Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit

Излизането на Великобритания от ЕС отслабва ролята на Берлин
16 фев 2020 21:20, Анисия Иванова
35
Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit
Снимка: БГНЕС

Мрачни чувства се разпространяват в средите на германския елит, докато дългосрочните последствия от Brexit започват да си проличават. От 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) Ирландия изпитва най-големи страхове от излизането на Великобритания от икономическата общност.

А Германия вероятно заема втора позиция по този показател. Това е така не само защото Brexit променя оставащата структура на ЕС, а защото променя и ролята на Берлин в блока – нещо, което Германия се опитва да избегне от близо половин век, пише Андреас Клут в анализ за Bloomberg.

Европейската интеграция, която започна през 50-те години на миналия век, бе начин за Западна Германия да се отърве от националистическото си и военно минало. Окупирани от три от силите на Антихитлеристката коалиция, Западна Германия не е имала пълен национален суверенитет, така че не е изпитвала притеснения от обвързването с Брюксел.

За да задвижи европейския проект, Берлин е разчитал на различни форми на подкрепа от тези страни. За да се изградят структурите, които впоследствие формират ЕС, Франция е имала важна роля.

Но под управлението на президента Шарл дьо Гол Франция е виждала бъдещето на Европа по различен начин. Погледът на Париж е включвал помирение с Германия, но и запазването на надмощие над „англосаксонските сили“. Това са били САЩ и Великобритания, другите две сили, от които Западна Германия е имала нужда.

САЩ са осигурявали защита на Западна Германия от Съветския съюз и са следели за запазването на международния ред. От друга страна, Великобритания е била по-малката версия на САЩ на Стария континент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анти-СоросОх писна ми от тебе и такива като тебе. Като вземат да вдигат лозунги като някакви комунистически пропагандатори, да изнасят *** речи и не знам още какви глупости. Значи няма източник, просто плювни. Аз пък ти казвам - ЕС няма да се разпадне просто само защото има такива като тебе които много го искат. Винаги така става. ВБ в действителност като икономика няма да излезе изцяло от съюза. Брекзит имаше друга цел и вече си свърши работата. Това ти го гарантирам.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AaaaГЛУПОСТИ.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9И чий беше източникът на тази информация с която ни запозна в момента? Американски ли беше? Или на тези които просто душа дават ЕС да се разпадне? Надявам се въпреки всички инсинуации това да не стане. Защото има много хора които лелеят подобно развитие но парашутът няма да им се отвори. Защото за Европа бъдещето е в обединението. Друга алтернатива няма.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При последното голямо учение на НАТО немците нямаха танкове и войниците им са се возили на джипки.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С мека сила не става ЕС трябва да може да тропне по масата пред Турция например и Турция да подвива опашка, а сега не е така. Сега Турци тропва по масата.
7
1
 
5
 
! Отговори
Aaaa преди 4 години
германия ще бъде окупирана от нато и потъпкана с техните 60 тона танкове.за тях трябват мостове за тежки машини и те ще ги построят.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са глупости. Германия няма от какво да се страхува. не знам на кого му отърва да пише такива простотии. Германия не е това което беше след ВСВ. На Америка това не се харесва, защото изпуска контрола над световния ред. Германия вече толкова години изнася цялата тежест на съюза на гърба си, но сгреши с бежанците. Да, това беше генерална грешка, и това разклати съюза а не че тях ги било страх от миналото. Въобще не разбирам тази журналистическа тъпня. На кого е нужна, не знам.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общо взето Германия завладя Европа по мирен път. Евала!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойчовците най г боли от търговска гледна точка, а не поради това, че няма да имат англизки вождове.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са губещи откак Меркела е на власт. Нищо ново под слънцето
2
2
 
20
 
! Отговори
Ал. преди 4 години
Няма по-неадекватна статия...
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ме те направиха ЕС подчинен на бежанци,хомосексуалисти и роми.Те и други държави ще се разбягат не само Англия.ЕС е едно недоносче.