20% ръст от фалитите у нас в коронакризата

Опасност от преустановяване на дейност заплашва почти всички сектори
27 ное 2020 20:00, Екип на Bulgaria On Air
13
20% ръст от фалитите у нас в коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Икономически анализатори алармират за около 20 % ръст от фалитите у нас през 2021 г.  Очакванията в световен мащаб са 35 на сто за увеличение на фирмената несъстоятелност, коментират правни експерти.

Опасност от преустановяване на дейност и загуби заплашва почти всички сектори, като най-уязвими са транспортът, автомобилостроенето, туризмът и търговията с луксозни стоки. Изключения правят единствено фармацията и IT-секторът, където има стабилност.

Прогнозите са за масови фалити в размер, подобен на този от 2008-2009-та. Раликата сега е, че кризата с коронавируса засяга много повече държави.

Отлагането на плащанията се очаква да доведе до масова несъстоятелност за компаниите.

"Оборотният капитал е това, което движи бизнеса, а при едно подобно затваряне от днес вечерта до 21 декември, бизнесът не може да просъществува". Това коментира адвокат Иван Гемков в предаването ,,Директно" на Bulgaria ON AIR.

Според наблюденията му голяма част от фирмите са предоговорили част от условията за ползване на услуги, наеми, сметки и доставчици още по време на летния сезон.

С втората вълна на затваряне, търговците ще имат големи затруднения да се задържат на пазара, каза още Гемков.

Какви са мащабите на проблема и подготвен ли е бизнесът у нас да устои на предизвикателствата на кризата - вижте повече от разговора във видеото.


 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: фирмифалити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
ДУРАНКЕВ преди 3 години
<html><body><!--StartFragment--><pre>Дa ce кoмпeнcирaт и никoгa пoвeчe 10% дaнък. Oт 2022 cтaвa 25%. Нe иcкaхтe държaвa, и ви нaмaлихa дaнъкът, ceгa иcкaтe. И бeшe грeшкa 60 нa 40, вceки нa бoрcaтa, a държaвaтa дa инвecтирa в нoви рaбoтни мecтa нeзaвиcими oт кoрoнaoгрaничeния. прeквaлификaция.. Ceгa e врeмe зa caнирaнe, плoчкирaнe нa трoтoaритe, и в ceлaтa, зaлecявaнe, мoдeрни oрaнжeрии c двaмa в oрaнжeрия, бoрoвинкoви плaнтaции, зa вceки мeрaклия 200 000 лeвa зa фeрмa - тя дa e гaрaнтa, зa вceки oт 19 дo 79 гoдишeн бeз oбрaзoвaтeлeн и кaкъвтo и дa e цeнз. </pre><!--EndFragment--></body>
12
2
 
3
 
! Отговори
Да фалират мсичките преди 3 години
Да фалират всичките фирмаджии
11
3
 
6
 
! Отговори
Супер преди 3 години
Супер да фалират всички !!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
до Реалист преди 3 години
Реалисте, допреди да имаше молове, едни обикновени китайски или турски дънки струваха 40-50 лева, една блуза 30 лева, а едно яке 80-100 лева.И това говоря за периода около 2010 година.Откакто има молове, ако човек знае кога да пазарува /когато сменят колекциите/, съм купувал дънки за 10-15 лева, блузи по 10 лева и якета по 30-40 лева.И това ти говоря за марки като H&M, Reserved и Zara, които са доста по-качествени от нещата, които идваха преди това от Китай и Турция в контейнери!
9
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Стига реване. Реално затворили са молове, фитнеси, чалготеки и кръчми. Първите са напълно безсмислени в един нормален свят и не генерират нищо освен един кух оборот който помпа инфлацията. Но е сладък защото там най-лесно се перат пари. Короната ще намести понятията на хората. Колко мола имаше преди 15 години? Нула това е една култура на суетата.
8
1
 
6
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 3 години
Ми ко да ви кажа, коронакризата си работи чудесно за това за което беше създадена!
7
2
 
4
 
! Отговори
нострадамус преди 3 години
До добре саИт фирмите и те са на опашката, само че са накрая последниФармацефтите и те са в кюпана умрелия и психично болния лекарства не купувати не пията нормално болни няма да има
6
0
 
4
 
! Отговори
добре са преди 3 години
добре са само програмистките фирми в момента.
5
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А моята любовница и мъжа и забогатяха тройно заради Короната, даже си купиха нов, по-голям склад, още една мандра и им станаха 2, магазин в Испания. Ама това е защото произвеждат храна, внасят от Турция, Испания, също така и изнасят за там и продават. А Сандокан да си мисли, че като вдигна цените в ресторантьорския бизнес и ще забогатее. Ами таман отвори заведение в The Mall и се изръси десетки хиляди за реклама и му го затвориха. Хахах, как да не се кефи човек на такива, изтеглили късата клечка
4
6
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Жалбите от тоя локдаун не спират ,бе...!Русофилските пияндурници у нас ...вече не им остана място за изява!Затварят , кръчми , молове , улици , площади .....ха,ха,хааааааа...НЕМА КЪДЕ руските пиянки да се изокат ...ТА ДА ГИ ЧУЕ КОРКОРБАШИЯТА У МОСКВА И ДУБАЙ!МЪКА МИ Е ЗА ТЕХ...ХА,ХА,ХААААА
3
4
 
10
 
! Отговори
СПОКО ,БЕЕЕЕЕ.... преди 3 години
ШЕ СИ ПРОДАДАТ БМВ-то ИЛИ ДЖИПА И ЩЕ ПОЧНАТ ПАК ОТНОВО...!АМАН ОТ ЖАЛБИ ПО ТИЯ , КРЪЧМИ, РЕСТОРАНТИ, ХОТЕЛИ , ФИТНЕСИ , КЪЩИ ЗА ГОСТИ И СПА-ЦЕНТРОВЕ..ХА,ХА,ХААААААААДРУГИ БИЗНЕСИ В БЪЛГАРИЯ , НЕМА ЛИ ,БЕ....ИЛИ САМО ТОЛКОВА СИ МОЖЕТЕ С ТОВА КРЪЧМАРСКО И ТРОТОАРНО ОБРАЗОВАНИЕ ??!ЕГАТИ , КРЪЧМАРСКИТЕ ТУМБАЦИ И АЛКОХОЛИЦИ!ХОРАТА , В КОСМОСА ХОДЯТ ....ВИЕ САМО КОСМИТЕ НА БАРОВЦИТЕ ГЛАДИТЕ!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е от ГЕРП, а е от цялото безумие покрай Ковид. Интереси на много високо ниво. Неслучайно затварят молове, но не и чуждестранни хранителни вериги. Тече и бясня борба за продажба на ваксина. Явно целят и фалити.
1
9
 
9
 
! Отговори
stoian79 преди 3 години
БЛАГОДАРЕТЕ НА ГЕРП И ОТНОВО ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ.

Спонсорирани публикации