Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родните комунистчета и путинофили изпадат в екстаз.Само че няма как комунистически Китай да е водеща сила.Едно изпълнители на дрвбно на западния свят.Едва ли ще видим американски квартал в Пекин или полски...или испански. За италиански да не гояорим. Свободният свят винаги ще е водещ, за жалост на вечно чакащите неговия упадък.
149
6
 
6
 
! Отговори
Е та преди 3 години
Нали това им беше целта с тоя вирус ! Как тъй само те го "победиха" , не разбрах.. !!
148
9
 
17
 
! Отговори
Кой разбрал разбрал преди 3 години
Ами той и СССР през 1980 твърдеше че ще е първа сила в света през 1990 но умря геройски точно в годината когато трябваше да поведе света към светлия комунизъм.
147
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това кой го казва CEBR от Лондон? Група брекзитаджии които сега се чудят накъде да завъртят руля и с кого да търгуват, с ЕС ли със САЩ ли или с Китай? Единия казва със САЩ другият не с Китай а третия дърпа към ЕС. Надлъгват се помежду си кой и къде е най-перспективно. Накрая пак ще далдисат на САЩ и ЕС ама сега се правят на интересни пред чорлавия чудак Джонсън който разполага само с голяма уста и големи намерения.
146
5
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така е. Поднебесната не може да се сравнява с хипер, тера, мега креативните иноватори от капиталистическия свят измислили колата и рамбо - първа кръв ! За хамбургера не е сигурно ! По скоро е немски. Хахаха хахахаха
145
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как хора които не са свободни да станат творци и да застанат начело на световното развитие. Това комунистите никога няма да го проумеят. Ако се върнем малко назад в историята ще открием че новостите в робовладелския строй са ги създавали не робите а робовладелците, новостите при феодализма са създавани не от крепостните селяни а от свободните феодали които са се занимавали с наука и изкуства. Същото е и през комунизма, но при него свободните хора до един са само висши началници и дерибеи.
144
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай вече са икономика номер 1Само слепите вярват в САЩ
143
1
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Аз пък искам да си припомня младите години,една китайка мина през вкъщи
142
10
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Китай и Русия винаги са били напред с Икономиката . САЩ и ЕС имат много Пенсионери без Деца . Разликата е *** - ако в България цената на следните стоки се повиши - кутия цигари 30 лева , кило ракия 50 лева , месо 50 лева , тухла четворка 40 лева , и тн ... и ние ще сме Първа Икономика в Света като САЩ /
141
5
 
11
 
! Отговори
от150 преди 3 години
Извинявайте,че ви подведох с информацията.Вярно,Китай не е излял бетон за 15год.,колкото САЩ за 100год.Това го е направил само за...3год.,2011г.-2013г.А,за месец произвежда толкова цимент ,колкото САЩ за 2год.Това е по американски статистики.
140
4
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аха, точно затова Путин знае че държи козовете. В момента в който потече руска газ,стомана и ядрено гориво към Япония, нещата ще станат други. Хахаха
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 141Япония избягва да инвестира в Далеч.изток,и изобщо в Русия,заради претенции за Курил.острови .Японските инвестиции в Сибир са 20пъти по-малки от китайските.
138
15
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
САЩ вече са само една второстепенна регионална сила. Новите световни лидери са Русия и Китай.
137
8
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аве, що не сте задоволите със западната кола и хамбургери, а плещите глупости? Хахахаха
136
4
 
13
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Аз съм разглобил 143 китайски уреда, и мога най-огтоворно да заява, че всичките бяха по-калпави от американските.
135
11
 
8
 
! Отговори
Разглобител преди 3 години
Аз съм разглобявал 37 уреда произведени в САЩ. Всичките бяха много по-паянтови и нискокачествени в сравнение с продуктите на Китай.
134
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 146Да бе,само американците имат космически технологии.Пред Китай се очертава бляскаво икономическо бъдеще,особенно след като завземат Сибир .Там са огромните ресурси които са нужни на промишленоста й.Китай е огромна стрителна площадка не виждана никога в световната история.В Китай за последните 15год.е използвано толкова бетон колкото САЩ за последните 100год.
133
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда да се правите на баба Ванга. Освен растеж на производството има и много други фактори за растеж на икономиката. Това са на първо място внедряването на нови технологии където Китай разчита не на себе си а на Запада.
132
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разглобявал съм поне 15 уреда произведени в Китай.Всичките до един са калпаво направени и не ми е ясно как с това ниско качество Китай ще стане номер 1.Всеки път като влизам в магазин много внимавам това което купувам да не е произведено в Китай.Китайски стоки не съм купувал от 2007 година!
131
3
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Аз съм горд поданник на тракийската принцеса БастетИкономики не ме интересуват!