва да е между 200 и 300 лева, а тук говорят за средна заплата от 1700 лев в близките няколко години.
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Падане на валутния борд и нов заплатен борд вързан към германските заплати и цени.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а кметът на община Симитли не знам какво да му се случи.не си е оправил водопроводите, по съседните села пренасочва водата, няма вода от снощи,спира си я,когато иска,без да предупреждава
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото е депутатската заплата а не средната. В частния сектор трябва да е по-висока от депутатската.