Над 100 български бизнеса вече използват виртуалния пазар VibeMarket

Обновена: 8 яну 2021 09:42 | 8 яну 2021 09:38, Александър Попов
Над 100 български бизнеса вече използват виртуалния пазар VibeMarket

Предизвикателствата, които Covid пандемията постави пред бизнесите и обществото, предизвикаха преосмисляне на моделите на работа и въвеждане на нов начин за предлагане на стоки и услуги към потребителите.

И докато повечето бизнеси преживяха ситуацията като криза, други разпознаха възможността за трансформация. Така се роди идеята за виртуалния пазар VibeMarket. В резултат на партньорството между Mastercard и myPOS, VibeMarket стартира като чатбот в платформата на Viber през юни 2020 и даде пространство на търговци и бизнеси от различни индустрии да продават своите продукти директно във Viber и да получават дистанционни плащания с myPOS.

Принципът на работа е изключително лесен - потребителите влизат в чатбота VibeMarket, където могат да търсят различни продукти и услуги из цялата страна или близо до тяхната локация. След като изберат търговец, те могат да започнат личен чат, в който да научат повече за неговите продукти и да направят поръчка.

Няколко месеца по-късно, платформата се използва от 120 бизнеса и близо 10 000 клиенти, които се възползват от предлаганите там продукти и услуги. Единственото условие за включване на търговците е да се регистрират безплатно в myPOS. При това без никакви първоначални инвестиции или абонаментни такси. Търговците заплащат единствено малка трансакционна такса за всяко прието чрез myPOS плащане.

Тази зима myPOS и Mastercard направиха чатбота още по-удобен и за двете страни. Търговците вече имат възможността да подредят продуктите или услугите си в каталог в своя VibeMarket магазин, а потребителите могат да слагат избраните от тях продукти в пазарска кошница и да изпратят поръчката си на търговеца, за да финализират плащането. Така чатботът придоби още по-осезаемо вид на платформа за електронна търговия за онези малки български търговци, които не могат да си позволят собствен онлайн магазин или пък търсят още един канал за онлайн продажби.
 
Колко ефективна и удобна е платформата VibeMarket споделят самите търговци, които я използват.

Учебна работилница Брейнсторм използват VibeMarket от 6 месеца, след като виждат предложението на myPOS и веднага разбират, че това е много удобен и лесен начин за комуникация с техните клиенти. Процесът на регистрация минава без никакви спънки и така те предлагат всички техни услуги - летни програми, ученическа занималня и чуждоезиково обучение - във VibeMarket. И тъй като все повече клиенти предпочитат да плащат електронно, платежните услуги на myPOS са много удобни както за учебна работилница Брейнсторм, така и за техните клиенти. Най-често използваната от тях услуга е “искане за плащане”, с което търговецът генерира еднократен платежен линк с конкретна стойност и я изпраща по SMS, имейл или чат на своя клиент. Клиентът отваря линка на платежна страница, поддържана от myPOS, където въвежда данните на картата си и завършва плащането, а средствата постъпват моментално по myPOS сметката на търговеца, в случая - учебна работилница Брейнсторм.

Подобни са отзивите на бизнеси и от други индустрии - като AEmillius Caviar, които предлагат първокачествен черен хайвер от руска есетра и моруна, както и други хранителни продукти. Те откриват VibeMarket в началото на юли и вече обслужват група от 3000 потребители. AEmillius Caviar са впечатлени от възможността за дистанционни продажби и разплащане и отчитат че над 80% от клиентите им предпочитат да платят с кредитна или дебитна карта. В този смисъл плащанията чрез системата на myPOS и VibeMarket удовлетворяват напълно нуждите им на търговец.

Над 100 български бизнеса вече използват виртуалния пазар VibeMarket

 
Една от най-разпознаваемите местни марки за вина, Катаржина Естейт, също използва виртуалния базар VibeMarket от месец май т.г. за да предлага своите месечни промоции и нови предложения. Техните наблюдения показват, че клиентите им предпочитат електронния начин на плащане, а именно чрез използването на myPOS платежен линк. Представителите на Катаржина Естейт се надяват броят на търговците и потребителите в платформата да продължава да расте, за да може все повече стоки и услуги да достигнат до своята публика по един лесен и икономически ефективен начин.

Повече информация за VibeMarket и как можете да се включите в него като търговец, можете да откриете на mypos.bg/vibemarket. Като клиент, просто потърсите VibeMarket в търсачката на Viber приложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: VibeMarket
Още от