IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри

Експерт: В България има високото ниво на мениджмънт
10 фев 2020 18:30, Анисия Иванова
315
IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри
Снимка: Bulgaria ON AIR

"IT секторът се развива стремглаво. Войната за таланти в този сектор е голяма. Инвестициите са големи, колегите там имат много придобивки, облагодетелствани са. Свидетели сме на какви ли не куриозни ситуации за привличането им. Останалите бизнеси би трябвало да заимстват от опита, който е натрупан там. Това каза Мария Тумбева, департамент "Администрация и управление“ – НБУ и експерт по публични лекции и обучения, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й бизнесът се развива, от икономическа гледна точка е по-добре да се наемат служители извън София.

Тя коментира глобалния индекс GTCI, според който България е 55-а по конкурентоспособност на талантите.

Тумбева посочи и че вече се говори за управление на талантите, а не за управление на кадрите.

"Това са агенти на промяната, ние се стараем да развиваме техните умения да дават пример на останалите служители", каза тя и допълни: "Талантливите служители са тези, които искат да останат в компанията, говорят добре за компанията навън и полагат необходимите умения да развиват стратегическите цели на компанията".

По нейните думи българинът е адаптивен като служител.

"Глобално знание" и "задържане на таланти" - това са показателите, по които страната е класирана най-високо. Експертът го обяснява с високото ниво на добър мениджмънт, който имаме в България.

"Мениджърите си дадоха сметка, че е важно да задържат служителите си", каза тя.

Социалните медии също имат роля в подбора на кадри. Препоръките също са важни, посочи тя.
Бонусни системи също се прилагат за препоръчан служител и те са обвързани с това до каква степен служителят ще се задържи, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НБУ.....................университета на Сорос...............................да се закрива веднага, както направи Орбан в Унгария!!!
213
4
 
15
 
! Отговори
ined преди 4 години
Лошото е че мозъците отдавна изтекоха от България, а тука се напълни само с меринджеи
212
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 248Каква искаш? Светлинни ефекти за кино? Управление на товари на кораби?-----Ако ми визираш V-Ray за светлинните ефекти, това е пълен ***. А за управление товари на кораби има MS Access. Казвам че няма една българска програма или ОС наложила се на международния пазар.
211
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всякакви работници не търсят ли търсят ама заплати по 2000 нето кога
210
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си млад човек в 20 те или 30 те си годни си търсиш първа равота със стартова заплата поне 2000 нето а ако може и 4000 нето те ти предлагат 400 700 лв и емигрираш докато не почнат да предлагат 2000 нето дории да си чистач хамалин и тнт минималната нетна заплата за всяка работа трябва да е поне 1500 нето а тя сега е 400 лв а ако е 4 4 часов работен ден е 300 лв за чистачка и трябва работната седмица да е не 6 дневна а 4 дневна
209
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато на чистачка 22 дни работен месец а трябва да са 16 дни 4 дневна работна седмица да направат стартовата заплатите 2000 нето ще си намерят всякакви работници и програмисти и ядрени физици
208
8
 
5
 
! Отговори
Св преди 4 години
Нищо не разбирам от тази област. Но се опитвам да предвидя бъдещето за децата ми. Вие всички сте умни деца, но смятата ли наистина, че има бъдеще в това? Не се ли страхувате за работата си от ИИ например? Доколкото знам масовите длъжности са "сглобяване" на готови кодове, тестове на програми и т.н. (т.нaр. code monkeys? не ми се смейте :) ). Един промишлен робот 200 х. ?. Една комп. с ИИ също може да струва толкова, но е много по - ***. Но и двете ли може да уволнят еднакъв брой хора?
207
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
245,Каква искаш? Светлинни ефекти за кино? Управление на товари на кораби? Търсене на самолетни билети? Вътрешни системи на застрахователи? Анализ на големи данни? Счетоводен и складов софтуер? Телекоми?Пълно е с български програми. Просто не очаквай да има много да искат да ти пишат софтуер за 20лв на рс като winzip, че и да го крадат потребителите. Другото е много скъпо и специализирано и нормално да не го е чувал всеки. Има ТУКАШНИ продукти с цени десетки милиони.
206
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
допълнение към 246...Иначе средното търсене в София е за 3-4500 нето наистина. На такава цена се връзва все още да те препродават, а повечето фирми са аутсорс. Отдавна българските фирми с малко изключения не са даващите пари. Просто българските продукти рядко имат международен пазар, а българските клиенти не обичат да плащат. Има и изключения. Примерно Хаос Груп имат най-добрия продукт за светлинни ефекти, има фирми с тукашни продукти за разузнавания, транспорт, застраховане, плащания...
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 199Как го измисли това? Лично познавам над 20 човека с 5000 и нагоре НЕТО, т.е. над 6000 бруто и поне 50 в диапазона 3-4000 пак нето, ок. 5000 бруто. Това е само в 2-3 фирми. Ако гледаме офертите, можем спокойно да умножим твоите 170 по 100. Да не говорим, че има контрактори, които работят през своя фирма за големите. Примерно ти плащат 10000лв по фактура и ти си плащаш данъците. Там може да се осигуряваш на минимум и да плащаш само данък печалба. Такива наемат и във VMWare, SAP...
204
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмисти бол, а една българска програма няма.
203
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
IT Сектора у нас и в чужбина сравнение.Предпочитам да съм нещо сред Нищо или обратното, вие преценете.
202
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бива да забравяме, че ИТ което остава в Бг значи абсолютно не става за нищо. Е има едни 1-2%....
201
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тия скапани ит специалисчета има и много други кадри и специалисти и икономисти
200
3
 
25
 
! Отговори
. преди 4 години
"Експертът го обяснява с високото ниво на добър мениджмънт, който имаме в България." - да плача ли, да се смея ли...
199
4
 
23
 
! Отговори
Дядо от село преди 4 години
Да сте живи и здрави мили IT-та! Щом изкарвате толкова мн. парички значи сте учени хора. Ама я да ви питам по-чист въздух ли дишате в София, или като се приберете в къщи какво слагате на масата?
198
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кодещ тийм-лийдзаплатите са високи защото има много изнесени офиси на разни кампании, което надува търсенето, а има много такива офиси тук, защото разходите за издръжка са ниски, като почнеш от наема, та стигнеш до относително по ниските разходи за персонал и данъци, но ако трябва да бъдем честни това се забеляза и в други страни от източна европа, това ще продължи докато не се пръкне друга по финансово изгодна дестинация
197
0
 
32
 
! Отговори
кодещ тийм-лийд преди 4 години
Причината за високите [за българските стандарти] заплати на програмистите е ,че реално в една софтуерна фирма няма никакви други активи освен хората.Компютрите не са скъпи [в последните години даже са евтини] и българските дебеловрати бизнесмени няма какво толкова да откраднат. Ако някой си намери клиент може да се регистрира като ЕТ за два часа и да започне да прави пари на следващият ден. Нещо което няма как да се случи с други индустрии в България.
196
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не говорим какви са заплатите с хайпърсайенс, обаче там иска и математика да знаете. Отворете и вижте какво предлагат, те това е от най- добрите фирми в БГ.
195
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По банките и в експириън съм чувал и донякъде виждал едни чичковци, къде поддържат едни архаични системи за много пари и ти му се обаждаш, той си живее на яхтата, идва, за 1 седмица прави луди пари и си заминава. Те тва е!

Спонсорирани публикации