Газовата асоциация съди КЕВР, пита за цената на газа

Асоциацията оспорва методиката на регулатора
5 сеп 2017 15:30, Миглена Иванова
3
Газовата асоциация съди КЕВР, пита за цената на газа
Снимка: архив, БулФото

Българската газова асоциация е завела дело във Върховния административен съд срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради новата методика за формиране на цените на природния газ, съобщават от организацията.

Още по темата

Асоциацията оспорва включването на компонентата "задължения към обществото" в цената, която плаща потребителят. Според нея това е необосновано "пришита" компонента от енергийния регулатор.

Увеличаването на крайната цена на природния газ за потребителите пречи на развитието на газовия сектор в страната, аргументират се от Българската газова асоциация.

Организацията пояснява, че добавката "задължения към обществото" е направена заради директива на Европейския съюз (ЕС) от 2014 г., за да вмени на енергийните предприятия определени задължения по сигурността на снабдяването, защита на околната среда и енергийната ефективност. Тези разходи обаче не би трябвало да се прехвърлят в тежест на крайния потребител, както е направено в момента, се подчертава в съобщението.

Организацията настоява добавката да отпадне от наредбата за модела за формиране на цената на природния газ.

Експертите предлагат и съответни нормативни промени в три закона, за да се коригира проблемът с необоснованото завишаване на цената на газа за крайните потребители – Закона за енергетиката, Закона за устройството на територията и Закона за обществените поръчки.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: природен газкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най голямата добавка е задължения към путин.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам какви квартални съвети има в герб че в ловеч тая ще събира кварталния съвет да не сме се върнали 30 години назад бе какво е това комунизъм
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такса "Задължения към обществото" е васалност към НЕК и договорите и с крадливите партии, и американските централи

Спонсорирани публикации