Перспективна ли е АЕЦ "Белене"? Частни корпорации нямат интерес

Единствено държавни компании са проявили интерес към инвестиция
19 авг 2019 09:10,
34
Перспективна ли е АЕЦ "Белене"? Частни корпорации нямат интерес
Снимка: архив Reuters

Притеснителен е фактът, че няма европейска компания, която да проявява интерес да бъде стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", заяви експертът по безопасност на ядрени електроцентрали проф. Георги Касчиев.

Днес изтича срокът за кандидатстване за стратегически инвеститор за строежа на централата

До момента е предоставено от китайската и корейската ядрена корпорация. Очаква се оферта и от "Росатом". Има и две оферти за оборудване -  от "Фрам атом" и "Дженерал електрик".

Касчиев уточни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне девет известни енергийни компании от Европа.

Още по темата

"Тогава в отговор на мой критичен анализ НЕК отговори, че наличието на толкова много енергийни компании показва, че проектът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и сега, ако следваме логиката на НЕК –  проектът не е перспективен", заяви Касчиев.

Той откри и още един тревожен фактор, липсата на частни компании, които да проявяват интерес. По думите му, това показва, че проектът не е перспективен.

"Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от европейската комисия", допълни Касчиев пред bTV.

Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира. Той каза още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори.

"Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции", заяви енергетикът.

Проф. Георги Касчиев изрази съмнение, че площадката на АЕЦ "Белене" е компрометирана и този факт се прикрива.

"За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберунгелите нацапаха с кафяво пейзажа - никоя нормална компания не иска да дойде в България. А тия дето са тука, рязко се изнасят с двеста.Ама герберунгелите нагли - викат "*** то тоа проект не е перспективен".АЕЦ на загуба в света има ли? Не. Фолксваген безсперктивни ли са? Не. Едни гуми "Тойо" избягаха в Сърбия, те безсперктивни ли са? Не. Никой не иска да инвестира при герастите, сещайте се защо.
28
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да го построят с държавни пари посл ще се явят частните корпорации и ще го погълнат на безценица. А бай *** ще го плаща векове.
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксваген няма интерес към инвестиции в България. Китайските инвестиции са в Британия, даже има индийски инвестиции, които притежават две-три британски автомобилни марки.Европа няма геостартегически интерес да прави България индустриална сила. Имат интерес да вземат пари от проекта АЕЦ Белене за оборудване, да ни продадат самолети Ф-16, да ни продадат парни турбини и генератори за АЕЦ Белене. Имат интерес не да дават пари в България, а да вземат пари.
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 28 (номер 30)Не, на здрав разум. Който е умен и можа избяга.Тук останаха само пpocтите хора (глyпавите)."Аз съм пpocт, и вие сте ***, значи се разбираме!" - Бойко Борисов.
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 23 (Анонимен)Терминалите на Летище София имах предвид.Но, това мисля че се подразбира от контекста нали?
24
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 23 (Анонимен)Терминал 1 и Терминал 2.
23
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия винаги е смятала българите за техни братя (славяни, православни, и прочие, и прочие).Въпросът българите за какви ги смятат руснаците тях не ги интересува.Русия винаги е искала да помага на българите.Да им праща оборудване, технологии, както в енергетиката, така и в армията.Русия винаги е настоявала че това го прави "безвъзмездно".Ако България обаче откаже каквато и да е подобна помощ от Русия, то тя веднага се ядосва на България, упреква я и я заплашва. Ако това не е рекет какво е?
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен24Еее ти откри топлата вода... :)
21
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, кви сте шарани,бе...ХАХАХААААА..АЕЦ-БЕЛЕНЕ СИ Е ЖИВ РУСКИ РЕКЕТ!ТОВА Е ЯДРЕНА БОМБА ЗАЛОЖЕНА В БЪЛГАРИЯ И ЕС. ПРИ ВСЯКО НЕПОДЧИНЕНИЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ, ЩЕ НИ БЪДЕ НАПОМНЯНО ЗА ЗАПЛАХАТА ОТ НЕЙНОТО ВЗРИВЯВАНЕ. НЯМА НУЖДА ОТ ВЪЗДУШНИ УДАРИ---АЕЦ-А, ВЕДНАГА ЩЕ ВИ ПРАТИ В НЕБИТИЕТО.....!!!
20
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ "Белене" е точно толкова перспективна, колкото беше перспективен комбината "Кремиковци" до София.
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проф. Касчиев защо не си каже откъде е тръгнал, и защо само плюе по АЕЦ ( Козлодуй, Белене). Какво е направил той за безопасността там. Или може би има други причини за бясното плюене? Работещите в АЕЦ Козлодуй все още помнят подобни случаи, довели до затварянето на 4 блока. Годни да работят години. Нека като професор в тази област каже как да се отстранят недостатъците на проекта, а не да отрича всичко като иска да е полезен с нещо.
18
2
 
40
 
! Отговори
Boby преди 4 години
Единствената перспектива при АЕЦ Белене е едни джобове да се напълнят доволно за сметка на целия ни народ. Та така...
17
4
 
38
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
С тия стари железа и реактори, АЕЦ-а няма да бъде одобрен и от ЕС.ТОВА СИ Е ЖИВА АТОМНА БОМБА!ЧЕРНОБИЛ-3 хахахаааааааа...
16
5
 
39
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
Руския реактор за АЕЦ-Белене, НЕ Е СЪОБРАЗЕН С ЕВРОСТАНДАРТИТЕ!Освен това е стар, като технология, а и като материал.Абсолютно негоден, за употреба. АБСОЛЮТНО ОПАСЕН ЗА СТРАНАТА И ЕС!
15
2
 
39
 
! Отговори
СМЕХ преди 4 години
ТЕЗИ ОТ РОСАТОМ, КОИТО СИ ГРЪМНАХА, Т. Н. "БУРЕВЕСТНИК" ИИЗТРЕПАХА ПРОФЕСОРИТЕ СИ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ, ТЕ ЩЕЛИ ДА УЧАСТВАТ В ТЪРГА ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ... ХАХАХААААА.....СТРОИТЕЛИТЕ НА ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В РУСИЯ, ЩЕ НИ "СТРОЯТ"АТОМНА . БОМБА И У НАС..... ТА ДА УМИРАМЕ БЪРЗО!!!!!!
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"липсата на частни компании, които да проявяват интерес. По думите му, това показва, че проектът не е перспективен."Хахахаха! Не, те се ошашкаха. Идват, с парите напред, Бокича казва НЪЦКИ! После международни дела, арбитражи, против всякаква логика! Бокича 2 години подскача по медиите - ще се съдим, дела, мела, крадци, корупция, гьол било, мочурище.Сега викат "няма интерес"? Ми то след такава реклама кой ще дойде? Да не са луди? Ще налеят милиарди и ще се молят Бокича да не стане на криво...
13
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руска работа - умряла работа.
12
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да се построй в тази пропаднала държава докато на власт идват некадърни, корумпирани и наведенипаразити
11
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори. Ще използват ситуацията, за да извиват ръце" 2млрд китайци и руснаци ще извият ръцете на 1.5млн българи и ще ги мандърсат. По 1300 на дупка, юбилейно. Ох котьооо.
10
5
 
36
 
! Отговори
кака Павлинка преди 4 години
Преди Русия ни взимаше (освобождаваше ни) от радиоактивния *** и отпадъци от Атомната централа...Ама вече не,защото плюете по нашите братя,пазители и помощници...И никой не е луд да ни помага в каквото и да било. За това по умните са против пускането на Атомна централа...защото и като гръмне отиваме на"кино"