След турската лира потъна и еврото. Защо?

Безпокойството е за европейски банки с дейност в Турция
13 авг 2018 11:15, Елка Василева
149
След турската лира потъна и еврото. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Еврото потъна до най-ниското равнище спрямо долара от юли 2017 година на фона на безпокойствата за европейски банки с дейност в Турция, където лирата поевтиня с над 20% спрямо щатския долар.

Още по темата

След като потъна до рекордно ниската стойност от 7,24 лири за един долар в ранната търговия днес, турската лира намери известна подкрепа в изказването на министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който обяви, че правителството е изготвило икономически план за действие за успокояване на инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

От началото на годината лирата е изгубила около 50 процента от стойността си, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Еврото понесе силен удар в петък след публикация на в. "Файненшъл таймс", че Европейската централа банка (ЕЦБ) има все по-големи опасения за някои европейски кредитори, най-вече испанската BBVA, италианската UniCredit и френската BNP Pariba, тъй като те са сред банките в еврозоната с най-голяма дейност в Турция.

Южноафриканският ранд и мексиканското песо също отслабнаха спрямо долара.

Обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп увеличение на митата за турска стомана (до 50 спрямо досегашните 25 на сто) влезе в сила тази сутрин в 04.01 ч. по Гринуич (07:01 ч. българско и турско време), информира ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: турска лираевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
17
 
! Отговори
Sasht преди 5 години
Amerika udari na kamyk. Turciq ne e libiq ili afganistan ili iran.
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 95минималната заплата е 2029 лири бруто, нето е към 1600 лири, 1,2 лира е хляба ама от 250-300 грама
84
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя Турция сама се срина, .Къде видя сриването на Турция?
83
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лихварите удариха на камък в Турция. Да ходят да стрижат други овчици...
82
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 555Тя Турция сама се срина, това просто е един от поредните трусове през последните 2 години и може да си сигурен че до края на годината ще има поне още 2-3 подобни труса, ама ти продължавай да вееш знамената по митингите на Ердоган
81
4
 
14
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
Хляба е една лира на повечето места. На някои места е 1.25 лири. Бензина е 5.5 лири. Минималната заплата е 2348 лири.
80
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С лирата си заминава и Америка от Турция. Ердоган пак победи.
79
10
 
27
 
! Отговори
555 преди 5 години
Няма как да сринат Турция. Тя е прекалено силна вече и с прекалено голямо влияние. Ето Русия обяви, че делегацията и заминава за Анкара за да започнат да търгуват с други валути, а не с долари. Катар подкрепи турция, Италия подкрепи турция, Германия подкрепи Турция. Всеки вижда че това е една долна спекулация.
78
16
 
11
 
! Отговори
u4en преди 5 години
Има ли още съмнения - АМЕРИКА е ВЕЛИКА...ДОЛАРА е велик....икономиката на САЩ + демократичните ценности правят САЩ 1 ..а ТУРЦИЯ след СРУТВАНЕТО на лирата й . ще поканят Ив.Костов и Мур. Радев да им оправи икономиката и пак да дръпнат напред ! Сега съветник във турското правителство е Рум. Гечев .от БСП разбира се !
77
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хляба в Турция отдавна не е една лира пич, една лира е малкото хлебче за снадвичи.Малкото хлебче за сандвичи е безплатно по заведенията. На много места в Турция има хляб по лира.
76
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе ще закрепат положението на около 6,6-7 лири за долар, и така около месец до следващия трус, проблема е неадекватното управление, изхвърлянето с никому ненужни супер дупер мега проекти, гоненето на инвеститрите и най-вече пуснатата от ердоган печатница за пари преди изборите, а иначе може да си вика всякакви глупости
75
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган пак надцака лихварите. Хахаха
74
3
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Курсовете трябва да са бвп в злато минус дълговете, всички други стойности са политика и нагаласянка. Ако сащ нямат 800 бази по света и 1000 нпо та, какъв ли щеше да курса на долара спрямо еврото? Тема за размисъл. Отговора е яснен. В такъв случай всички да направим бази по света за силна валута, това е истината, която нито един генни икономист няма са ви я каже. Всичко е политика, икономиката е следствие, не обратното.
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82хляба в Турция отдавна не е една лира пич, една лира е малкото хлебче за снадвичи
72
9
 
20
 
! Отговори
999 преди 5 години
ТУРЦИЯ ВЕЧЕ СЕ СПОРАЗУМЯ С УКРАЙНА,РУСИЯ,КИТАЙ И ИРАН.ЗАПОЧВАТ ТЪРГОВИЯ В НАЦИОНАЛНИ ВАЛУТА!КРЕМЪЛ ПРЕДИ БРОЕНИ МИНУТИ НАПРАВИ ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ СТРАНИ - ДА ОСТАВЯТ ДОЛАРА И ДА ЗАПОЧНАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ВАЛУТИ!КРЕМЪЛ С ПРИЗИВ КЪМ ОПЕК.ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ДОЛАРА В ИЗНОСА НА ПЕТРОЛ!КРЕМЪЛ ЗАПОЧВА ДА ИЗПОЛЗВА ЕВРО И ЙОАНИ!ТОЕСТ КАЗАХ ГО!КРАТКОСРОЧНО ЩЕ УДАРЯТ ТУРЦИЯ!НО В СРЕДЕН И ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН - ЗАПОЧВА СРИВАНЕТО НА АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЯ !ЧЕСТИТО НА ТРЪМП!
71
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лирата поевтинява, но хлябът пак си е една лира, а бензинът пет. Куроетите са пълни, а Турция изнася като бясна. На кой му пука колко е доларът?
70
9
 
14
 
! Отговори
999 преди 5 години
РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ИСТИНАТА,ЧЕ:ТУРЦИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНА,ГЕЗИ ПРОТЕСТА БЕ АМЕРИКАНСКА ИЗМИСЛИЦА!КОРУПЦИОННИЯ СКАНДАЛ БЕ АМЕРИКАНСКА ИЗМИСЛИЦА,ЕРДОГАН ИЗЛЕЗЕ ПО ЧИСТ ОТ ВСЯКОГА!КЮРДСКИЯ НАРОД НЕ Е ТЕРОРИСТ И В ТУРЦИЯ НЯМА КЮРДСКИ ПРОБЛЕМ - ИМА НЕОБРЯЗАНИ ПРИШЪЛЦИ ПРЕДСТАВЯЩИ СЕ ЗА КЮРДИ,СЪЗДАВАЩИ ТЕРОРА -В ПОЛЗА НА АМЕРИКАНСКОТО ГОСПОДСТВО!РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА,ДЕТО ТРЪБИХТЕ ПО МЕДИИТЕ,ЧЕ НЕ ЕРДОГАН ГО Е СПРЕТНАЛ - А ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ Е ДЕЛО НА АМЕРИКА!ВЕЧЕ ВСИЧКО Е ПО ЯСНО ОТ ВСЯКОГА !
69
4
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Замислете се какво е долара - хартия без покритие. Какво е федералния резерв - частно предприятие. Който знае да каже какво е стоковото покритие на долара, защото той златно няма. Шарена хартийка с неясна покупателна стойност. Вярно е САЩ имат 6 хиляди тона златен резерв, но той не обезпечава огромното количество напечатана хартия наречена долари. Какъвто и да е курса е измамен.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Брансън ще бъде върнат..Разбира се. Първо обаче ще си изтърпи наказанието. В момента "пее". Излизат наяве доста неща за подкрепата на американците за ПКК. Затова толкова много напират да си го вземат.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е какво пък се е сринало еврото ? от 1,14 на 1,13, 0,2 % това си е съвсем нормално движение