Лозята у нас – 600 хил. дка, изнасяме 64 млн. литра вино

Министър Порожанов заряза лозя навръх Трифон Зарезан
14 фев 2018 19:42, Анисия Иванова
17
Лозята у нас – 600 хил. дка, изнасяме 64 млн. литра вино
Архив: Булфото

Лозовите масиви в страната са вече над 600 хиляди декара, каза днес във варненското Белоградец министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който навръх празника Трифон Зарезан участва в ритуал по зарязване на лозята.

Той уточни, че ежегодно България изнася по около 64 милиона литра вино. Конкуренцията на този пазар е изключително голяма и би било добре страната ни да рекламира повече своята продукция, каза Порожанов. Той допълни, че избите у нас са над 300, като продукцията на повече от 200 от тях е с изключително високо качество.

Продължава действието на програмата за преструктуриране на сектора, по която ще бъдат отпускани по 26 милиона евро годишно до 2022 г., каза още министърът. Той отчете, че през миналата година по това направление са сключени 123 договора за близо 50 милиона лева.

Порожанов каза още, че на 12 март предстои да се проведе първата кръгла маса, на която ще бъде дискутиран потенциалът на винените маршрути по реките Места и Струма. Той припомни, че проектът за набелязване на такива маршрути се реализира съвместно с министерството на туризма.

По думите му са очертани 12 пътеки, които трябва да привличат чуждестранните любители на вината. Министърът допълни още, че предстои маршрутите да бъдат вкарани в каталог, с който ще разполагат и турагенциите в страната, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХАНе знам, какво означава тази дума, но поляците, като народ, далеч не се ограничават само с мазачи и зидари на минимални заплати, които пият евтини *** от картонени кутии.
15
2
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 6 години
До АнонименИма ли причина, да предпочета някое евтино италианско за 1-1-5 евро бутилката, пред което и да е родно ?ЗАЩОТО СИ АХМАК! Приятели поляци много харесват българското вино - само такова си купуват :)
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До комунистАма само едно не разбрах - Според теб, колко реалистичен е бил тоя индекс ? В смисъл - страна в топ 10% от света и след една година - БАМ ! Право в земята. След има-няма 5 години - БАМ ! Луканова зима, инфлация и толкова много мутри, че да се чудиш, откъде изкочиха толкова много борци в тая малка страна. Не казвам, че нашата импелментация, на демокрацията е нещо прекрасно и по-добро от предходното, ама ... как стават тея работи ?
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До комунистНормално - паза се отвори и хората имаха достъп до истински и качествени продукти, които са правени от осмо поколение винари в собствените им изби, със собствените им грозде, дощло от земята на дедите им. Нещо, което комунизма, никога няма да разбере ...
12
4
 
4
 
! Отговори
комунист преди 6 години
До 11Е, ти разбираш! Щом се позоваваш на Гугъл вземи се разрови и виж на кое място сме по Индекс на човешко развитие през 1988 - 27 мо и сега - 59-то. Взеха да крият информацията преди 1990, но пак се намира. След 30 години демокрация още не може да стигнем показатели на развитие на България от Тошово време!
11
4
 
6
 
! Отговори
До комуниста преди 6 години
Големият износ беше за СССР ,за без пари.Изнасяхме но валута-йок.Е гати търговията .Че и златото ни взеха не стигаха само плодовете гроздето и консервите.То за това и фалирахме.Виж отчетите на ЦК за икономиката в Гугъл за да проумееш истината.те вече не са тайна.За това бай ти Тошо каза че социализЪма е недоносче ,,Всичко което ви казахме за социализма все едно църния дявол ви го е казал"-Т.Живков пред Политбюро.Тогава спряха да ни бръснат за слива ,та до днес!Крушата си има опашка-казва народа.
10
2
 
3
 
! Отговори
алхимик преди 6 години
Правя вино по поръчка за жадните туристи на онинклузив.Наздраве !
9
3
 
6
 
! Отговори
комунист преди 6 години
Сега изнасяме 3 пъти по-малко вино от времето на бай Тошо!Никой не ни бръсне за слива! България е просто пазар. Това беше и целта
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли причина, да предпочета някое евтино италианско за 1-1-5 евро бутилката, пред което и да е родно ?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изнасяме бая вино на прах .
6
2
 
3
 
! Отговори
Ей Спиртов преди 6 години
На такъв като теб могат да пробутат и такова ,от 2,50 литъра .В пластмасово шише.Ценителите,производителите и пиячите знаят кое как е.Недей пубере на краставичар краставици да продаваш.
5
1
 
7
 
! Отговори
До 2-Гледащия преди 6 години
Кое ти е ясно бе.....оКато гледаш,къде гледаш по телевизията лиКакви баби в днешно време ? Знаеш ли как се оре ,загрибва,пръска,подрязва и тори в днешно време.Аман от разбирачи по всичко.Учи за матурата и не се изказвай неподготвен.Ако имаме нещо свястно то това е лозарството и винопроизводството.Като порастнеш ще видиш и ще разбереш.
4
1
 
5
 
! Отговори
Спиртов преди 6 години
Виното от грозде ли го правят ?Или като мият бъчвите и бутилират ?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
T.e. използват и грозде, така ли? От тези декари, колко са десертно грозде и колко се използват за ракия? Научихме се и ние от запада на разни хватки.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам какви каталясали баби работят по лозята,работата за напред ми става ясна !
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мижаво количество преди сме изнасяли много повече.

Спонсорирани публикации