Ходовете на политиците – все по-важни за инвеститорите

Експерт: Някои компании започват да изместват цели държави
29 сеп 2017 11:30, Бойчо Попов
0
Ходовете на политиците – все по-важни за инвеститорите
снимка: Ройтерс

Промени в посока към промяна на лихвената политика и на Европейската централна банка (ЕЦБ), и размествания в настроенията за паричната политика в САЩ, което очаквам до края на годината, неминуемо ще окажат влияние върху капиталовите пазари, каза в интервю за Investor.bg Андрей Стойчев, член на Управителния съвет и главен дилър на DeltaStock.

По думите му изминаващата 2017 г. определено е поредната година с ръстове и най-високи нива на водещите индекси в САЩ, пък и в Европа. Международните пазари обаче бяха белязани и от не един световен конфликт. Според него обаче хоризонтът на инвеститорите би трябвало да е малко по-дългосрочен и да не се влияе от моментни движения на пазарите.

„Цикълът на пазара и като цяло на икономиката говори, че нито един актив, било то акции и индекси, имоти или други инвестиционни инструменти, не се представя винаги по един и същи начин. Разговори за промяна на лихвите в САЩ и опитът за разместване на пластовете в ЕС и еврозоната, покрай новите политици в лицето на Макрон, оказват голямо влияние на пазарите и инвеститори, трейдъри и спекуланти внимават изключително много в тази посока. Ситуацията започва да се променя и всички все по-внимателно следят ходовете на политиците“, коментира финансистът.

Като определящи за движенията на пазарите той открои напрежението между Северна Корея и САЩ, което също води до сътресения на капиталовите пазари, кризите в Близкия изток, които влияят на петрола и на цели икономики, противоречията между европейските автомобилопроизводители.

„Всички тези миниконфликти влияят директно на пазарите. В същото време някои компании започват да изместват цели държави, защото са наистина огромни, като Google, Facebook, Apple, BMW – те наистина имат страшно много влияние“, коментира Стойчев.

По думите му все повече хора инвестират на капиталовите пазари. Според него не можем да подминем и ръста, който наблюдаваме на локално ниво на пазара на имоти. „Проблемът там е, че пазарът на имоти не е толкова ликвиден, а инвестицията носи немалко рискове, както и по-високи разходи, което го прави не толкова атрактивен. От друга страна, инвестицията в имот изисква притежаването на голяма сума пари“, смята той.

Какво мисли Стойчев за възхода на криптовалутите вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари