Ще постигнат ли държавните бензиностанции целта си?

Коментар на икономиста Калоян Стайков пред Bloomberg TV Bulgaria
19 май 2020 12:57, Анисия Иванова
23
Ще постигнат ли държавните бензиностанции целта си?
Снимка: БГНЕС

Дори Държавната петролна компания да постигне целите си, големият въпрос е на каква цена ще стане това, защото държавният бюджет се формира от данъците на всички. Това заяви Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"100 държавни бензиностанции на фона на 200 хил. в цялата страна едва ли могат да постигнат сериозна конкуренция“, предположи той.

Още по темата

По думите на Калоян Стайков анализ е необходим и като се направи преглед на останалите сектори, където държавата има присъствие.

"При нас се е доказало, че държавният модел е лош модел на управление“, каза още той.

„Абсурдно е да се казва, че държавни бензиностанции се правят с аргумент подобряване на конкуренцията, защото това означава, че държавният орган, занимаващ се с конкуренцията не си върши работата“, смята икономистът.

За субсидиите, както и за рисковете и позитивите от по-нисък ДДС за заведения и книги гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Мда, 18, абсолютно си прав! Гледаме филма "Петрол" втора серия и някои даже му се кефят. Много мазохизъм, много нещо...
21
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Виж ти...как удобно се получи. Държавата уби малките в сектора. Преди това се отказа от собствените си бензиностанции, разпродаде ги за жълти стотинки. А ся - строеж на нови :) Явно "нашите" фирми приключиха със санирането с европейски пари и пак огладняха...
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е длъжна да пази държавен и военен резерв от горива. Защото частникът ще затвори или ще спекулира веднага при криза.Имаш склад на едро, защо да не отвориш магазин за дребно?Магазинът на дребно е само бонус и за държавата, и за клиента.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искате борба с картела? Борбата чрез КЗП не даде резултат. Трябват пазарни методи. Недоволните да си пълнят от скъпите места. Ще има пазарна ниша за всички.
18
1
 
4
 
! Отговори
Хо преди 3 години
Държавата винаги е била лош стопанин. Бех и ббр са сборище на пиявици и разпределители на пари за крадене.Ще се наредят пак едни на държавна хранилка и ще се окаже, че на държавните бензиностанции горивото е по-скъпо отколкото на частните. После следва приватизация за подходящия купувач и поредният обир на парите на данъкоплатеца.
17
2
 
3
 
! Отговори
15/15 преди 3 години
Проблема не е в бензиностанциите, а в търговците на ЕДРО. И по-точно в единствения търговец, който е и монополист. Ще се изхарчат пари от нашите данъци, за верига, която ще бъде подарена на няКОЙ, след 3 - 4 години. А след 5 - 10 години коли с ДВГ няма да се произвеждат, а с тези пари може спокойно да инсталират 100 МвТ вятърни турбини. Ефекта "Петрол" втора серия.
16
1
 
2
 
! Отговори
Лойко преди 3 години
Хаха..това звучи като.. държавни с/у частни олигарси..!!!Всички са наредени за скубане от народа!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нетърпение очаквам да напълня резервоара на субсидирантанта с пари на данъкоплатците верига за горива Боко Ойл. След това може да я харижат на някой за левче.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200 000 бензиностанции, този да не е ял сняг. В БГ максимум да са 2000-3000
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е за източване и "усвояване". Нали и сега има КЕВР, нали уж има контрол от разни комисийки - ку..а му Янко. Ако се намеси държва, трябва го направи във всеки отрасъл - горива, храна, ток, вода, мобилни услуги, стоки, превози и прочие /каквото се сетите/. Това граничи с абсурда. Никакъв шанс, та те нарочно изкрадоха и затвориха всичко - това няма възтановяване.
12
1
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
И кой ще управлява тези бензиностанции?-този който продаде Нуфтохим, който продаде Петрол или този който облага акциза с ДДС ,същия който отговаря за бюджета на страната.Хора я се събодете, правителството не прави нищо за вас ,всичко е за бюжета , който те харчат, както те си искат.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един Марешки с няколко бензиностанции свали малко цените на бутиковите баровски бензиностанции. Не е достатъчно и няма други кандидати за пазарна икономика. 100 обществени бензиностанции ще осигурят още повече пазарна икономика, пазарна ниша за дискаунтъри бензиностанции.
10
5
 
1
 
! Отговори
Борис Бойков преди 3 години
Държавния модел за управление лош за да може часниците да крадат
9
4
 
6
 
! Отговори
Разбира се преди 3 години
Целта е да се усвоят пари => Да.Дали ще помогнат на обществото... 1. Краткосрочен план (2-3 години) Ами ще мине пандемията цената на горивата ще се вдигне. Ние ще "решим" един проблем, който вече не съществува.2. Дългосрочен план.(10-15 години) Ще си вкарваме електрически коли втора ръка от Германия и Италия. Горивата ще изостават на втори план.Реалните мерки са КЗК и други държавни органи да предприемат действия за да регулират пазара СЕГА.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 бензиностанции нямат достатъчно бензин и затова трябваще всичко да се национализира.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия които ще ги направят пак ще си ги купат за жълти стотинки.
5
3
 
9
 
! Отговори
Toto преди 3 години
Дааа ще постигнат, ще перат пари ще цоцат държавата повече.
4
5
 
7
 
! Отговори
Target преди 3 години
Какъв ли ще е новият петролен бранд в бг? Тиквапетролеум, филияс Ойл, Тоталл(щета), Шишиеврон или Хелл(оуийн), сигурно вече се работи усилено по логото.
3
5
 
4
 
! Отговори
100 преди 3 години
100 бензиностанции хем са малко, хем не са!Всичко зависи от разположението им. Ако на всяки 150 магистрален път има по една държавна бензиностанция и в двете посоки; в близост до областните градове поне по една; там където има струпване на няколко частни бензиностанции също по една.. ами тогава ще има ефект.