Ексшефът на НЕК бил подложен на натиск за продажбата на ток

Бил неудобен на някого и заради това го сменили
5 авг 2019 15:18,
6
Ексшефът на НЕК бил подложен на натиск за продажбата на ток
Снимка: НЕК

Смененият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев каза, че върху него е имало опити за натиск, свързан с продажбата на ток на борсата и извършване на фиктивни търгове.

Това е била и причината преди месец той да подаде оставка, която първоначално не бе приета.

Впоследствие той бе уволнен първо като председател на Българския енергиен холдинг (БЕХ), а в петък и като изпълнителен директор на НЕК.

Още по темата

По думите му той е сменен, защото не е удобен на някого.

"Много трудно върху мен ще има натиск в продажбата, на друг може да бъде направен, но по принцип е опитвано да ми се оказва натиск, но никога не съм го приемал. От различни хора – обаждат ми се по телефона. Според мен премиерът не е запознат с всичките неща, които стават в енергетиката. Не контролираме нещата. Фактът, че се допуска държавни предприятия да губят, за мен не е нормално", категоричен е Илиев, цитиран от БНР.

Според него, правилата за определяне на цената, на която електроенергията се търгува, се изкривяват от пазарни играчи, а евтината електроенергия се изнася от България.

"Сутринта като станах и като погледнах енергийното производство и пазара, пак видях, че и днес 2 млн. български лева излизат от България", изтъкна той.

Илиев обясни, че само за изминалата година и половина 13 млн. мегаватчаса електроенергия са изнесени от страната.

"В това нямаше да има нищо лошо, ако тази енергия не беше субсидирана с над 1 млрд. лева, които не са влезли в енергетиката. Над 1 млрд. български лева излизат, защото електроенергията, която се произвежда от ВЕИ-тата, тя е субсидирана и тя се субсидира от мен, от вас, от всички, част от бизнеса също плаща със задължения за обществото, както и производителите с 5% те също субсидират ВЕИ", разказа бившият вече шеф на НЕК.

Точно и поради тази причина, според него, се получава така, че "ние си изнасяме българските пари извън България и после викаме, че няма пари в енергетиката".

Мандатът на Петър Илиев като шеф на НЕК и БЕК беше белязан от острите протести на част от бизнес организациите, които твърдяха, че цента на промишленият ток се манипулира и нарочно се повишава. Дълго време работодателите искаха и оставката на самия Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Антикомуниз преди 4 години
Ако мръсните руснаци даваха петрола и урана без пари кат по Тошово време,Булгария щеше да е една просперираща страна..
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дано Слави Трифонов и Новия Прокурор да ги вкарат в Затвора ."Това е хубав виц!
4
1
 
9
 
! Отговори
ПОЗНАТО преди 4 години
Всички знаем че ГЕРБ направи Ударно Фотоволтаични Паркове . Сега всеки Депутат има по един АЕЦ в Портфейла си . Това се плаща от бедните хора .Дано Слави Трифонов и Новия Прокурор да ги вкарат в Затвора .
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орешарски е виновен бе. И Путин.Те са му оказвали натиска.Не управляващата Мафия, маша на Мутроолигархията.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бил удобен на някого и не знаел кои му оказвали натиск... а не се сеща за имена.Сериозно?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се въведат купони за ток за бизнеса. Бизнесът не е съвестен и спекулира с покупко-продажбата на ток. Купоните ще осигурят квоти за ток. Пазарът не е за нашите бизнесмени. Веднага се появяват изкривяване на пазара и пазарните дефекти, които са описани в учебниците по икономика. От пазара на бизнеса, остават само пазарните дефекти.