Приемаме еврото, но дали това ще повиши цените у нас?

България ще е готова да смени лева през 2023 или 2024 г.
Обновена: 1 окт 2020 20:49 | 1 окт 2020 20:31, Камелия Цветанова
53
Приемаме еврото, но дали това ще повиши цените у нас?

България ще е готова да приеме еврото през 2023 или 2024 г. Прогнозата е на управителя на БНБ Димитър Радев, според когото това няма да повиши цените у нас.

Цветана Бонева живее в Гърция от почти 30 г. и е била свидетел на приемането на еврото в южната ни съседка през 2001 г. Според нея цените на продуктите от първа необходимост са се вдигнали драстично.

"Хората, които предлагаха кафе решиха, че 32 цента е много ниска цена за едно кафе и че е нормално да се продава за 1 евро", обясни Бонева.

Икономическа логика за увеличение на цените няма, а ако все пак се стигна до поскъпване, то ще е минимално, казва икономистът Георги Ганев. И дава пример с деноминацията на българския лев преди 21 години.

"През 1999 г. на 5 юли България махна три нули от своите пари. Всичко беше разделено на 1000, точно както като се влезе в еврозоната всичко ще се раздели на 1,95583", каза Ганев.

А докато страната ни е в чакалнята на еврозоната, тя ще трябва да докаже, че е способна да поеме всички отговорности, свързани с членството ни в еврозоната. Условие, което по презумпция се смята за изпълнено от всички държави още с влизането им в ЕС.

"За България в прессъобщението, което беше публикувано при приемането ѝ в чакалнята изрично беше споменато, че ще се следи много стриктно върховенството на закона в България. Докато няма върховенство на закона в България, няма да има членство в еврозоната и това може да отнеме много време", допълни Ганев.

А като част от пътя на България към еврозоната от днес Европейската централна банка поема под своя директен надзор пет български банки.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: цениевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дотогава шайката ще ни досъсипе!Повишаването на цените сигурно ще ни е най-малкият проблем.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се че ще се вдигнат това е целта. Обаче някой не си дава сметка какво ще настъпи във финансово отношение при хората, най -вече при тези с ниски доходи и никакви спестявания.Просто ги заравят в земята.Е явно вече живеем на принципа на оцеляването.Само че в България на оцеляване я кара почти целия български народ. Категорично съм против приемането на еврото.Поне не в близко бъдеще.Първо нека някой се опита да вдигне жизненото равнище на хората. Създай причината, следствието после
6
9
 
19
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
България си има ЛЕВ. *** кифли не го ли знаете?
5
4
 
20
 
! Отговори
1 преди 3 години
Нали заради това,слънцето пълни чекмеджетата си с евро,защото,ще се "намалят "цените,като приемем еврото.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее, Бойко вече нама да ходи всеки ден до чейнджа като му се дояде суджученце
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само ще се вдигната, но ще настъпят и гладни бунтове.
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всички държави в които е прието еврото са се вдигнали цените та нашата ли ще прави изключение пример в Испания 16% а при нас нямало да има смях лъжат като ромеи
1
11
 
7
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Да се запази 650 лева минимална заплата до 2025 година, но да се приеме еврото при курс от 5 лева за 1 евро.

Спонсорирани публикации