Заради летните почивки полетите достигнаха 50% от нивото на 2019 г.

Вероятно въздушният трафик ще се възстанови на 79%
5
Заради летните почивки полетите достигнаха 50% от нивото на 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на въздушния трафик в Европа достигна нов важен праг, тъй като хората отново започнаха да летят заради лятната ваканция.

Още по темата

Изключвайки краткото нарастване около Коледа, сега въздушният трафик на стария континент вече е най-големия в сравнение с нивата от преди коронавирусната пандемия в сила от март миналата година, когато въведените заради коронавируса локдауни започнаха да оказват силно негативно влияние върху пътническите услуги.

Според данни на Евроконтрол, цитирани от БНР, за 24-тата седмица на настоящата година до неделя (20-и юни) въздушният трафик на седемдневна осреднена база вече е достигнал малко над 50% от нивата през същата 24 седмица на 2019 година.

Съживяването предлага известна надежда на авиокомпаниите в Европа, но също така и на петролните рафинерии, които също преживяха колапс в търсенето на авиационно гориво в началото на пандемията преди година. Силният срив по това време във въздушния транспорт накара рафинериите да пренасочат производството на обикновено реактивно гориво към други петролни продукти като дизел и нафта.

През април 2021 г. консумацията на реактивно гориво и керосин в европейските страни членки на ОИСР е била 690 хиляди барела на ден, според Международната енергийна агенция (IEA), като това представляваше увеличение от 74% в сравнение с година по-рано.

Докато възстановяването на транспортирането на хора и стоки набира скорост, все още предстои да се извърви дълъг път. Дори при най-оптимистичния сценарий на Евроконтрол въздушният трафик на континента ще достигне едва 79% от нивата от 2019 г. до края на тази година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: самолетиполетитрофик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига бе. погледнете Flightradar24. Сравнете с данни от минали години. Трафика си е пак толкова, няма намаление. Пътниците може и да са намалели с 1-2%, обаче товарните превози са даже повече. Amazon, DHL и другите не смогват от толкова много поръчки.
3
0
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Стига сте лъгали хората.......
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де ги 50%. Аз уж работя в сектора, ама повече от 35% повече за ден не съм виждал. Германия е на 20% от трафика. Англия в действителност бяха на 50%, но и там почнаха да намалят. Франция и Русия да пълна скръб. А през двете минава 70% от трафика на Европа за САЩ и Азия респективно. Пък и много машини излязоха от строя.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам във Флайт радар че въздушният трафик се е засилил много. Небето над европа е пожълтяло от самолети. Личи си и по времето започват жегите и температури до 39 градуса.

Спонсорирани публикации