Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а

Анкета сред фирми от АИКБ показва очаквания за ръст на продажбите
Обновена: 13 окт 2017 16:37 | 13 окт 2017 16:35, Веселина Йорданова
87
Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а
Снимка: архив, БулФото

54% от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто максималният осигурителен доход трябва да е 2600 лева. Това показват данни от анкета сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по подготовката на бюджетната процедура за 2018 г.

Данните бяха представени пред журналисти от председателя на АИКБ Васил Велев и от Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ.

Над 70% от компаниите от асоциацията декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството.

Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Велев заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред и средносрочната перспектива е същата, и не са потребни никакви извънредни мерки.

От работодателската организация не подкрепят увеличаването на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност" както като абсолютна стойност, така и като относителен дял спрямо БВП. Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в ефективността й, заяви Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ. За нас е важно да има ръст на средства в бюджета за образование, изтъкна той.

АИКБ настоява още да се видят в бюджета разчети, които недвусмислено показват развитие и реализация на реформи в здравноосигурителната система. От организацията искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати "източването" на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни хора.

АИКБ смята, че растежът на икономиката през 2018 г. ще е между 3,8 и 4,2 на сто, каза Радев и допълни, че този ръст ще е въпреки политиците и изрази надежда те да не пречат на бизнеса.

Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система, коментира той, цитиран от БТА.

От АИКБ се надяват в бюджета за следващата година да се запази тенденцията за поддържане на дела на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, под 40 на сто. Отдавна по-внимателно изработване на бюджета като прогноза позволява да се залагат неутрални бюджети - без излишък, но и без дефицит, коментира Радев.

Работодателите изразяват подкрепа на данъчна стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и изменение на равнищата на осигурителните вноски за догодина в рамките на договореното между социалните партньори и държавата.

От работодателската организация посочват, че догодина безработицата ще се понижи до 6,2 на сто. Същевременно от АИКБ отново предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта, особено на нискоквалифицираните кадри, би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време /така наречените "класове"/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терминал 2! За Бога, братя, НЕ робувайте за бг работодатели!!!
19
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветвам работоебателите да започнат да се интересуват от роботика, защото много скоро освен роботи няма да останат други за работа за тея жълти стотинки!
18
1
 
58
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Правят анкета сред работодателите, а правят ли анкета сред работещите на МРЗ?МРЗ отдавна трябваше да стане 700-800лв. Някой съобразява ли се с цените на стоките, услугите, здравеопазване, електроенергия и пр?
17
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черни роби в собствената си страна- по- добре бял роб в чужбина, а скоро ,,работоебателите" ще сърбат попарата, които сами си забъркват
16
3
 
42
 
! Отговори
Covent Garden преди 6 години
Ахахаха, амчи таз "заплата" я вземам за няма и 2 дена бря "бизнисменити", яд ме е на тези които са останали в територията и им робуват за тези "заплати"!
15
6
 
33
 
! Отговори
работоебател преди 6 години
Ще ви плащаме колкото ние кажем.Заради вас не мога да си купя "теслата" .Аз мисля за природата и въздуха.
14
6
 
56
 
! Отговори
Teo преди 6 години
Аз искам да попитам що е то максимален осигурителен праг. Къде се е чуло и видяло, богатите да стават по-богати и това да е стимулирано по толкова брутален начин от държавата. Значи този, който получава 460 лева ще има данъчна тежест 33.6 процента върху ЦЯЛАТА сума, т.е. 311 лева, а този с 5000 лева заплата ще плаща данъци върху първите 2600 а останалото в джоба - т.е. реално данъчната му тежест ще е към 18%! Ето тази гад_ост трябва да се премахне незабавно. Това никъде го няма!
13
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната заплата (МРЗ) трябва да е 800 лева, а максималният осигурителен доход трябва да е 10 пъти МРЗ. Сегашното е уравниловка.
12
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 10г на нископлатена работа в магазин заплатата беше ~500, сега след 3 мандата мутрите ще я правят 460.евалата
11
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради такива капооти, ще стигнем европейските заплати след 360 години. Изчислено е!
10
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагли и безочливи ***, заслужават повсеместен бойкот и парализиране на държавата
9
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, а да питам работодателите, които са бизнесмени, с такива заплати как очаквате да ви се увеличат продажбите, респективно-печалбите!?Мерси!
8
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам АИКБ да се закрие и забрани със закон, а всичките ѝ председатели и прочие да бъдат вкарани в затвора поради упражняване на геноцид върху народа.
7
2
 
81
 
! Отговори
1 преди 6 години
А не искат ли,работодателите,през 2018година,да не плащат заплати,и да им работим за слава.
6
2
 
64
 
! Отговори
до 1 и 5 преди 6 години
Аз предлагам ,да насрочим дата и всички вкупом да мигрираме!Вече сме го правили 2 пъти в историята си,опита го имаме.
5
1
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България скоро ще се обезлюди!
4
3
 
71
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Глупости!Работникът всеки месец да дава на работодателя си поне по 500лв и да му целува ръка по време на даването.Смятам, че така би било най-справедливо и честно.
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да е една паница боб.Новите чорбаджии по стиснати и от старите.Само Румен Радевци иначе в тази държава.
2
2
 
66
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Тия правят ли връзка с главния си мозък или алчността им пречи?
1
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При 460 лева още повече хора ще избягат в чужбина.

Спонсорирани публикации