Какво и как да се строи в София? Трябват ясни правила!

Арх. Здравков: Ситуацията на полузаконност пречи на всички
Обновена: 28 фев 2018 12:23 | 23 фев 2018 20:16, Екип на Investor.bg
10
Какво и как да се строи в София? Трябват ясни правила!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ситуацията на полузаконност в строителството пречи на всички, смята главният архитект на София Здравко Здравков. Според Здравков липсата на ясни регламенти какво и къде може да се строи и с каква височина е причина визуално сградите да не изглеждат добре.

Нуждаем се от специални регламенти и работим за промяна на съществуващите правила, които да създадат яснота и спокойствие в бизнеса, каза още той по време на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net.

Според него след реконструкцията на "Граф Игнатиев", която ще започне през юни, се очаква инвестиционната активност на централната улица да се увеличи. "Важно е да не изпуснем нещата от контрол, както се случи на бул. "Витоша", предупреди той.

Арх. Здравков напомни, че София има специален статут на столица и той дава възможност да се изградят специфични правила и норми. По думите му концентрацията на инвестиции и на население в София е изключително голяма.

"До 2050 г. една трета от населението на България ще живее в София, но според прогнозите дотогава то ще намалее с още един милион души. Няма да постигнем демографски бум, но строителството е усилено", каза арх. Здравков.

Според арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България Законът за устройство на територията е изчерпан и е необходимо изцяло ново законодателство в планирането и строителството.

По думите й в момента съществува свръхрегулация на процеса на строителство с 50 закона и 400 наредби, а процедурите за устройство на територията са много тежки и бавни. Според арх. Бакалова са необходими категорично дефинирани правила, тъй като в момента съществува много субективност в прилагането им.

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
категорично сьм против небостьргачи в люлин ние сега не можем да дишаме а какво остава с високото строителство и свьрзването с индуст зона на божурище едно дьрвоне е посадено покраи околоврьсния пьт да изолира шума и прахоляка от наи близкитеблокове
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твоя селски данък изобщо не отива в София, а напротив, София генерира данък за твойто село, където и без това никой не работи, освен с устата. Аре прочетете малко преди да cepeте глyпocти!!!
7
3
 
2
 
! Отговори
ДО тнт 4 преди 6 години
Инвестирането в малък регион като град София е много по лесно отколкото да се прави в инвестиция за цялата държава, разликата е в 100 пъти , но с тази инвестиция покриваш половината население,стига то да иска да се пресели там.Но ако не искаш да живееш в София ,твоя данък отива за София, така че е хубаво най малко да видиш за какво си инвестирал данъка си.Е ако живееш извън България вече не си в тематиката.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"До 2050 г. една трета от населението на България ще живее в София, но според прогнозите дотогава то ще намалее с още един милион души. Няма да постигнем демографски бум, но строителството е усилено", каза арх. Здравков.КОГА АРХИТЕКТ ОПРЕДЛИ СОФИЯ ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И КАК 2050г. СИ МИСЛИ, ЧЕ ЩЕ ИМА БЪЛГАРИ! ДА СТРОИ ЗА ШВЕДИ И БЕЖАНЦИ БУНКЕРИ ПО ДОБРЕ ЕЙ ТОВА Е ДОБРА ВИЗИЯ ЗА СТОЛИЦАТА!!!!
5
0
 
7
 
! Отговори
Иии преди 6 години
Ами тия разрешителни трябва да се раздават от един единствен орган, който да спазва визията на улицата и квартала, а не всяка община да лaпа рушвети и да се строят грозни блокове в май-различни цветове!
4
0
 
8
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Щом е заложено една трета от населението да живее в София,значи мисленето е тотално объркано. Създаването на работа и добри условия за живот извън столицата е изход от сегашния хаос. Вместо да се създават облекчения за всички,които са извън София се мисли пак за дребни нещица. Няма кой да разбере,че в София вече не се диша и е пренаселен град от Третия свят.
3
4
 
5
 
! Отговори
Григор преди 6 години
За кой да гласувам, заония, мкоито сдават властта само с кръв и всеки път спират еврофондовете ли?
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста квартали се разсипаха с презастрояване и нема оправия.... Разбира се виновна е общината, и най-вече корумпетата които работят там от квотата на герб, защото тия разрешителни не ги е издал арменския поп. Ето един пример за големите вреди които нанася корупцията на обществото! От друга страна защо хората и малцинствата гласуват за тях е ясно... Изобщо нема оправия.
1
2
 
10
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Архитект е нещо като художник. Софиянци трябва ви инженер.

Спонсорирани публикации