Фалшивите болнични – проблем на МЗ и контрол

Трябва да се криминализират фалшивите болнични
20 сеп 2019 22:18,
15

50 млн. лв. годишно се "крадат" от работодателите при сега съществуващата система на издаване на болнични листове. За НОИ щетите са 150 млн. лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат първите три дни болнични да не се изплащат от никого.
Предложението си АИКБ смятат да внесат и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Само за 2018 г. за първите три дни болнични работодателите са платили още 160 млн. лв., допълнително е сумата, която се изплаща от НОИ.

"Това деяние трябва да се криминализира. Вярно е, че има фалшиви болнични, но това не е проблем на работника и работодателя, а на МЗ и контрола", каза финансовият експерт Мика Зайкова.

По думите ѝ българите са най-бедни, плащат си за най-скъпите лекарства, а когато човек е болен, на него му трябват пари за лечение.

Пред Bulgaria ON AIR Зайкова подчерта, че изпадаме в безумна ситуация.

Тя припомни, че по производителност сме на 50% от европейската, но по доходи - на 25 на сто.

"Имаме търговски дефицит - внасяме повече отколкото изнасяме", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинските болничните трябва да се плащат от касата ,а фалшивите болнични трябва да се плащат в троен размер от лекаря съставил фалшивия документ. Освен това работник пушач да получава 50% от болничните .
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работонаемателите крадат 25 процента от производителността на труда на работника. Веднага да се върнат тези пари във фонд.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
относно неплащането на болничните от работодателя! ако се разболея на работното си място, защото работодателя ми е решил да спести от парно или климатик и ме натоварва всеки ден с извънреден труд, ще трябва ли заболяването да го пиша като трудова злополука? защото тогава ще трябва да ми плати за лечението и лекарствата?!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом няма да плащат първите три дена болнични.Да си докажат те пък първите три милиона.
7
3
 
20
 
! Отговори
53387 преди 4 години
Здравната ни система е предназначена да обслужва симуланти, хронично болни и лекари измамници. Истински болният човек се отказва от медицински услуги заради огомнатаа загуба на време. Чакаш при личен лекар, после за направление, после за специалист, после за изследвания и т.н. Осигуровката не покрива нищичко и си плащаш за всяко "добър ден". Получаваш по-малка заплата с болничните. Затова работиш, боледувайки. Настъпват усложнения, не те лекуват, а проблемът става хроничен.
6
2
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Че то и сега са криминализирани. Да си ги проверяват, за кво плащаме на хиляди контролни органи и чиновляци.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ,,бизнИсЪ,, май и заплатите са ,, големи,,Ако има как ще върнат крепостните стени.Нали новите бизнесмени са ,,русофили,,.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работонаемателите крадат 25 процента от заработеното от работника. Производителност 50 процента от Европа, а 25 процента заплащане. Работонаемателите дължат много пари за годините назад за тези 25 процента. Трябва да дадат по още една заплата за всичките години.
3
3
 
19
 
! Отговори
да преди 4 години
Най-много болнични взимат работниците в частните фирми. Защото когато и да поискат отпуск работодателя все се мундзи и не ги пуска. Обикновено им дават отпуската когато не им трябва или когато няма за момента поръчка или работа. За това хората са принудени да вземат ден два болнични за да си свършат неотложна работа. Проблема е 90 процента в работодателите, така че да бъдат така добри да си плащат.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неее, най-много болнични вземат оо администрациите и държавните службички.Не случайно вече в интернет може да се намерят десетки страници с календари, как да си плануваш отпуските и събереш официални почивни с няколко дни платен отпуск (разбирай болничен).А ние в частния сектор, работим и по празниците дори...
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най много болнични взимат наркоманите и алкохолиците. Когато и да отидат на доктор винаги може да вземат болнични защото организмите им са тотално разпаднати. Кой алкохолик има здрав орган същото се отнася и за наркоманите. Ако им погледнат органите на ренген ще се чудят как още са живи. Така че да не се чудят защо толкова много болнични има а да спрът вноса на дрога и да спрат продажбата на аклохол.