Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!

Половин милион българи отскачат до друг град, за да се трудят
Обновена: 24 юли 2017 09:35 | 24 юли 2017 09:30,
253
Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!
Снимка: flckr

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лв. на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса.

"Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.", обяснява пред "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай, че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв.

Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30 – 40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня.

"Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата", твърди още Николчева. Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд. Затова фирмите около София търсели служители в райони с по-висока безработица като Самоков и Ихтиман.

Според изчисления на синдикатите около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната.

Най-много мобилни работници има в Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч. Препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 години и 55 години. В последните години обаче броят на дамите, които търсят препитание в друго населено място, се увеличава.

Две трети от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. Всеки пети мобилен работник пък е висшист, като повечето от тази категория са жени. Вътрешните мигранти се трудят предимно в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта.

Данни на Агенция по заетостта пък показват, че през първите 6 месеца на годината без работа са останали 5526 такива служители. За да се стимулира наемането на работници от други градове от есента държавата ще дава по 200 лв. на всеки безработен, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си. Тези пари могат да се използват за наем, сметки за ток и вода и такса за детска градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
17
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Разликата е че на тия от Перник и не им намират, а си намират сами. А за баща ти дори, ама да стигне е да работи контрольор сигурно е много изпаднал и не умее нищо. Аз самият съм от Перник. Работя в София в строителството. Пътувам по 3 часа на ден общо. Взимам 1600 лв, но работя по 10-11 часа на ден. Около 250 лв ми отиват за път.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой няма лида зададе елементарния въпрос защо се стигна до там, че концентрацията на източници но доходи е само в големите градове ито не всичкиИ защо стана така че работнсите места, свързани с технологиите, са най-високо платени?Аз не разбирам, защо чисто човешките потребности и работните места, на които се произвеждат стоки и услуги за тях, станаха или малко или ниско доходни.Ще го кажа по-просто ако си робот не ти трябват дрехи, дом, лекарства, храна. Но това е най-доходоносната работа
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната статия срещу средната класа. Бедни и богати. Или богати имигранти, както ви харесва.
48
1
 
25
 
! Отговори
Изумен преди 6 години
"Тези пари могат да се използват за наем, сметки за ток и вода и такса за детска градина." Ми да - все пак цели 200 лева са, ше стигне и за почивката на море.
47
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата ми е на 6 към от дома. Сменям две превозни средства - автобус и трамвай. Стига м за 40-45 мин в посока. Взимам 830 лв чисти. Не се чувствам богат. При това никак.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За да се стимулира наемането на работници от други градове от есента държавата ще дава по 200 лв. на всеки безработен, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си."аз и сега работя до 50 км, само трябва да си сменя постоянни адрес с нещо около Сф, това го уреждам веднага, ама всеки месец ли е или е еднократно?
45
2
 
18
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
От бюрото по труда бяха намерили някаква работа на баща ми, като контрольор. Още една - обаче да пътувал до Перник, за да работи :D Значи, на тия от Перник им намират в София, а на него да ходи в Перник?! И после защо бил отказал... Освен това, той е майстор, сравнително добър, бих казал от лични наблюдения, с образование, обаче те му намират работа като контрольор, или го карат да работи в Перник? ХАХАХАХАХАХ! Успех!
44
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44Изхвърляш се. 1800-1900 покриват всички нужди, че и остава. При семейство с едно дете.
43
3
 
13
 
! Отговори
бивш преди 6 години
поздрави от Дойчланд :) бъдете живи и здрави .
42
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си в София и не взимаш поне 2 бона си социално слаб. И то при положение че нямаш деца.
41
3
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Проблемът е лесно решим. Сега е момента, да доинтегрирате Етноса, или да интегрирате стотиците инженери, конструстори, софтуерни спициалисти, по бежанските центрове.Опитайте? Може да се получи? Ако не-втори вариант-удвояване на обещаваните суми, а новия джип, новото Бентли, или екскурзията с любовницата до Малдивите ще почака.
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера четох, че се задава нова криза с мигранти. Да ги настаняват в района и да им дават заплати по 1000 лв. Днес в друг вестник пише че наемите се вдигат и като им гледам графиките 1000 лева само за наем и консумативи на гарсониера не стигат. Господа тарикати работодатели мигрантите са вашето спасение те могат и по 20 човека в една стая да живеят. Дерзайте с тези хубави заплати.
39
0
 
29
 
! Отговори
jena преди 6 години
Аз пътувам само на 5 км разстояние в София до работа за 25 минути. Много ми е интересно как 25-30 км се пътуват за 30 минути. Вие сериозно ли? Със скорост 100 км/ч? То само докато излезеш от София може да ти отнеме час в трафика...
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътуват с километри за работа ама получават хиляди.За 600-700 лева да пътуваш по 80-100 км дневно просто няма смисъл.
37
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатата напълно стига за цял месец, ако не се яде всеки ден
36
3
 
39
 
! Отговори
Ех тези работодатели преди 6 години
През 2016 година Европейския съд по правата на човека е признал времето за път до работата като част от работния ден. Нашите работодатели пак се изказват неподготвени!
35
29
 
6
 
! Отговори
Стегнете се преди 6 години
Говорим за СОФИЯНЦИ,а не софийски жители за какви наеми и квартири ми говорите.И 1000лева е добра заплата за вас които нямате никаква специалност и сте боси в който и да е занаят.Почва се с малко и ако си кадърен и тлудолюбив ще просперираш.А тия,,философи" гдето лежат и хленчат пред клавиатурата ,нищо не са захващали и ИСКАТ 2-3хиляди! За какво бе юнаци?Кой си? Какво можеш?По цял свят се пътува с километри до работата.Само невръстният лиг.льо не може.Поколение без мозък и хъс.Тате носи мамамеси
34
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1500 лева минимална работна заплата е истината! Само че държавата няма пари да си изгради икономиката, културата, да предложи социалните привилегии, няма средна класа, заради грабенето на разни червени и дебеловрати престъпници!
33
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е най-отвратотелното място за живеене, че а и заплатите не са такива, каквито ви лъжат. В масовия случай се работи за 650 до 900 лв. Софиянец съм и вече едвам издържам и май и аз ще си бия камилите, нищо че вече съм на 48.
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 км са 30-50 мин., което е нищо при добра транспортна инфраструктура.Е, трудно се намира работа на 10 минути от дома.(и то директорска)